RAKETIRANI CILJEVI NA ZMIJSKOM OSTRVU: Ruske snage nastavljaju ofanzivu na istoku Ukrajine, još mesta pod artiljerijskom vatrom

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

08. 07. 2022. u 07:15

ODESA, Zmijsko ostrvo, Slavjansk i Kramatorsk bila su mesta gde su ruske snage juče izvršile napade, tokom 134. dana rata u Ukrajini.

РАКЕТИРАНИ ЦИЉЕВИ НА ЗМИЈСКОМ ОСТРВУ: Руске снаге настављају офанзиву на истоку Украјине, још места под артиљеријском ватром

Ukrajinski vojnici na Zmijskom ostrvu pre ruskog napada, Foto AP

Portparol vojne administracije Odese Serhij Bratčuk je saopštio je da su dve rakete nanele "značajnu štetu" pristaništu na Zmijskom ostrvu na severozapadu Crnog mora, kao i da je Odesa napadnuta pre zore.

Kasnije tokom dana oglasilo se rusko Ministarstva odbrane saopštenjem da je "avion vazdušno-kosmičkih snaga izveo raketni udar na Zmijsko ostrvo u Crnom moru, zbog pokušaja Kijeva da tamo postavi zastavu, pri čemu je eliminisao neke od ukrajinskih vojnika".

- Usled vojnih neuspeha i masovnog povlačenja ukrajinskih trupa u Donbasu, kijevski režim pokušao je u noći 7. jula da simbolično isporuči zastavu na Zmijsko ostrvo - rečeno je u saopštenju uz napomenu da su se ukrajinske trupe sa motornog čamca iskrcale na ostrvo i napravile fotografiju sa zastavom. Nakon toga je usledio napad projektilima iz ruskog aviona.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak objavio je na "Telegramu" video-snimak trojice vojnika koji su podigli veliku ukrajinsku zastavu na ostrvu, sa kojeg su se ruske snage povukle 30. juna.

Ilustracija V. N.

Zatim su usledili izveštaji iz gradova Slavjansk i Kramatorsk o ruskim vazdušnim napadima u kojima ima mrtvih i povređenih u pogođenim zgradama u stambenim blokovima.

Ukrajinska vojska kaže da ruske snage teškim naoružanjem bombarduju nekoliko ukrajinskih gradova, kako bi omogućile pešadiji da napreduje ka jugu i približe se Slavjansku.

Ruska armija uz pomoć jedinica donjecke i luganske vojske sada se koncentrisala na grad Seversk koji napadaju iz dva pravca. Seversk je strateški važan jer se iz njega mogu blokirati putevi ka Slavjansku i Kramtorsku koji su poslednji gradovi u Donbasu u kojima je i dalje ukrajinska vojska. U tom regionu u poslednja dva dana ruska avijacija je oborila tri ukrajinska aviona i dva helikoptera.

Gubitak istočnih teritorija Ukrajine nije bitno uticao na poverenje građana prema svojoj armiji i predsedniku Vladimiru Zelenskom. Najnovije istraživanje u Ukrajini pokazalo je da tamo narod najviše veruje vojsci, a zatim Zelenskom. Prema istraživanju Kijevskog sociološkog instituta ukrajinskoj vojsci veruje 97 odsto stanovnika, a Zelenskom 85 odsto. U policiju veruje znatno manje, tek 59 odsto, a najmanje poverenja građani imaju u ukrajinski parlament.

Nesporno je da Zelenski ima zapadnu pomoć, on i prima one političare koji dolaze u Kijev. Ali i njegova sudbina direktno zavisi gde će završiti ruske snage. Sada propagandna mašina radi punim kapacitetom, pa u Kijevu i svoje poraze pretvaraju u  pobede. Gubitak Lisičanska i potpuno napuštanje Luganske oblasti u Kijevu predstavljaju kao mudar taktički potez da bi se sačuvali vojnici za mnogo puta najavljivanu avgustovsku kontraofanzivu.

Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj obnovi Ukrajine, održanoj u švajcarskom gradu Luganu, potpisani su sporazumi o korišćenju pomoći u vrednosti od 1,9 milijardi dolara, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigal i precizirao da je 600 miliona dolara namenjeno za fiskalnu podršku, a 500 miliona za razvoj poljoprivrede. Ostali fondovi će, dodao je, biti korišćeni za pomoć u pripremama za predstojeću grejnu sezonu i za digitalnu transformaciju.

Ukrajina je na konferenciji u Luganu održanoj 4. i 5. jula, predstavila i sveobuhvatni plan za obnovu zemlje vredan 750 milijardi dolara.

Na konferenciji je usvojena i deklaracija u sedam tačaka, među kojima su i nužnost iskorenjivanja korupcije i produbljivanje reformi.

Foto AP

VRATITE TURBINU ZA "SEVERNI TOK 1"

NEMAČKI vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek uputio je javnu molbu kanadskoj vladi da isporuči turbinu za gasovod "Severni tok 1", koju je zbog sankcija prema Rusiji zadržala posle završenog remonta, a koja je ključna za protok gasa u Evropu.

Isporučivanjem te komponente bi se oduzeo argument koji, kako kaže, služi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kao izgovor da ostavi cevovod zatvorenim.

Rusija bi mogla dugoročno da zatvori "Severni tok 1" posle završetka dvonedeljnog redovnog održavanja najvećeg ruskog cevovoda ka Evropi. Protok gasa je već smanjen za 60 posto u junu zbog problema sa turbinama. Ograničenje isporuka dovelo je do udvostručenja cena gasa tokom prošlog meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri