FRANCUSKOJ SE SMEŠI ISTUPANJE IZ EU? Tvrdnje britanskog Dejli Ekspresa: Makron pod pritiskom posle slabog rezultata na izborima

Novosti onlajn/R. V.

03. 07. 2022. u 21:28

SMANjENjE frakcije stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona u parlamentu povećalo je verovatnoću održavanja referenduma u ​​zemlji o izlasku iz Evropske unije sa pozitivnim ishodom za njegove organizatore, piše "Dejli ekspres", prenose RIA Novosti.

ФРАНЦУСКОЈ СЕ СМЕШИ ИСТУПАЊЕ ИЗ ЕУ? Тврдње британског Дејли Експреса: Макрон под притиском после слабог резултата на изборима

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Na prethodnim izborima, Makronova koalicija „Zajedno“ izgubila je 44 mesta u parlamentu, čime je izgubila većinu. Još jedan udarac za predsednika bili su izuzetno uspešni rezultati opozicije - rekordne brojke desničarke Marin Le Pen i levičara Žan-Lika Melanšona.

foto: Printskrin/www.express.co.uk

Sada će francuski lider morati da formira koaliciju ili da formira manjinsku vladu, što podrazumeva potrebu da se pregovara sa opozicijom o svakom predlogu zakona. Ako Makron ne ispuni i ovaj zadatak, suočiće se sa „izgledom iz noćne more“ – prevremenim glasanjem.

Ali nakon nedavnog izbornog neuspeha, francuski predsednik bi mogao biti primoran da podlegne pritisku Fregzita i raspiše vanredni referendum o članstvu Francuske u Evropskoj uniji.

Žan-Lik Melanšon / Foto AP

Erik Noar, član pokreta "Generacija Fregzit", nazvao je Makrona "oličenjem evropeizma" i rekao da je sada toliko "oslabljen da ne može da ostane na vlasti".

- Naravno, sticajem okolnosti, pitanje našeg članstva u EU biće postavljeno na javnu raspravu - dodao je on.

Opozicija će, smatra Noar, morati da se izjasni o svom stavu prema članstvu u EU i da se založi za referendum o daljem učešću u organizaciji.

Šef "Generacije Fregzit" Šarl-Anri Galoa je zauzvrat uveren da će se pritisak pristalica izlaska iz EU na Makrona pojačati u kontekstu rezultata nedavnih izbora.

Foto: AP Photo/Francois Mori

- Mislim da prave patriote imaju istorijsku priliku da se ujedine na evropskim izborima. Unija bi trebalo da bude oko jedne ideje - referenduma o članstvu u EU - rekao je on.

Galoa je dodao da takvo glasanje smatra najboljim načinom da se izvrši Fregzit.

BONUS VIDEO:

"URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

RUSI NADIRU: Ukrajina užurbano gradi novu liniju odbrane