MRAČNI ANĐELI – HUMANITARCI KRVAVIH RUKU: Organizacija iza koje se kriju plaćenici u Ukrajini

P. z. s. / rybar

03. 07. 2022. u 20:48

U UKRAJINI deluje neprofitna organizacija Dark Angels („Tamni anđeli“) čiji je osnivač britanski državljanin Daniel Burke.

МРАЧНИ АНЂЕЛИ – ХУМАНИТАРЦИ КРВАВИХ РУКУ: Организација иза које се крију плаћеници у Украјини

AP//Efrem Lukatsky


On je do 2009. godine služio je kao redov u 3. vazdušno-desantnom bataljonu padobranskog puka, koji je učestvovao u borbama na jugu Avganistana.

Posle terorističkog napada u Mančester areni 2017. otišao je u Siriju, gde je do juna 2018. učestvovao u borbama u redovima Jedinica za zaštitu naroda (YPG).

U 2019. uhapšen je pod optužbom da je pripremao terorističke akte, ali je slučaj odbačen zbog nedostatka dokaza.

Marta 2022. Burke je stigao u Poljsku, gde je, prema sopstvenim izjavama, pružao pomoć izbeglicama iz Ukrajine.

Od 29. aprila 2022. Burke stvara sopstvenu nevladinu organizaciju „Tamni anđeli Ukrajine“, istovremeno počevši da prikuplja novac na platformama za kraudfandin.

-Razlog je taj što druge NVO teže da se bore jedna protiv druge kako bi pokazale ko je bolji. Ovde smo zbog ukrajinskog naroda, tačka, napisao je Berk na svojoj Fejsbuk stranici.

U početku je on, zajedno sa još jednim borbenim veteranom, američkim državljaninom Kristoferom Ezelom, bio uključen u evakuaciju francuskih državljana iz Ukrajine u Poljsku.

Do kraja maja, zadaci humanitarne organizacije su prilagođeni, a NVO je počeo da se bavi medicinskom i borbenom obukom ukrajinskih jedinica (uglavnom odbrana od terorista).

A 9. juna „Mračni anđeli“ su u pratnji ukrajinskih vojnih lica otišli ​​na teritoriju sive zone u Hersonskoj oblasti i pogodili rusko borbeno vozilo pešadije iz ATGM-a Džavelin, snimajući na video snimku šta se dešava.

Nakon što je snimak dospeo na mrežu, humanitarna organizacija se iznenada pretvorila u „strano odeljenje“ u publikacijama ukrajinskih Telegram kanala i medija.

Prema publikaciji britanskog tabloida San, u “borbenom izlasku (VIDEO)” Mračnih anđela učestvovalo je pet ljudi osim Burka:

-Kristofer Ezel je bivši narednik američkog marinskog korpusa, avganistanski borbeni veteran i radnik Centra za uspeh američke vojske i veterana (UTRGV).

- Makim Barat je francuski državljanin koji je od 2015. godine učestvovao u vojnim operacijama u redovima Jedinica narodne zaštite (YPG) pod pseudonimom Gelhat Azadi (u publikaciji San naziva se radnikom u piceriji).

▪Mark Ajres je bivši vojnik puka Rojal Gren Džekets (Royal Green Jackets). Mark Ajres, je nakon otpuštanja iz vojske proveo šest godina u zatvoru (u publikaciji Sun ga, između ostalog, nazivaju „barmenom nemačkog porekla“).

▪Džastin je američki državljanin, entuzijasta za oružje, veteran borbenih operacija u Avganistanu.

▪Sem Nji je britanski državljanin, student iz Birmingema bez borbenog iskustva, koji je kamerom snimio šta se dešava.


Jedinica trenutno ima oko 10 zaposlenih. Još se nisu pojavili novi podaci o “borbenim izletima” Mračnih anđela.

Ali kako god bilo, i „Mračni anđeli“, i „Gruzijska nacionalna legija“, i druge slične strukture koje pokušavaju da sakriju svoje stvarne aktivnosti iza znaka „humanitarne organizacije“ su plaćenici po ruskom zakonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri