ASANŽ PODNEO ŽALBU NA SRAMNU ODLUKU LONDONA? Boriće se protiv izručenja Amerikancima

Novosti online

01. 07. 2022. u 15:59

DžULIJAN Asanž, jedan od osnivača Vikiliksa, danas je navodno podneo žalbu na odluku o izručenju, koju je donela ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel 17. juna, piše Sputnjik.

АСАНЖ ПОДНЕО ЖАЛБУ НА СРАМНУ ОДЛУКУ ЛОНДОНА? Бориће се против изручења Американцима

Foto: AP

Podsećamo, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije tada je saopšteno da je Patel potpisala nalog za izručenje Asanža, kako bi se suočio s optužbama za špijunažu.

Podsetimo, Sjedinjene Države traže Asanža zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša, a suočava se sa 18 tačaka optužnice, uključujući i onu o špijunaži.

Vikiliks je ovu odluku nazvao "mračnim danom" za slobodu govora i obećao da će osporiti odluku ministra unutrašnjih poslova. 

On može da se žali Visokom sudu u Londonu, koji mora da da odobrenje za nastavak žalbenog procesa. Na kraju mu ostaje da se žali Vrhovnom sudu Velike Britanije, ali ako žalba bude odbijena, on mora da bude izručen u roku od 28 dana, prenosi Rojters.

U maju je Asanžova odbrana podnela zahtev ministarki unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva da blokira njegovo izručenje SAD.

Londonski Vestminsterski sud za prekršaje ranije je izdao nalog za izručenje Asanža SAD, gde mu preti kazna od 175 godina zatvora. Konačnu odluku o ekstradiciji donosi šef britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa objavljivanjem ogromnih količina poverljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša od strane Vikiliksa, čime su, kako navode, bili ugroženi životi nekih ljudi koji su pomagali SAD u ratnim zonama, prenosi Rojters.

Ubiće se ako ga izruče Amerikancima

Supruga Džulijana Asanža nedavno je otkrila da je njen muž obećao da će se ubiti ako bude izručen SAD.

- Iskoristiću svaki sat boreći se za Džulijana dok ne bude slobodan - naglasila je.

Ona je rekla da joj je suprug ''nedavno'' rekao da planira da se ubije ako bude izručen i otkrila da će nova žalba uključiti dokaze da je CIA navodno pokušala da ga ubije otrovom dok se krio u ambasadi Ekvadora u Londonu, prenosi Dejli mejl.

Moris, koja ima dvoje dece sa osnivačem Vikiliksa i udala se za njega u zatvoru Belmarš u martu, rekla je danas na konferenciji za novinare u centru Londona:

- 'Ovde nismo na kraju puta. Borićemo se sa ovim. Koristićemo sve dostupne mogućnosti. Iskoristiću svaki sat boreći se za Džulijana dok ne bude slobodan, dok pravda ne bude zadovoljena.

-Ako bude izručen SAD, to će ga naterati da sebi oduzme život. Vrlo je teško opisati kako se mi osećamo kao porodica. Nemam reči kojima bih opisala kako je videti da se proces u Velikoj Britaniji koristi kao način da se produži Džulijanova patnja. On je veoma jak... moramo da se borimo - dodala je.

Asanž, koji se trenutno nalazi u strogo obezbeđenom zatvoru Belmarš na jugoistoku Londona, ima rok od 14 dana za žalbu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SKREĆEMO VAM PAŽNJU: Poljska podigla avijaciju zbog „intenzivne aktivnosti“ Rusije