IDITE DOĐAVOLA: Grupa intelektualaca tražila prestanak naoružavanja Kijeva, dobili gomilu uvreda od ukrajinskog ambasadora

M.Đorđević

30. 06. 2022. u 22:00

KIJEVSKI ambasador u Berlinu uvredio je grupu nemačkih intelektualaca, koji su napisali otvoreno pismo u kojem se zalažu za prestanak isporuke oružja Ukrajini. Potpisnici su pozvali Zapad da natera režim Vladimira Zelenskog da pregovara o miru, prenosi RT.

ИДИТЕ ДОЂАВОЛА: Група интелектуалаца тражила престанак наоружавања Кијева,  добили гомилу увреда од украјинског амбасадора

Foto: Printscreen

Komentarišući njihov apel, Andrej Melnik je u četvrtak tvitovao „Ne opet“, dodajući na engleskom: „Kakva gomila pseudo-intelektualnih gubitnika (sic).“

Pozivajući se na neke od potpisnika po prezimenima, Melnik je sugerisao da „treba da odu dođavola sa [svojim] poraznim savetima“.

Otvoreno pismo, koje je razbesnelo ukrajinskog diplomatu, objavljeno je u sredu u nemačkom listu Di Cajt pod naslovom „Primirje odmah!“ U njemu je grupa od 21 nemačkog akademika, filozofa, novinara, umetnika i bivših diplomata pozvala „Zapad da prekine rat u Ukrajini pregovorima“.

Prema potpisnicima, dužnost je EU da „obnovi i obezbedi mir na kontinentu“. U tom cilju, zemlje bi trebalo da iznesu strategiju kojom bi se neprijateljstva što pre okončala, navodi se u apelu.

„Ukrajina je do sada bila u stanju da se odbrani od brutalnog ruskog agresivnog rata zahvaljujući, između ostalog, masivnim sankcijama i vojnoj podršci“ , tvrdili su oni. 

Međutim, što duže traju ove mere, njihov kraj je manje jasan, dodaju. U očima ovih intelektualaca, malo je verovatno da će Ukrajina moći da povrati kontrolu nad „svim okupiranim oblastima, uključujući regione Donjecka i Luganska i Krim“, pošto je Rusija „vojno superiornija i ima sposobnost da pokrene dalju vojnu eskalaciju“.

U svetlu ovih razmatranja, u pismu se pozivaju zapadne nacije koje vojno podržavaju Ukrajinu da se zapitaju „koji cilj teže i da li su (i koliko dugo) isporuke oružja i dalje pravi način”. 

Potpisnici dalje upozoravaju da bi nastavak oružanog sukoba značio još hiljade mrtvih, kao i "masovne humanitarne, ekonomske i ekološke vanredne situacije širom sveta". Pismo se odnosi na nestašicu hrane u Africi i rastuće cene dalje kao dodatni dokaz ove tačke.

Zapad, tvrde autori, mora biti jedinstven u svom protivljenju „agresiji Rusije u Ukrajini i daljim revanšističkim težnjama“. Međutim, „nastavak rata u Ukrajini nije rešenje“ , kažu nemački intelektualci.

Ovo nije prvi put da su nemačke javne ličnosti napisale javno pismo u kojem pozivaju na prestanak isporuke zapadnog oružja Kijevu.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!