RUSKA ARMIJA PRESEKLA POSLEDNJI PUT IZ LISIČANSKA: Zauzeta rafinerija, čečenske trupe ušle u grad

P. Z. S. / ria.ru

29. 06. 2022. u 20:47

GRUPACIJA ruskih trupa „O“ („Hrabri“) presekla je poslednji veliki put koji povezuje grupaciju ukrajinskih trupa u Lisičansku sa „kopnom“, javlja dopisnik RIA Novosti pozivajući se na vojni izvor.

РУСКА АРМИЈА ПРЕСЕКЛА ПОСЛЕДЊИ ПУТ ИЗ ЛИСИЧАНСКА: Заузета рафинерија, чеченске трупе ушле у град

Foto: Tanjug/AP


Ranije u sredu je objavljeno da su ruske oružane snage preuzele kontrolu nad rafinerijom nafte 16 kilometara jugozapadno od Lisičanska i oslobodile susedno selo Topolevka, Popasnjanski okrug. Novinari RIA Novosti bili su prvi novinari koji su posetili oslobođeno preduzeće.

Prema vojnom izvoru, u sredu je zapravo presečen poslednji veliki put koji je povezivao grupaciju ukrajinskih trupa u Lisičansku sa „kopnom“ u blizini grada Severska, okrug Bahmut.

- Već sada možemo da govorimo o operativnom opkoljavanju neprijatelja u Lisičansku, rekao je on. Ranije je o tome govorio Ivan Filiponenko, zvanični predstavnik Narodne milicije LNR.

Šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da su vojne grupe sa prve linije već ušle u Lisičansk.

-Heroj Rusije Zamid Čalajev izdaleka ispituje Lisičansk, grad u koje su već ušle naše prve napredne grupe, a koji će uskoro biti oslobođen od ukrajinskih osvajača.

Rusija je započela vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Planirano je da se sprovede "demilitarizacija i denazibiranje Ukrajine", kako bi sudu doveli sve ratne zločince odgovorne za "krvave zločine nad civilima" Donbasa.

Prema rečima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, oružane snage su usređene samo na vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i, 25. marta, završene su glavne zadatke prve faze - značajno je smanjila borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj ruske vojske je oslobađanje Donbasa.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE SNIMKE RUSKOG MINISTARSTVA ODBRANE: Helikopteri u akciji u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ŽIVOT ENCA FERARIJA: Iz svile u siromaštvo do svetske slave