RASTU SUMNJE U BELOJ KUĆI: Amerikanci ne smatraju da Kijev može da povrati izgubljene teritorije

Novosti onlajn/R. V.

28. 06. 2022. u 08:56

ZVANIČNICI u Beloj kući u Sjedinjenim Državama sve više sumnjaju da će Ukrajina moći da povrati kontrolu nad teritorijama izgubljenim od početka ruske vojne operacije, javlja Si-En-En, pozivajući se na zvaničnike u SAD, prenose RIA Novosti.

РАСТУ СУМЊЕ У БЕЛОЈ КУЋИ: Американци не сматрају да Кијев може да поврати изгубљене територије

Foto AP

Napominje se da savetnici američkog predsednika Džoa Bajdena interno razgovaraju o tome da li postoji potreba da Ukrajina prizna teritorijalne ustupke kako bi se sukob okončao što pre. Međutim, kako navodi TV kanal, Vašington ne planira da vrši pritisak na Kijev po ovom pitanju.

Jedan zvaničnik američkog Kongresa smatra da je smanjenje ukrajinske teritorije neizbežno i da sposobnost da se povrate izgubljene oblasti „u velikoj meri, ako ne u potpunosti, zavisi od toga koliko pomoći Vašington pruža Kijevu", dodaje TV kanal.

Ranije je poslanik u kanadskom parlamentu iz Liberalne partije Ivan Bejker potvrdio da se u zapadnim zemljama gomila „zamor“ od Ukrajine, koji se izražava u pozivima Kijevu da ustupi deo teritorija.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da su neki zvaničnici u Africi, Aziji i arapskim zemljama predložili Kijevu da „prestane da pruža otpor“.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, od 25. marta Oružane snage su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru nazvan je oslobođenje Donbasa.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN": Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu