STOP UVOZU RUSKOG ZLATA: Lideri Grupe 7 na početku trodnevnog samita u Alpima obrušili se na najveću državu

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

27. 06. 2022. u 08:10

U DVORCU Elmau, oko koga živi samo 24 ljudi, u pitoresknom okruženju bavarskih Alpa, ali u hladu vrućih evropskih događaja, lideri sedam najrazvijenih zemalja sveta sastali su se juče da bi, sve do utorka, pokušali da razmrse bar deo Gordijevog ćvora u koji su se čvrsto upleli rat u Ukrajini, energetska kriza, nestašica hrane, teški klimatski uslovi i repovi pandemije.

СТОП УВОЗУ РУСКОГ ЗЛАТА: Лидери Групе 7 на почетку тродневног самита у Алпима обрушили се на највећу државу

Foto AP

Prva najavljena mera je, međutim, namera učesnika da više ne kupuju rusko zlato, uz objašnjenje da se ovom zaradom finansira konflikt, isto kao i naftom.

- Ta mera će direktno pogoditi ruske oligarhe i gađati u srce Putinovu ratnu mašinu - poručio je britanski premijer Boris Džonson.

Ova odluka bi trebalo da bude ozvaničena posledeeg dana samita. Ali, odnosiće se samo na novoiskopano zlato. Rusija je drugi izvoznik zlata u svetu, posle Kine, sa 331 izvučene tone u prošloj godini. Na zapadu se procenjuje da ruska centralna banka čuva 2.000 tona zlata, što vredi 140 milijardi dolara.

Džonson je dodao i da G7 neće napustiti Ukrajinu i najavio novu ekonomsku pomoć. Pre početka sastanka, nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da je potrebno da saveznici istraju, jer su mirovni pregovori Rusije i Ukrajine još daleko. A kakav je stav u NATO po ovom pitanju najbolje pokazuju reči generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da bi sukob mogao da potraje "godinama".

Foto Shutterstock

Bajden je na skup došao sa stavom da treba istrajati u suprotstavljanju Rusiji i Kini.

Najavljeno je i da bi sastanak trebalo da rezultira konkretnim predlozima da bi se pojačao pritisak na Rusiju, ali nije navedeno koje bi to dodatne mere mogle da budu.

Najavljeno je da će na skupu danas, video-konferencijom, učestvovati i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Među glavnim temama će biti pitanje energetske krize i kako se snabdeti pred zimu, posle primetnog smanjenja isporuke iz Rusije. Tema za glavobolju je i izuzetno visoka inflacija, kao i značajno poskupljenje životnih namirnica. Na samit su pozvane i Indonezija, Indija, Senegal, Južna Afrika i Argentina, da bi se s njima našlo zajedničko rešenje za glad i energetske nestašice koje prete.

Lideri Francuske, SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Kanade i Japana žele da pokažu da među njima nema podela. Sve se događa u trenutku kada su glavni lideri, Šolc, Bajden i Makron, znatno oslabljeni na domaćoj sceni, pa nemaju očekivanu težinu na međunarodnom političkom planu.

- Cilj nam je da ostvarimo istinski napredak u vezi sa zajedničkim prioritetima, kao što su podrška Ukrajini, demokratija, zelena budunost, zapošljavanje i troškovi života - naglasio je kanadski premijer Džastin Trido.

Za to vreme, desetine hiljada demonstranata okupilo se u Minhenu da bi protestovali u korist očuvanja mira, čovekove okoline i bezbednosti ishrane, dok je lidere u dvorcu u blizini austrijske granice obezbeđivalo 10.000 policajaca.

DžONSON: KAKO BITI ČVRŠĆI OD PUTINA?

Dok su lideri G7 sedeli na uvodnoj sednici samita, moglo je da se čuje kako britanski premijer Džonsona koji pita da li treba da skine jaknu, ili ne: "Svi moramo da pokažemo da smo čvršći od Putina", poručio je on. Putin se često pojavljivao na fotografijama bez majice i u pozama koje sugerišu njegovu snagu i izdržljivost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna