EU DOZVOLJAVA TRANZIT DO KALINJINGRADA? EK spremila dokument koji omogućava Rusiji prevoz robe kroz EU

P. Z. S. / tvzvezda.ru

25. 06. 2022. u 17:25

PREMA rečima poslanika EP, debate o ovom pitanju su počele u Evropskoj uniji, ali stranke još nisu postigle dogovor.

ЕУ ДОЗВОЉАВА ТРАНЗИТ ДО КАЛИЊИНГРАДА? ЕК спремила документ који омогућава Русији превоз робе кроз ЕУ

Foto AP


Evropska komisija pripremila je dokument kojim se Ruskoj Federaciji dozvoljava da prevozi sankcionisanu robu u Kalinjingrad preko teritorije Evropske unije. Ovo je saopštio poslanik u Evropskom parlamentu Petras Auštrevičijus.

-U Briselu je trenutno veoma vruće oko tranzita do Kalinjingrada i izgleda da je Rusija do sada pobedila, prenosi RIA Novosti reči poslanika, pozivajući se na njegove društvene mreže.

Prema rečima poslanika, održan je niz sastanaka u strukturama Evropske unije na temu transporta robe sa teritorije Ruske Federacije u Kalinjingrad. Litvanija je tokom pregovora insistirala na potrebi da se pridržava prethodnog stava, ali je jedna od država, koja je članica Evropske unije, zahtevala da se preispita uredba o uvođenju sankcija. Kako navodi agencija, Auštrevičijus nije rekao o kojoj je državi reč.

Prema rečima poslanika u Evropskom parlamentu, Evropska unija je započela debatu o ovom pitanju, ali stranke još nisu postigle dogovor. Međutim, tokom sastanka je predstavljen dokument koji omogućava prevoz preko teritorije unije iz „Rusije u Rusiju“.
Ranije je guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov rekao da su se pojavile informacije da je EU spremna da uzme u obzir svoje obaveze da obezbedi tranzit robe u region i da ga ne blokira zbog sankcija. Prema rečima čelnika regiona, lokalne vlasti rešavanje situacije diplomatskim putem smatraju prioritetnim rešenjem problema koji se pojavio u regionu.

Podsetimo, litvanske železnice najavile su prekid tranzita većeg broja robe koja ide za Kalinjingrad preko teritorije Litvanije. Radilo se o velikoj listi robe koja potpada pod antiruske sankcije evropskih zemalja. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je pokušaj blokiranja bez presedana. Kasnije je guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov rekao da bi odgovor na zabranu „bio bolan“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili