SANKCIJE SU BATINA SA DVA KRAJA Si Đinping: Istorija nam pokazuje da hegemonizam ne donosi mir i bezbednost

Novosti onlajn

22. 06. 2022. u 15:17

POLITIKA sankcija je bumerang i batina sa dva kraja, njena primena u konačnom skoru nanosi štetu kako svetskoj zajednici, tako i onima koji ih uvode, izjavio je predsednik Kine Si Đinping tokom poslovnog foruma zemalja-članica BRIKS-a.

САНКЦИЈЕ СУ БАТИНА СА ДВА КРАЈА Си Ђинпинг: Историја нам показује да хегемонизам не доноси мир и безбедност

Foto: Xie Huanchi/Xinhua via AP

- Realnost ponovo pokazuje da su sankcije kao bumerang i batina s dva kraja. Politizacija svetske ekonomije, njeno pretvaranje u instrument i oružje, korišćenje dominantne pozicije u svetskom finansijskom sistemu radi proizvoljnog uvođenja sankcija u krajnjem ishodu nanosi štetu ne samo svetskoj zajednici, nego i onima koji ih iniciraju - rekao je Si Đinping, a prenosi Ministarstvo inostranih poslova Kine.

Kineski lider je dodao da su sada pojedini važni proizvodni lanci i lanci isporuka veštački poremećeni, raste i globalna inflacija, a međunarodno finansijsko tržište nastavlja da se koleba, slabeći globalnu ekonomiju.

- Sve zabrinjava to što bi globalna ekonomija mogla da zapadne u močvaru krize - rekao je Si Đinping i dodao da je sada kao nikada ranije važno da se vodi „odgovorna ekonomska politika kako bi se izbegao negativni uticaj na zemlje u razvoju“.

On je pozvao zemlje BRIKS-a da učvrste saradnju u sferi prehrambene proizvodnje i energetike, podsećajući na to da se oko 1,2 milijarde ljudi u 70 zemalja suočilo sa epidemijom, prehrambenom, energetskom i dužničkom krizom.

Predsednik Kine je, takođe, istakao da je kriza u Ukrajini pokazala da širenje vojnih blokova neizbežno vodi do nesigurnosti kada je reč o bezbednosti.

- Istorija nam pokazuje da hegemonizam, politika formiranja blokova, kao i suprotstavljanje tabora ne donose mir i bezbednost, nego nas vodi u ratove i sukobe - naglasio je Si Đinping.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

PLEMIĆKO POREKLO Ovo je pravo prezime Irfana Mensura - moćan razlog zašto ga je promenio: Roditeljima nije smetalo