KINA PODIGLA LOVCE: Tajvanu se približilo 29 aviona - PVO bila u pripravnosti (FOTO)

Tanjug

21. 06. 2022. u 21:38

TAJVANSKE vazduhoplovne snage danas su upozorile 29 kineskih aviona koji su ušli u zonu protivvazdušne odbrane, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

КИНА ПОДИГЛА ЛОВЦЕ: Тајвану се приближило 29 авиона - ПВО била у приправности (ФОТО)

Foto: Tviter/@MoNDefense

Tajvan, na koji Kina polaže pravo kao na sopstvenu teritoriju, žalio se da se ponavljaju takve misije kineskih aviona, prenosi Rojters.

Dodaje se da je to postalo uobičajena pojava u poslednje dve godine.

Šest bombardera i njihova pratnja lovaca odleteli su u Tihi okean kroz kanal između Tajvana i Filipina i nazad, u trećem najvećem napadu na tajvansku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane (ADIZ) ove godine, prenosi Raša tudej. 

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su u zonu PVO ušli avion za radioelektronske borbe Y-9, avion za radioelektronsko izviđanje Y-8, šest strateških bombardera H-6, avion za dopunu goriva Y-20, par aviona za radarsko otkrivanje i kontrolu KJ-500, protivpodmornički avion Y-8, osam višenamenskih lovačkih aviona J-16, četiri aviona SU-30 i pet J-11 NOAK.

Tajvan je podigao lovce, a PVO je pratila kineske avione, saopštile su tajvanske vlasti.

Ostrvski ADIZ se proteže daleko izvan tajvanskog vazdušnog prostora i u kontinentalnu Kinu, tako da se čak i rutinski letovi kineske ratne avijacije unutar kineskog vazdušnog prostora tehnički računaju kao incidenti.

Međutim, Tajpej je optužio Peking da vodi „rat u sivoj zoni“ na ostrvu, raspoređujući vojna sredstva kako bi testirali odbranu Tajvana i iscrpljivali vojsku ostrva tako što ih teraju da se stalno bore.

Kina je nedavno povećanje pomorske i vazdušne vojne aktivnosti objasnila kao pokušaj da se odvrate „aktivnosti dosluha“ između „tajvanskih snaga za nezavisnost“ i vlade SAD, koja je obećala da će prodati više oružja ostrvu.

Bajden: Vašington ima ugovornu obavezu da se umeša u bilo kakav sukob između Kine i Tajvana

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u martu da Vašington ima ugovornu obavezu da se umeša u bilo kakav sukob između Kine i Tajvana, iako su se njegovi pomoćnici kasnije osvrnuli na te komentare i insistirali da se američka politika nije promenila. Prošle godine, tajvanska predsednica Cai Ingven rekla je da „veruje“ da će se SAD umešati.

Tajvan je bio tačka spora između Kine i SAD od 1949. godine, kada je nacionalistički Kuomintang izgubio građanski rat protiv komunista i na ostrvu uz američku pomoć. SAD su priznavale Tajpej kao „Republiku Kinu“ do 1978.

BONUS VIDEO: 

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati