BRITANSKA VLADA BESNA ZBOG VELIKOG ŠTRAJKA: Nećemo dozvoliti "ekstremnim sindikatima" da pobede

Tanjug

22. 06. 2022. u 10:09

ZAMENIK britanskog premijera Dominik Rab poručio je danas da vlada ne može da dozvoli „ekstremnim sindikatima“ da pobede organizovanjem štrajka železničara, upozoravajući da bi njihovi zahtevi mogli da pokrenu "spiralu inflacije".

БРИТАНСКА ВЛАДА БЕСНА ЗБОГ ВЕЛИКОГ ШТРАЈКА: Нећемо дозволити екстремним синдикатима да победе

Foto: Tanjug/AP

Više od 40.000 radnika započelo je juče najveći štrajk na železnici u poslednjih 30 godina u Velikoj Britaniji i napustilo radna mesta zbog spora oko plata, uslova rada i radnih mesta.

Blokade su postavljene u zoru i biće prisutne sve do subote, a zbog štrajka je zatvorena i londonska podzemna železnica, preneo je Rojters.

Štrajk je organizovan zbog zamrzavanja plata i smanjenja broja radnih mesta, a sindikati smatraju da je to samo početak mogućeg "leta nezadovoljstva" sa nastavnicima, medicinarima, pa čak i advokatima koji se okreću ka ovakvom vidu akcije.

Sve to se događa u okolnostima velikih poskupljenja hrane i goriva, koja guraju inflaciju prema stopi od deset odsto.

- Bojim se da ne možemo dozvoliti da sindikati, ovim veoma ratoborbnim načinom na koji su postupili, pobede u ovoj raspravi jer će to naštetiti samo najsiromašnijima u našem društvu - rekao je Rab za Skaj njuz.

On je pojasnio da će posledice štrajka najviše osetiti oni koji su najslabije plaćeni i da zahtevi štrajkača vode u "inflatornu spiralu".

Rastuće cene hrane guraju britansku inflaciju na novi maksimum u poslednjih 40 godina, i ona je prošlog meseca iznosila 9,1 odsto, što je najviša stopa u zemljama Grupe sedam i ukazuje na ozbiljnost krize povećanja troškova života, navodi Rojters.

 

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri