KRALJEVSKI SPEKTAKL: Punoletstvo princeze na norveški način - događaj godine u Evropi (VIDEO)

Novosti online

19. 06. 2022. u 00:16

NORVEŠKA prestolonaslednica, princeza Ingrid Aleksandra, napunila je osamnaest godina u januaru, ali je zbog korone proslavila svoje punoletstvo tek 17. juna.

КРАЉЕВСКИ СПЕКТАКЛ: Пунолетство принцезе на норвешки начин - догађај године у Европи (ВИДЕО)

Foto: EPA

Pored platinastog jubileja britanske kraljice Elizabete, bio je to događaj godine u evropskim kraljevskim krugovima, počev od impresivne liste zvanica i krunisanih glava, premijernih tijara tri prestolonaslednice, do intrigantnih detalja donedavno nezamislivih na nekom dvoru.

Spektakularna gala večera na norveškom dvoru okupila je sam krem evropskih monarhija. Pre svega, punoletstvo princeze Ingrid nisu propustili njeni kumovi, španski kralj Felipe Šesti i danski prestolonaslednik princ Frederik sa suprugom Meri. Holandska kraljevska kuća na događaj je došla takoreći u punom sastavu: kralj Vilem-Aleksander, kraljica Maksima i prestolonaslednica Katarina-Amalija.

Svečanosti je prisustvovala i belgijska kraljica Matilde sa ćerkom prestolonaslednicom Elizabetom. Iz susedne Švedske takođe prestolonaslednica princeza Viktorija sa suprugom i dvoje dece. Iz Luksemburga su došli naslednik trona veliki vojvoda Gijom sa suprugom Stefani i dvogodišnjim sinčićem, a u reprezentativnom sastavu bila je i grčka kraljevska porodica.

Korona je donedavno onemogućavala bilo kakva slična masovna okupljanja, pa su za ovu, tako željno očekivanu priliku, pripadnice kraljevskih porodica izvukle iz svojih porodičnih škrinja specijalne komade garderobe i nakita. Zanimljivo je da su čak tri buduće kraljice Evrope na ovom događaju premijerno nosile tijare. Osim Ingrid Aleksandre, i Katarina Amalija od Holandije je nedavno postala punoletna, a nešto starija Elizabeta od Belgije, zbog korone do sada nije ni imala priliku da stavi dijademu.

Slavljenica je za ovu specijalnu priliku odabrala Bušeron bisernu tijaru svoje čukun bake princeze Ingeborg. Katarina Amalija je iz bogatog holandskog sefa izvukla zvezdastu dijamantsku tijaru, dok je Elizabeta nosila na glavi dijademu koju poznavaoci kraljevskog nakita do sada nisu videli niti prepoznali.

Iako su sve dame izgledale raskošno i zanosno u svojim blistavim balskim haljinama, većina njih se opredelila za reciklirano i već viđeno, pa su obukle komade garderobe koje su do sada ili već nosile, ili ih pozajmile iz ormana svojih majki i baka. Norveški kralj je poručio svojoj naslednici da uvek ostane svoja, a slavljenica se u jednom trenutku zaplakala, govoreći o ljubavi i podršci svoje braće, starijeg polubrata Marijusa, iz majčine vanbračne veze pre braka sa prestolonaslednikom Hokonom, i mlađeg Svere Magnusa. Osim priče o tome ko je sve bio tu, mnogima je interesantniji bio podatak čije je prisustvo izostalo na proslavi.

Tako je upadljivo bilo odsustvo bilo kog pripadnika britanske kraljevske porodice, a razlog nije poznat - da li su uopšte dobili pozivnice ili su bili sprečeni da dođu. Takođe, nedostajao je i neko od Grimaldijevih iz kneževine Monako, kao i iz Lihtenštajna. Neobično je bilo i što je španski kralj došao sam, bez kraljice Letisije, ili ćerki, iako su sličnih godina kao slavljenica.

Ipak, jedan gost je verovatno izazvao najveću pažnju medija - višegodišnji partner, a odnedavno i zvanični verenik norveške princeze Marte Luiz, tamnoputi Amerikanac Darek Veret, samozvani šaman, iscelitelj i duhovni vođa, koji tvrdi da je u prethodnom životu bio faraon i koji ima dosta sledbenika u Holivudu, između ostalih i poznatu glumicu Gvinet Paltrou.

Norveška kraljevska kuća je vest o zarukama princeze, koja iz prethodnog braka ima tri ćerke, sa radošću objavila na oficijelnom Instagram profilu.

(RTS/TINA BILANKOV)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024