ZAPADNE UCENE NE DELUJU NA ZEMLJE SA PRAVIM LIDERIMA: Putin poručio iz Peterburga - "Jake države će stvarati novi poredak"

Novosti online

17. 06. 2022. u 17:11

ZAPADNE ucene ne deluju protiv zemalja sa pravim liderima, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći danas na forumu u Sankt Petersburgu.

ЗАПАДНЕ УЦЕНЕ НЕ ДЕЛУЈУ НА ЗЕМЉЕ СА ПРАВИМ ЛИДЕРИМА: Путин поручио из Петербурга - Јаке државе ће стварати нови поредак

Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky

- Brzina i obim promena u globalnoj ekonomiji, finansijama, međunarodnim odnosima raste. Naravno, formiranje i rađanje novog svetskog poretka je težak proces, i dalje ćemo se suočiti sa mnogim izazovima, rizicima, faktorima koji su danas je teško zamisliti i predvideti - rekao je Putin, i dodao:

- Ali, očigledno je da će pravila, sadržaj novog svetskog poretka postavljati upravo jake, suverene države, koje se ne kreću po putanji koju je neko već zacrtao. Samo jake države i suverene države mogu da govore o novom svetskom poretku, ili su osuđeni da postanu ili ostanu kolonija - naglasio je ruski predsednik.

Putin je takođe danas ocenio da su sankcije protiv Rusije nerazumne i nepromišljene.

- Njihov cilj je da na brzinu samelju rusku ekonomiju, ali to nije uspelo - rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu na kome su glavne teme: ruska ekonomija, kriza u svetu i operacija u Ukrajini.

On je naglasio da ruske vlasti korak po korak normalizuju ekonomsku situaciju.

Evropska unija gubi globalnu konkurentnost zbog sankcija protiv Rusije za mnoge buduće godine, a tempo rasta evropske ekonomije se smanjuje.

Prema njegovim rečima, lideri evropskih zemalja u neformalnim razgovorima razmatraju sankcije, govore da one mogu da budu primenjene protiv svakog ko im nije po volji, uključujući i članice Evropske unije.

Evropski političari su sopstvenoj ekonomiji naneli težak udarac svojim rukama, tamo rastu cene, upozorio je Putin.

- Sve češće slušam izraz ''Putinova inflacija''. To je upućeno onima koji ne umeju da čitaju i pišu. Dejstva Rusije u Donbasu s tom inflacijom nemaju nikakve veze", istakao je Putin.

On je naglasio da sve što se danas događa u svetu nije rezultat događaja od poslednjih meseci, već je počelo mnogo ranije zbog neodgovorne politike G7.

Evropska unija je konačno izgubila svoj politički suverenitet, a njene elite plešu tuđu muziku, nanoseći štetu sopstvenom stanovništvu, upozorio je ruski predsednik.

Sadašnja situacija u Evropi će dovesti do eksplozije radikalizma, a u perspektivi do smene elita, istakao je Putin.

Prema oceni ruskog predsednika, Zapad bez pardona nameće svoju etiku i kulturu, obuhvatajući sve oblasti, uključujući i sport.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER" - Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana