SA KAPIJE BUHENVALDA NA BERETKE VOJNE POLICIJE: Nemački Bundesver proverava da li je novi moto u skladu sa propisima

P. Z. S. / ria.ru

15. 06. 2022. u 18:45

U NEMAČKOJ će obaviti inspekciju nakon što se na beretkama vojne policije našao moto korišćen u nacističkom koncentracionom logoru Buhenvald, piše Špigl.

СА КАПИЈЕ БУХЕНВАЛДА НА БЕРЕТКЕ ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ: Немачки Бундесвер проверава да ли је нови мото у складу са прописима

Foto AP

Latinska fraza "suum cuique", što znači "svakom svoje", potiče iz rimske filozofije i opisuje princip pravde.

Međutim, nacisti su ga zloupotrebili - posebno je napisano iznad glavne kapije Buhenvalda (prevedeno na nemački kao Jedem das Seine - pribl. Ed.). Isti izraz pojavio se na beretkama vojne policije Bundesvera.

Foto vikipedija/Martin Kraft

Nemačko Ministarstvo odbrane počelo je proveru da li su ove reči u suprotnosti sa vojnim propisima koji nalažu vojsci da se ogradi od Vermahta.

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!