BUNDESVER STIŽE U BiH: Šmit najavio - "U Butmiru će se zavijoriti nemačka zastava"

Novosti online

08. 06. 2022. u 17:19

VISOKI predstavnik Kristijan Šmit najavio je danas skori dolazak jednog kontigenta nemačke vojske u BiH, koji će biti u sastavu Misije Eufor.

БУНДЕСВЕР СТИЖЕ У БиХ: Шмит најавио - У Бутмиру ће се завијорити немачка застава

Foto AP

- Iduće sedmice Bundestagu će biti podnet zahtev koji će omogućiti da se u Butmiru zavijori nemačka zastava - rekao je Šmit na konferenciji za novinare.

Nemačka već deset godina ne učestvuje u Misiji Eufora u BiH, ali bi to ovih dana, kaže Šmit, trebalo da se promenni, preneli su sarajevski mediji.

Šmit je danas izjavio da je bio iznenađen diskusijama i pitanjima da li će opšti izbori u BiH uopšte biti održani.

On je na konferenciji za novinare, nakon dvodnevne sednice PIK, rekao da je morao da donese odluku o finansiranju izbora.

– Oni koji u BiH žele da odlučuju o svojoj sudbini trebaju preuzeti odgovornost. Put prema EU je posebno važan jer ljudima treba sigurnost. Vladimir Putin je napadom na Ukrajinu usadio nesigurnost u glave ljudima. I upravo zbog toga je sada međunarodna zajednica, ne samo spremna, nego zna da će ovde u BiH dati doprinos da ljudima pružimo sigurnost. Mi smo jasni kada je reč o održavanju izbora. Jednostavno sam iznenađen. Ovako nešto još nisam doživeo da postoji diskusija da li će se održati izbori. To je odgovornost partija, izbori su pravo građana BiH i tu je tačka. Međunarodna zajednica ima obavezu da obezbedi da se održe izbori – rekao je Šmit.

On je ponovio da odluka saveta ministara BiH od ponedeljka nije bila dovoljna za finansiranje opštih izbora u oktobru i da je zbog toga morao da reaguje.

– Svima koji iz moje odluke, sa političke strane žele da iz moje odluke izvuku neke poene za sebe, molim vas, ova odluka nije ništa drugo nego podrška da se izbori moraju finansirati i da se moraju održati. Svemu drugom tu nije mesto. Iznađen sam da nam, čak i državnici susednih zemalja daju komentare – rekao je Šmit.

BONUS VIDEO: ZA KRST NEMANjIĆA, ZA SLAVU OBILIĆA - SAJ zapevao u Banjaluci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)