RAT DO POSLEDNJEG UKRAJINCA Stoltenberg: NATO će nastaviti da snabdeva Ukrajinu teškim naoružanjem

Tanjug

15. 06. 2022. u 12:37

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će članice Alijanse nastaviti da snabdevaju Ukrajinu teškim naoružanjem i sistemima dalekog dometa.

РАТ ДО ПОСЛЕДЊЕГ УКРАЈИНЦА Столтенберг: НАТО ће наставити да снабдева Украјину тешким наоружањем

Foto: Tanjug/AP

Stoltenberg je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da se članice na samitu NATO-a dogovore oko novog paketa pomoći Kijevu, prenosi Rojters.

- Mi smo izuzetno fokusirani na jačanje podrške, poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je danas da je fokus Alijanse u odnosima sa Ukrajinom na podršci u borbi protiv ”brutalne ruske invazije” i najavio nastavak opremanja ukrajinskih vojnih snaga ubojitim oružjem, uključujući i teško naoružanje i sisteme dalekog dometa.

- Iako je Ukrajina pretendent na članstvo u NATO, fokus Alijanse je na pomoći u borbi protiv brutalne ruske invazije. Pomažemo im praktično, ubojitom i neubojitom opremom kao i u modernizaciji vojnih snaga, uključujući i tranziciju sa opreme iz sovjetskog perioda na modernu NATO opremu. To je naš fokus i ono što je najpotrebnije u našim odnosima sa Ukrajinom u ovom trenutku, poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse je pred dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a poručio da će se sa ukrajinskim ministrom odbrane razgovarati o tipovima potrebnog naoružanja i načinima isporuke, a za NATO samit, koji se održava krajem meseca u Madridu, najavio dogovor o sveobuhvatnom paketu pomoći Ukrajini.

Stoltenberg je u Briselu ponovio da rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja najveću pretnju evroatlanskoj bezbednosti u poslednjim decenijama, optuživši Rusiju da je odgovorna za ”smrt, razaranje i globalne posledice, uključujući i krize u snabdevanju hranom i energetikom”.

- U ovako opasnom svetu moramo da učinimo NATO snažnijim i da još više pomognemo našim partnerima. Donećemo odluke o dugoročnom pozicioniranju NATO-a kako bismo osigurali da možemo da odbranimo svaki deo teritorije saveznika u svakom trenutku i od svake pretnje, kaže Stoltenberg.

On je naveo da će, pored nastavka podrške Ukrajini i sopstvenog jačanja, posebno na Istoku Evrope, NATO nastaviti da pruža praktičnu pomoć i drugim partnerima, uključujući i BiH i Gruziju.

 

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)