OBNOVILA VOZAČKU DOZVOLU SA 100 GODINA: Zdrava je i srećna, ovo je jedina tableta koju uzima

Novosti online

12. 06. 2022. u 13:12

ITALIJANKI Kandida Uderzo je obnovljena vozačka dozvola u stotoj godini, čime je postala treća stogodišnjakinja u Italiji u poslednjih nekoliko godina za koju se smatra da je sposobna da sedne za volan.

ОБНОВИЛА ВОЗАЧКУ ДОЗВОЛУ СА 100 ГОДИНА: Здрава је и срећна, ово је једина таблета коју узима

Foto: Printskrin/Corriere della Sera

Kandida Uderzo je dobila novu dozvolu nakon što je položila očni test u auto-školi u severnoj provinciji Vićenca. Živahna stogodišnjakinja je rekla da voli da bude samostalna i da ne vrši pritisak na sina da je vozi okolo.

- Ova obnova me čini srećnom i učiniće da se osećam malo slobodnije. Imam sreće, imam 100 godina, i to što sam zdrava je i za mene iznenađenje. Nikada ne uzimam tablete, samo povremeno pilulu za spavanje, rekla je Uderzo.

Dodala je da joj je vid toliko dobar da može da čita novine bez naočara.

Stogodišnja populacija u Italiji je među najvećima u Evropi, a broj ljudi koji dostižu 100 godina nastavlja da raste: Prema podacima koje je početkom maja objavio Istat, nacionalna statistička agencija, Italija je dom 20.456 stogodišnjaka, u odnosu na 14.456 u 2019.

Ali nije jasno koliko ih još uvek vozi. Dozvole za starije od 80 godina se obnavljaju svake dve godine, a vozači moraju da dostave lekarsko uverenje da su fizički i psihički sposobni.

Uderzo je rekla da joj je jedino žalila u životu što je izgubila muža kada je bila relativno mlada.

- Ali ja sam odlučila da budem živa što je više moguće. Počela sam da idem u duge šetnje sa prijateljima, to mi je pomoglo da se nosim sa svim što ide uz moje godine, izjavila je ona.

(Corriere della Sera)

BONUS VIDEO: VELIKI DOGAĐAJ ZA AUTOMOBILIZAM: Pre 82 godine u Beogradu je održana trka oko Kalemegdana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)