POTVRĐENO: Prvi slučaj majmunskih boginja u ovoj evropskoj zemlji

Novosti online

10. 06. 2022. u 14:19

POLJSKA je potvrdila da je registrovala prvi slučaj majmunskih boginja, javila je danas agencija PAP, citirajući ministra zdravlja Adama NJeđelskog.

ПОТВРЂЕНО: Први случај мајмунских богиња у овој европској земљи

Foto: Shutterstock

Kako je izvestila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), do sada je prijavljeno više od 1.000 slučajeva majmunskih boginja izvan afričkih zemalja gde se ova bolest inače češće širi, prenosi agencija Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u utorak da je više od 1.000 slučajeva majmunskih boginja prijavljeno toj organizaciji u trenutnoj epidemiji van afričkih zemalja.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je rizik od pojavljivanja majmunskih boginja u ovim neendemičnim zemljama stvaran, ali da se može sprečiti, prenosi agencija Rojters.

Dvadeset devet zemalja prijavilo je slučajeve trenutne epidemije, koja je počela u maju.

-Klinička slika obolelih, nakon što se zaraze majmunskim boginjama, su povišena temperatura, jeza i bol u mišićima, dok se u kasnijem stadijumu bolesti javljaju osipi koji se razvijaju do krasti, rekla je virusološkinja Nada Kuljić Kapulica.

Na pitanje po čemu se ove boginje razlikuju u odnosu na variočele, doktorka je rekla da je osip kod majmunskih boginja u istom stadijumu - ili su sve kraste ili su sve pustule, a kod variočele su osipi u različitom stadijumu.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MI, SRBI... Dragan Stojković Piksi posle meča Srbija - Kamerun: Pretpostavljam da su mnogi oduševljeni!