PRVI SLUČAJ MAJMUNSKIH BOGINJA U GRČKOJ: Zaraženi pacijent putovao u inostranstvo, smešten u bolnicu

Novosti online

08. 06. 2022. u 23:59

GRČKA je registrovala prvi slučaj infekcije virusom majmunskih boginja, pokazali su inicijalni rezultati nacionalne zdravstvene agencije EODY.

ПРВИ СЛУЧАЈ МАЈМУНСКИХ БОГИЊА У ГРЧКОЈ: Заражени пацијент путовао у иностранство, смештен у болницу

Foto: Shutterstock

Reč je o pacijentu koji je nedavno putovao u Portugaliju, prenosi agencija Rojters. Oboleli se nalazi u bolnici i u stabilnom je stanju, izvestila je EODY.

Zdravstveni zvaničnici širom sveta su od početka maja pratili više od 200 sumnjivih i potvrđenih slučajeva obično blage virusne infekcije u 19 zemalja.

Varijanta majmunskih boginja povezana sa trenutnom epidemijom ima stopu smrtnosti od oko jedan odsto, a do sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, navodi britanska agencija.

Srpski virusolog o simptomima majmunskih boginja

Klinička slika obolelih, nakon što se zaraze majmunskim boginjama, su povišena temperatura, jeza i bol u mišićima, dok se u kasnijem stadijumu bolesti javljaju osipi koji se razvijaju do krasti, rekla je danas virusološkinja Nada Kuljić Kapulica.

Ona je naglasila da mesta za paniku nema, jer, iako epidemija majmunskih boginja raste, taj virus je, za razliku od korona virusa, stabilan i ne mutira tako lako, te do pandemije neće doći.

- Kod čoveka se vrlo lako prepozna da li se zarazio majmunskim boginjama, bez obzira na koji način se zarazio. Klinička slika ovih bolesnika je povišena temperatura, jeza, bol u mišićima i posle nekoliko dana javlja se osip, prvo imate makulu, pa rezikulu, zatim se to zagnoji pa imate krastu - kazala je Kuljić Kapulica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna