STOLTENBERG: Moramo se spremiti za iscrpljujući rat

Tanjug

03. 06. 2022. u 09:14

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da se saveznici Ukrajine moraju pripremiti za iscrpljujući rat.

СТОЛТЕНБЕРГ: Морамо се спремити за исцрпљујући рат

Foto: Profimedia

Stoltenberg je, nakon jučerašnjeg razgovora u Beloj kući sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, rekao da ukrajinski saveznici moraju da budu spremni za rat na duge staze jer je, prema njegovoj oceni, rat u Ukrajini postao rat iscrpljivanja.

Ponovio je da NATO ne želi da ulazi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, ali je istakao da zapadna vojna alijansa ima odgovornost da podrži Ukrajinu, prenosi Gardijan.

Prema rečima Stoltenberga, većina ratova, najverovatnije i ovaj, će se u nekoj fazi završiti za pregovaračkim stolom, ali ono što se dešava za pregovaračkim stolom je veoma povezano sa situacijom na terenu, na bojnom polju.

"NATO neće diktirati Ukrajini kako da pregovara"

NATO neće diktirati Ukrajini na koje uslove treba da pristane u pregovorima sa Rusijom, rekao je Jens Stoltenberg.

- Verujem političkom rukovodstvu u Ukrajini, ono treba da donese teške odluke. Mi ne treba da odlučujemo ili da imamo čvrsto mišljenje o tome šta Ukrajinci treba da prihvate, a šta ne. Treba da im pomognemo da ostvare svoje pravo na samoodbranu - rekao je Stoltenberg u Vašingtonu.

100. dan specijalne operacije u Ukrajini

Podsetimo, danas je 100. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Rano jutros ukrajinske snage granatirale su naselje Goljmovski u Donjeckoj Narodnoj Republici. Nastavljaju se sukobi u Donbasu, a ruska vojska krenula je ka Slavjansku, borbe su se vodile i u Svjatogorsku. 

Severodonjeck je praktično u potpunosti oslobođen, a ukrajinske snage su se povukle ka Lisičansku. Nastavljaju se borbe i u području Avdejevke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)