ITALIJA ŽELI DA POŠALJE RATNU MORNARICU U CRNO MORE: Premijer Mario Dragi ponudio pomoć pri uklanjanju mina

Srna

31. 05. 2022. u 21:39

RATNA mornarica Italije mogla bi da pomogne u uklanjanju mina iz ukrajinskih luka, izjavio je italijanski premijer Mario Dragi.

ИТАЛИЈА ЖЕЛИ ДА ПОШАЉЕ РАТНУ МОРНАРИЦУ У ЦРНО МОРЕ: Премијер Марио Драги понудио помоћ при уклањању мина

Foto: EPA

On je na konferenciji za novinare, nakon samita EU u Briselu, rekao da je Rusija pristala da dozvoli brodovima da napuste luke, ali da je problem to što su pristaništa puna mina.

- Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu, ali činjenica je da su luke pune mina i naši vojni mornari mogu da pomognu, istakao je Dragi.

Dragi je upozorio da se ne sme izgubiti bitka za bezbednost hrane jer će se, u suprotnom, zemlje u kojima postoji rizik od gladi i koje nisu na strani Zapada osećati izdanim i nikada neće biti na strani alijanse.

Ruski predsednik Vladimir Putin objasnio je ranije, tokom telefonskih razgovora sa nekim evropskim liderima, da su problemi isporuke hrane rezultat sankcija Moskvi i drugih grešaka Zapada, uz napomenu da nije prihvatljivo da se krivica stavlja na Rusiju.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je ranije da će ruska Ratna mornarica obezbediti neometan prolaz brodova sa ukrajinskim žitaricama ukoliko Ukrajina očisti svoje vodene puteve od mina.

Situacija u Ukrajini i teške sankcije koje su SAD i EU uvele Rusiji dovele su do ometanja isporuke žitarica, što povećava rizik od krize sa hranom u nekoliko zemalja širom sveta. 


BONUS VIDEO: RUSKI SAPERI U AKCIJI: Ministarstvo odbrane objavilo snimak iz Marijupolja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju