MASAKR U ŠKOLI TRAJAO 90 MINUTA! Najnovije masovno ubistvo u Teksasu još jednom ogolilo najveći problem Amerike

Dragan Vujičić

28. 05. 2022. u 19:26

Policija je Salvadora Ramosa (18), pucača koji je počinio masakr nad učenicima škole u Uvaldeu u Teksasu 24. maja likvidirala posle ravno 90 minuta oklevanja. Za to vreme on je u učionicama usmrtio 19 đaka. Prema novinskom "razmotavanju" horor priče u Teksasu: U roku od dva minuta, tri policajca su krenula za Ramosom u prostorije škole. U narednih pola sata, u školi je bilo najmanje 19 policajaca. Međutim, bilo je potrebno još 47 minuta da taktička jedinica granične patrole prođe kroz vrata iza kojih je pucao Ramos!

МАСАКР У ШКОЛИ ТРАЈАО 90 МИНУТА! Најновије масовно убиство у Тексасу још једном оголило највећи проблем Америке

Foto AP

Stiven Mekro, direktor Odeljenja za javnu bezbednost Teksasa, na konferenciji za novinare je priznao: "To je bila pogrešna odluka. Policija je kasnila više od sat vremena."

"Policijska greška" u Teksasu je očekivano razbuktala veliki rat koji se godinama vodi između ljubitelja oružja i "poštovalaca Drugog amandmana Ustava SAD" i liberalne javnosti naslonjene na Demokratsku stranku. Slučaj je hteo da se tokom ovog vikenda u Hjustonu u Teksasu održava sastanak NRA (Nacionalne asocijacije ljubitelja oružja). Bivši predsednik, u Teksasu poštovani Donald Tramp, baš u Hjustonu na Kovenciji NRA je "dosolio" nesreću:

- Za SAD bi finansiranje bezbednosti u školama trebalo da bude prioritet, a ne pomoć Ukrajini... Ako SAD mogu da pošalju milijarde dolara u inostranstvo, Ukrajini, trebalo bi da budemo i u mogućnosti da se i kod kuće uradi sve što je potrebno da naša deca budu bezbedna - rekao je Tramp na konferenciji Nacionalnih udruženja vlasnika oružja (NRA).

On je podsetio da su SAD potrošile milijarde dolara u Iraku i u Avganistanu, a za to nisu dobili ništa.

Greg Abot, guverner Teksasa, takođe u Hjustonu, branio je pravo Amerikanaca da nose oružje. On je rekao da ne postoji zakon koji bi sprečio strelca da ga nabavi.

- Postoje hiljade zakona u knjigama širom zemlje koji ograničavaju posedovanje ili upotrebu vatrenog oružja i ti zakoni nisu sprečili ludake da vrše zlo nad nedužnim ljudima - rekao je on, i dodao da je napadač počinio krivično delo i pre nego što je "povukao okidač" jer je uneo oružje u školski kampus.

Privatna arhiva

Sa druge strane, u ofanzivi su i grupe koje zagovaraju strože kontrole oružja. Okupljanje je zabeleženo i ispred Kongresnog centra u Hjustonu, a studenti planiraju proteste širom zemlje. Oganizacija iz Los Anđelesa "Mars za naše živote" koja za sebe tvrdi da je nestranačka, planira da izađe na ulice Vašingtona 11. juna. Najavljuju još nekoliko marševa u različitim delovima zemlje, od San Franciska i Mičigena do Južne Karoline.

U saopštenju kažu: "Naša poruka i zahtev su jednostavni - više nećemo biti taoci naših zakonodavaca i nećemo više tolerisati da se osećamo nesigurno u našim zajednicama. Bez obzira na to za koju stranku se zalažete, ako ne podržavate mere spasavanja života, kao što je univerzalna provera prošlosti, mi ćemo se obavezati da ćemo glasati protiv vas ove jeseni i na budućim izborima."

"Marš za naše živote" osnovan je 2018. nakon pucnjave u srednjoj školi "Mardžori Stounmen Daglas". Grupa je organizovala jedan od najvećih protesta protiv nasilja oružjem u istoriji SAD.

Oni predlažu proaktivno rešavanje ovih pitanja uz zabranu jurišnog oružja magacina velikog kapaciteta i drugog oružja i pozivanje industrije oružja i lobista na odgovornost...

Oglasio se i čuveni američki intelektualac Džon Vajthed, autor knjige "Amerika bojno polje", koji kaže:

- Zapitajte se zašto se ove masovne pucnjave nastavljaju. Po kome se modeliraju ovi strelci? Gde nalaze inspiraciju za svoje oružje i taktiku? Čije tehnike odražavaju?

Kada počnete da povezujete tačke, one vode pravo nazad u američku policijsku državu i nasiljem prožet vojno-industrijski kompleks, vođen profitom, koji nastavlja da dominira, diktira i oblikuje skoro svaki aspekt naših života.

Sjedinjene Države su potrošač broj jedan, izvoznik i počinilac nasilja i nasilnog oružja u svetu - podseća i dodaje: - Nasilje je postalo vizit-karta Amerike. Mi smo vojna kultura koja se bavi kontinuiranim ratovanjem. Veći deo našeg postojanja bili smo nacija u ratu. Mi smo nacija koja živi od ubijanja kroz ugovore o odbrani, proizvodnje oružja i beskrajne ratove. Hranimo se stalnom ishranom nasilja kroz zabavu, vesti, sport i politiku.

Sva vojna oprema prikazana u blokbaster-filmovima je obezbeđena - o trošku poreskih obveznika - u zamenu za pažljivo postavljene promotivne spotove koji imaju za cilj jačanje građanskog ponosa u vojsci, regrutovanje za vojsku i stvaranje profitne propagande za vojni industrijski kompleks.

Foto AP

Procenjuje se da su američke vojne obaveštajne agencije (uključujući NCR) uticale na preko 1.800 filmova i TV emisija.

Zatim, tu je i sve veći broj nasilnih video-igara, od kojih je jedan broj dizajniran od strane vojske ili kreiran za vojsku kao alat za regrutaciju, a koje su navikle igrače na interaktivnu ratnu igru kroz vojne simulacije i scenarije pucanja u prvom licu.

NESIGURNOST I STRAH

Udruženje građana "Gan valojens" po masakru u Bafalu iznelo je podatke da je u pucnjavama na ulicama SAD od početka 2022. poginulo preko 15.000 ljudi, a da se beleže prosečno dve masovne pucnjave (sa po četvoro ranjenih ili poginulih) dnevno.Takođe, u posedu svakog Amerikanca nalazi se 1,2 cevi vatrenog oružja sa tendecijom da se ovaj broj poveća. Ogroman porast kupovine oružja zabeležen je u kovid-krizi, a najava eventualne gladi samo povećava potražnju.

ZLOČINCI KAO JAJE JAJETU

Pucnjava u Uvaldeu dogodila se deset dana nakon što je drugi 18-godišnjak, Nikolas Kruz, teško naoružan i sa vojničkom taktičkom opremom otvorio vatru u prodavnici u Bafalu, Njujork, ubivši 10 ljudi.

Godine 2018, 19-godišnji bivši učenik, Pejton Grendron, otvorio je vatru na učenike i nastavnike u srednjoj školi "Mardžori Stounmen Daglas" u Parklendu, Florida, ostavivši 17 mrtvih. Pre deset godina, 20-godišnji Adam Lanca - u panciru i naoružan oružjem u vojnom stilu - otvorio je vatru na učenike i nastavnike u osnovnoj školi "Sendi Huk" u Njutaunu, u Konektikatu, pri čemu je poginulo 26 ljudi.

ŽENA LIKVIDIRALA PUCAČA

PREMA američkim medijima, u minulu sredu u Zapadnoj Virdžiniji legalno naoružana žena upucala je izvesnog Denisa Batlera, koji je pucao na zabavi maturanata. On je bio naoružan puškom AR-15 i spremao se da ubije desetine ljudi.

Šef detektiva u čarlstonskoj policiji Toni Hejzelet za lokalne vesti ispričao je da je Batler bio iznerviran slavljem, a da se neimenovana žena hrabro isprečila i hicima iz svog pištolja predupredila zločin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!