RAT U UKRAJINI: Vojska DNR eliminisala 23 ukrajinska vojnika; Zelenski naložio povlačenje iz "Azovstalja" (VIDEO)

Novosti onlajn

21. 05. 2022. u 07:18 >> 14:24

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 87. dan. "Azovstalj" je oslobođen, predalo se skoro 2.500 ekstremista. Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Donbas, a u petak mete su bile Gorlovka, Vladimirovka i humanitarni konvoj kod Popasne.

РАТ У УКРАЈИНИ: Војска ДНР елиминисала 23 украјинска војника; Зеленски наложио повлачење из Азовстаља (ВИДЕО)

foto: (AP Photo/Bernat Armangue)

Portugal šalje 250 miliona evra pomoći Ukrajini

Nakon razgovora ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i portugalskog premijera Antonije Koste, Portugal je objavio da će obezbediti 250 miliona evra finansijske pomoći za Ukrajinu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je sastanak sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom bio “važan i smislen”, prenosi Gardijan.

Kosta je na Tviteru naveo da Portugal “jednoglasno” stoji uz Ukrajinu i da je “posvećen daljoj humanitarnoj, finansijskoj i vojnoj podršci”.

Dmitrij Rogozin o oružju od koga nema obrane

Generalni irektor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin izjavio je da testiranja najnovije ruske interkontinentalne rakete "Sarmat" traju tokom cele ove godine, dok je na jesen planirano prvo borbeno dežurstvo.

- Testiranja će trajati tokom cele ove godine, iako je planirano da već krajem ove jeseni u borbeno dežurstvo stavimo i prve serijske rakete", rekao je Rogozin za TV "Rusija 24".

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je 20. aprila s kosmodroma Pleseck izvedeno prvo lansiranje rakete "Sarmat" u okviru državnog programa testiranja.

Foto: Printskrin Jutjub

Slucki: Rusija borbeno najspremnija sila na planeti

Leonid Slucki, šef frakcije LDPR u Državnoj dumi Federalne skupštine Ruske Federacije, predsednik Komiteta za međunarodne poslove, smatra da će Rusija moći da odbije direktan napad NATO-a, iako je takav scenario nazvao „fantastičnim", prenosi RIA Novosti.

- Nema potrebe da maštamo o tome. Moći ćemo da odbijemo svaki pritisak bilo koje nama neprijateljske sile... Ne mislim da može doći do takve vojne konfrontacije. Ali iako je ta petpostavka fantastična, sa moje tačke gledišta, Rusija će moći da da dostojan otpor bilo kome... Po našem vojnom potencijalu, u smislu našeg ljudskog potencijala, mi smo borbeno najspremnija sila na planeti, rekao je Slucki, odgovarajući na pitanje novinara o reakciji Rusije ako NATO pošalje snage u zapadni deo Ukrajine .

Zelenski: Samo diplomatija može da okonča rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da rat u Ukrajini može da se reši samo diplomatskim putem, uprkos trenutnom zastoju u pregovorima između dve strane.

Govoreći na ukrajinskoj televiziji, on je sugerisao da bi njegova zemlja mogla da pobedi na bojnom polju - ali da bi se stvari mogle konačno zaustaviti samo "za pregovaračkim stolom".

Sukob će "biti krvav, biće borbi, ali će se definitivno okončati diplomatskim putem“, rekao je Zelenski.

Bajdenu zabranjen ulazak u Rusiju

Rusija je danas saopštila da je zabranila ulazak u zemlju za 963 američkih državljana, uključujući predsednika Džozefa Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijama Bernsa.

Foto Tanjug/AP

Bajden potpisao zakon kojim će biti omogućena pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je danas zakon o pružanju pomoći Ukrajini od gotovo 40 milijardi dolara u okviru nastojanja da pojača vojnu podršku toj zemlji zbog napada Rusije, saopštila je Bela kuća.

 

Konašenkov: "Oboren ukrajinski avion tokom borbe"

Prema rečima portparola ruskog odbrambenog resora Igora Konašenkova, ukrajinski avion oboren je tokom vazdušne borbe sa ruskim avionima nad mestom Belicko u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Takođe je rekao i da je ruska avijacija tokom dana gađala i četiri komandna centra ukrajinske vojske, 47 lokacija sa ljudstvom i vojnom tehnikom, a uništeno je i jedno skladište municije u okolini mesta Drobiševo.

Foto: Printskrin/Ruptly

 

"Specijalna operacija Rusije u Ukrajini predstavlja kraj rata za Donbas"

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da specijalna operacija Rusije u Ukrajin predstavlja kraj rata za Donbas koji je trajao osam godina.

- Oslobodilačka operacija za nas označava kraj rata - rekao je Pušilin tokom sastanka sa liderom partije LDPR Leonidom Sluckim u Državnoj dumi Rusije.

 

Ukrajina blokirala 21 turski brod u Odesi

Ukrajina je blokirala 21 turski brod u Odesi, a Kijev ih koristi kao živi štiti, prenela je agencija „Ajdinlik“.

- Prema informacijama koje smo dobili, 21 brod koji ne sme da napusti luku u Odesi, pripada Turskoj. Ukrajina ne želi da ti brodovi izađu iz luke, pozivajući se na ‘opasnost’ i na preostale mine u moru. Rusija je otvorila bezbednosni koridor, ali za sada nije dozvoljen prolaz - piše list.

 

Zelenski računa na razmenu zarobljenika

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da računa na razmenu zarobljenika, odnosno onih koji su se predali u „Azovstalju“, prenosi Sputnjik.

- Momci su dobili signal od vojske da imaju puno pravo da izađu i sačuvaju svoje živote. Dalje sve zavisi od toga šta su preuzeli na sebe Ujedinjene nacije, Međunarodni komitet Crvenog krsta i Ruska Federacija kada su obećali da će ukrajinska vojska biti bezbedna i da se može očekivati neki vid razmene - izjavio je Zelenski.

 

Ruska garda je neutralisala više od 20 „fotozamki“ od početka sukoba

Od početka specijalne operacije Ruske Federacije u Ukrajini, saperi ruske garde uništili su više od 20 miniranih fotozamki, prenosi pres-služba resora.

- Od početka specijalne vojne operacije, saperi Ruske garde otkrili su i uništili više od 20 takozvanih kamernih zamki – izviđačke i signalne opreme minirane usmerenim minama - navodi se u izveštaju.

 

DNR: "Eliminisana 23 Ukrajinca"

Vojska Donjecke Narodne Republike tokom proteklog dana eliminisala je 23 Ukrajinca, saopštila je Narodna milicija Republike.

- Naši vojnici su tokom proteklog dana uništili 23 ukrajinska nacionalista, jedan vatreni položaj haubice D-30 kalibra 122 mm, dva tenka i dva borbena vozila pešadije. Jedno borbeno vozilo pešadije, dva oklopna transportera, jedan ZU-23-2. Zarobljeni su protivavionski top i tri kamiona - navodi se u poruci policije na Telegram kanalu.

 

Objavljen snimak razminiranja teritorije LNR

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kome se vidi kako ruski inženjerci rade na razminiranju teritorije LNR.

Inžinjerske trupe pronalaze i neutrališu nagazne i druge mine, kao i zamke koje su ukrajinski nacisti postavili u blizini puteva i stambenih zgrada.

 

 

Identifikovani ukrajinski vojnici osumnjičeni za davanje nezakonitih naređenja

Istražni komitet Ruske Federacije identifikovao je još dvojicu ukrajinskih vojnika koji su davali nezakonita naređenja za upotrebu artiljerije protiv civilnih ciljeva u Donbasu - tokom granatiranja dve osobe su poginule, a četiri su povređene, prenosi Telegram kanal resora, prenose RIA Novosti.

 

Zelenski: "Izađite i spasite živote"

Borcima koji su bili u opkoljenom Azovstalju rečeno je da izađu i spasu živote, rekao je sinoć ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, nakon što je Moskva saopštila da je čeličana u Marijupolju "potpuno oslobođena".

- Momci su u petak primili jasan signal od vojnih komandanata da mogu da izađu i spasu živote - rekao je Zelenski na ukrajinskoj televizijii, prenosi Bi Bi Si.

Foto: Profimedia

 

Ukrajinski mediji: "Ruske trupe pokušavaju da obnove rad luke u Mariupolju"

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske trupe pokušavaju da obnove rad luke u Marijupolju.

Navodi se da ruske snage preduzimaju mere za obnavljanje funkcionisanja luke i da rade na razminiravanju infrastrukture, prenosi Unian.

foto: (AP Photo/Sergei Grits, File)

 

"Briljantna pobeda ruske vojske"

Oslobođenje fabrike „Azovstalj“ od ukrajinskih nacista predstavlja briljantnu pobedu ruske vojske, izjavio je šef Krima Sergej Aksjonov.

- Čestitam našim vojnicima sa ovom briljantnom pobedom. Ova operacija predstavlja neslavni završetak ere ukrajinskih boraca. Drugog ishoda nije ni moglo biti jer svi oni koji se ugledaju na Hitlera i Banderu su osuđeni na to da završe kao i oni - rekao je on, prenosi Sputnjik.

 

Ukrajinske trupe pogodile pravoslavni hram u DNR

Ukrajinske trupe nastavljaju brutalna dela u Donbasu.

Granata koju su ispalile Oružane snage Ukrajine sinoć je odsekla jedan od krstova Uspenskog sabornog hrama u manastiru Svetog Nikole u ​​DNR.

 

SAD planiraju da zadrže 100.000 vojnika u Evropi

Sjedinjene Američke Države će u doglednoj budućnosti zadržati 100.000 vojnika u Evropi, ukoliko Rusija poveća pretnje Švedskoj i Finskoj ili članicama NATO, izjavilo je nekoliko američkih zvaničnika.

Broj američkih vojnika bi privremeno mogao i da se poveća ukoliko NATO bude izvodio više vojnih vežbi u regionu, a SAD bi mogle da uspostave dodatne baze u Evropi ako se bezbednosno okruženje promeni, rekli su zvaničnici, prenosi Si En En.

 

Pet raketa ispaljeno na Jasinovatu

Ukrajinske trupe pucale su na Jasinovatu, ispalivši 5 raketa iz BM-21 „Grad“, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024