LETO BESA ČEKA AMERIKU: Aktivisti pokreta za zaštitu prava na abortus najavili masovne proteste

Srna

14. 05. 2022. u 13:48

AKTIVISTI pokreta za zaštitu prava na abortus najavili su proteste u gradovima širom SAD, čime pokreću, kako organizatori navode, "leto besa" ukoliko Vrhovni sud poništi odluku u slučaju "Ro protiv Vejda", kojom je legalizovan abortus u Americi.

ЛЕТО БЕСА ЧЕКА  АМЕРИКУ: Активисти покрета за заштиту права на абортус најавили масовне протесте

Foto: Jessica Christian/San Francisco Chronicle via AP

Organizacije za zaštitu prava na abortus poput "Planiranog roditeljstva" i "Marša žena" organizovale su više od 300 marševa pod nazivom "Dalje od naših tela", a najveći broj demonstranata očekuje se u NJujorku, Vašingtonu, Los Anđelesu i Čikagu.

Demonstracije su odgovor na deo nacrta mišljenja objavljenog u javnosti 2. maja u kojem se navodi da je konzervativna većina u Vrhovnom sudu spremna da poništi odluku iz 1973. godine prema kojoj je prekid trudnoće ustavno pravo.

Konačna odluka Suda očekuje se u junu. Oko polovine američkih država mogla bi da zabrani abortus ili uvede stroge regulative nakon poništavanja presude u slučaju "Ro protiv Vejda". 

BONUS VIDEO: PANIKA U AMERICI: Trupe, duge cevi, vanredno stanje... Šta sledi narednih dana?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NEONACISTI UBIJALI OD 2014: Posle predaje oko 2.500 pripadnika bataljona Azov u Marijupolju Moskva kaže da su spremni debeli dosijei