KONTRIRAO LAVROVU: Porošenko gostovao na italijanskoj televiziji, pa poručio - više oružja Ukrajini znači mir

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

08. 05. 2022. u 23:36

NA italijanskoj tv, Kanalu 4 kompanije Medijaset, u emisiji „Bela Zona“, na istom kanalu gde je sedam dana ranije gostovao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, večeras je bio gost bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

КОНТРИРАО ЛАВРОВУ: Порошенко гостовао на италијанској телевизији, па поручио - више оружја Украјини значи мир

Foto: Tanjug AP

Porošenko je najveći deo intervjua posvetio odgovorima na izjave Sergeja Lavrova i na početku naglasio da je Putinovo izvinjenje Izraelu zbog izjave Lavrova da je možda i Hitler imao jevrejske krvi „lažno“ i da je posle intervjua trebalo da ga otpusti. Potom je komentarisao da je Lavrov optužio Ukrajinu i njeno pravo da se odupre ruskoj agresiji 2014. godine.

- Putin je okupirao Krim i ušao u Donbas počevši od 2014. i ubijao civile. A potom je optužio mene da sam dao naređenje za kongtraofanzivu. Insinuirao je da sam ja 2014. formirao oružane snage Ukrajine, mi ih nismo imali i nismo imali čime da se branimo, ali su te snage bile veoma motivisane i tokom pet godina koliko sam bio predsednik naoružali smo dobro te snage uz pomoć naših partnera iz NATO, a to se nije sviđalo Lavrovu - poručio je Porošenko.

Porošenko je podvukao da je Ukrajina zadivila čitav svet svojom snagom, napravila nacionalnu koheziju, zahvalivši se Italiji koju smatra partnerom, zajedno sa italijanskim narodom, sa italijanskom Vladom i predsednikom Mariom Dragijem.

- Zadivili ste svet sa vašom solidarnošću sa Ukrajinom i mi smo vam mnogo zahvalni na tome - dodao je.

Na pitanje novinara o optužbama Lavrova i ishodu o eventualnom napuštanju okupirane teritorije u Ukrajini, Porošenko je objašnjavao kako je 2014. unilateralno ponudio Rusiji Sporazum o miru u Donbasu, da se povuku njene snage i dao rok od 10 dana. Međutim, dodao je, Putin nije napravio nijedan korak i nakon što je istekao rok, pa se Porošenko kao šef države i komandant vojnih snaga odlučio na kontraofanzivu.

- Oslobodili smo dve trećine okupiranog Donbasa i to kada smo bili još pod sankcijama EU i nismo mogli da nabavljamo oružje. Želim da kažem ako Ukrajina prestane da se bori, i sada, neće biti više Ukrajine. Ali ako Rusija prestane da puca biće mira, to je razlika u našim stavovima - poručio je.

Na konstataciju novinara da u Italiji postoji deo političkih snaga koje nisu za to da se Ukrajini dostavlja još oružja, Porošenko je odgovorio da samo više oružja znači mir u Ukrajini.

- Sporazum o miru sa Rusijom nije mogućno postići a postoji samo jedan razlog. Mi u Ukrajini želimo da živimo ,a oni, Putin, Lavrov, žele da nas ubiju. I mi nismo saglasni sa tim - zaključio je bivpi ukrajinski predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!