ZAPADU SU STALNO POTREBNI NEPRIJATELJI Kineski Global tajms: Rusija pogodna kao protivnik jer se ne može asimilovati

M.Đorđević

07. 05. 2022. u 18:13

ZAPAD će, posle sukoba u Ukrajini, stvarati krizu za krizom širom sveta, jer su mu potrebni novi „neprijatelji“, piše kinesko izdanje Global tajmsa, prenosi RIA Novosti.

ЗАПАДУ СУ СТАЛНО ПОТРЕБНИ НЕПРИЈАТЕЉИ Кинески Глобал тајмс: Русија погодна као противник јер се не може асимиловати

Foto: Novosti

- SAD  vole da sprovode strategiju „demokratije protiv autokratija“ umesto da se angažuju u domaćim reformama i prilagođavanju promenama u globalnom svetskom poretku“, primećuje se u članku.

Prema pisanju lista, Zapad, na čelu sa Sjedinjenim Državama, nikada neće moći da prihvati postojanje nečega „što nije nalik sebi“. Zato je stvorio „neprijateljski“ imidž SSSR-a, a posle Rusije, vodeći politiku širenja NATO- a .

Vašington , kako se navodi u članku, nije imao nikakve koristi od reformi ruskog rukovodstva nakon raspada SSSR-a, koje su značajno podigle imidž zemlje na svetskoj sceni. Zbog toga je jedinstvo Severnoatlantske alijanse počelo naglo da slabi, a globalni uticaj bloka je značajno opao, objasnili su autori.

U članku se tvrdi da je, doživljavajući stalnu potrebu za „izmišljenim neprijateljima“, Zapad zaključio da Rusija, sa svojim višenacionalnim jedinstvom, ogromnom teritorijom i pravoslavnom verom, ne može biti ni na koji način asimilovana. To znači da je bila pogodna za ulogu neprijatelja, koji je počeo toliko da nedostaje.

Posmatrači veruju da se iza toga krije duboka kriza zapadne civilizacije.

- Civilizacija kojoj su potrebni spoljni neprijatelji da bi održala svoje postojanje će na kraju propasti. Sjedinjene Države, koje uvek žele da se bore, neizbežno će propasti kao država. Ova ideja je savršeno potvrđena tekućom krizom u Ukrajini, navodi se u članku.

BONUS VIDEO: BRITANSKI PLAĆENIK U UKRAJINI: Niko nije ni dinara dobio za ratovanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona