OSAM GODINA ZA SAMOPROGLAŠENOG PREDSEDNIKA SSSR: Tvrdio da Sovjetski savez još postoji, njegova organizacija zabranjena 2019.

Tanjug

04. 05. 2022. u 16:02

SUD u Moskvi osudio je bivšeg stomatologa Sergeja Taraskina koji se proglasio za „vršioca dužnosti predsednika SSSR-a" na osam godina zatvora, izjavila je danas pres-sekretar suda Anna Malinovskaja rekla je za RIA Novosti u sredu.

ОСАМ ГОДИНА ЗА САМОПРОГЛАШЕНОГ ПРЕДСЕДНИКА СССР:  Тврдио да Совјетски савез још постоји, његова организација забрањена 2019.

Foto D. Dozet

Taraskin je predvodio organizaciju „Savez slovenskih snaga Rusije" koja ujedinjuje pristalice teorije zavere prema kojoj SSSR de jure nastavlja da postoji, a Ruska Federacija je pravno nelegitimna.

Organizacija je zabranjena u Rusiji u julu 2019. jer se njene aktivnosti smatraju ekstremističkim, a Taraskin je priveden i protiv njega je pokrenut krivični postupak.

Na teret mu se stavlja da je koordinirao aktivnosti organizacije, razvijao i izdavao „naredbe i uredbe", prenosi RIA Novosti.

Pored toga, optuženi je regrutovao nove učesnike i postavljao propagandne video snimke na Internet. Organizacija, poznata i kao "Dom u SSSR-u" , imala je ogranke u nekoliko desetina regiona Rusije pre zabrane.

Taraskinu je pored zatvorske kazne od osam godina izrečeno i ograničenje slobode na godinu i po dana nakon puštanja na slobodu i zabrana organizovanja javnih udruženja tri godine.

BONUS VIDEO: AVIONI NADLEĆU MOSKVU: Piloti ruskih akrogrupa i vazdušnih snaga vežbaju za paradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)