NOVE ŽRTVE MISTERIOZNE BOLESTI: Troje dece u Indoneziji preminulo od nepoznate vrste hepatitisa

Tanjug

04. 05. 2022. u 08:25

TROJE dece u Indoneziji preminulo je od nepoznate bolesti jetre, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Džakarti, pa se broj smrtnih slučajeva od ove bolesti u svetu sada popeo na najmanje četiri.

НОВЕ ЖРТВЕ МИСТЕРИОЗНЕ БОЛЕСТИ: Троје деце у Индонезији преминуло од непознате врсте хепатитиса

Foto: Pixabay

Ozbiljan tip akutnog hepatitisa je otkriven kod 170 dece u 11 zemalja prethodnih nedelja, što je izazvalo zabrinutost u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) zbog bolesti "nepoznatog porekla", preneo je "Gardijan".

Simptomi koji su se javljali kod dece i pre nego što su dobili upalu jetre uključivali su mučninu, povraćanje, dijareju i bol u stomaku.

Ministarstvo zdravlja je navelo da je troje dece preminulo u bolnicama u glavnom gradu Džakarti, nakon što su imali neke od simptoma.

Među preminulima su deca stara dve, osam i 11 godina, a od simptoma imali su još i groznicu, žuticu, grčeve i gubitak svesti, rekla je portparolka ministarstva zdravlja Siti Nadija Tarmizi.

- U ovom trenutku vodimo slučajeve kao akutni hepatitis, ali moramo da potvrdimo da nije reč o poznatim hepatitisima A, B, C, D i Rb - dodala je Tarmizi.

Ona je istakla da ministarstvo trenutno istražuje uzroke bolesti tako što radi testove na virus.

Iz ministarstva zdravlja su pozvali roditelje da odmah odvedu decu u bolnicu ukoliko primete bilo kakve simptome koji karakterišu nepoznati hepatitis.

Bolest uglavnom pogađa malu decu, većina je mlađa od deset godina i nema propratne bolesti.

SZO je navela da je zabeležen "neočekivani značajan porast" obolelih u Velikoj Britaniji, prevashodno kod zdrave dece, kao i u Irskoj i Holandiji.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su u petak studiju o tome kako se pojavilo žarište u državi Alabama, gde je devetoro dece bilo pozitivno na patogen koji je dobio ime adenovirus 41.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)