RAKETIRAN KIJEV: Ukrajinci priznaju da zbog velikih gubitaka pada ratnički duh vojnika

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

29. 04. 2022. u 19:34

CIVILI koji se nalaze u podrumima čeličane "Azovstalj" mogu da izađu i kasnije u pratnji Međunarodnog crvenog krsta odu gde žele, ali ukrajinski vojnici i strani plaćenici moraju prvo da predaju oružje i sa belom zastavom kao ratni zarobljenici prođu proces "filtracije", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da je spreman da odmah počne pregovore o evakuaciji ljudi sa teritorije "Azovstalja".

РАКЕТИРАН КИЈЕВ: Украјинци признају да због великих губитака пада ратнички дух војника

Foto AP

- Predsednik Putin je već dao mogućnost civilima da nesmetano izađu, o njihovoj evakuaciji se nema šta pregovarati - objasnio je Peskov dodavši da civilima zapravo ne dopuštaju da odu iz čeličane vojnici i rukovodstvo nacionalističkih jedinica Azov koji ih koriste kao živi štit.

Postupak provere onih koji budu izašli iz "Azovstalja" je poznat i vrlo jednostavan. Prvo im se pogledaju ruke i ramena.Oni koji su pucali imaju na kažiprstu ostatke žulja, a i na ramenu im je ostao trag.

Aleksej Arestovič, savetnik predsednika Zelenskog, priznao je da ukrajinska vojska ima velike gubitke, ali je svoju javnost pokušao da umiri tvrdeći da Rusi imaju još veće. Vlasti u Kijevu smatraju da im veoma šteti to što mnogi borci sa fronta šalju negativne informacije svojoj rodbini.

- Svojim bliskima jedan broj pokolebanih šalje poruke u stilu "sve je propalo" - rekao je Arestovič.

Ruskim visokopreciznim raketama "kalibar" u petak su uništeni pogoni raketno-kosmičkog zavoda "Artjom" u Kijevu. Takođe su pogođena skladišta oružja i municije u mestu Iličevka. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da su dve eksplozije potresle centralni deo Kijeva nakon što su ruske snage izvršile napad na ukrajinsku prestonicu. U jednoj od zgrada pogođenih ruskim raketama poginula je producentkinja Radija Slobodna Evropa Bire Hirič.

Rusi su raketama gađali i teretne železničke stanice da bi onemogućili transport oružja i municije koji stižu sa Zapada.

Ukrajinska vojska i dalje gađa pogranična mesta u Rusiji. Minobacačima su gađali selo Krupec u Kurskoj oblasti.

Posle najave rukovodstva Hersonske oblasti da i oni žele da uđu u sastav Ruske Federacije oglasio se predsednik Ukrajine Zelenski koji je poručio da ne namerava da prizna referendume koji će se provoditi na teritorijama koje ne kontrolišu vlasti u Kijevu. Ti referendumi će po Zelenskom samo otežati ukrajinsko-ruske pregovore.

Poljski radio saopštio je u petak da je Varšava dostavila Kijevu 200 tenkova sovjetske proizvodnje T-72. To su tenkovi koji nisu prošli modernizaciju. Ukupno je Poljska imala 400 takvih tenkova.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja je od 2014. godine imala posmatračku misiju u istočnoj Ukrajini, saopštila je da će morati da prekine tu misiju, pošto je Rusija, kao jedna od članica OEBS-a, stavila veto na njeno produženje. OEBS je bio jedina međunarodna organizacija koja je direktno pratila sukob.

BEZ STRANIH LIDERA

RUSIJA nije pozvala strane lidere na proslavu Dana pobede u Moskvi 9. maja, jer taj datum 2022. godine nije jubilaran, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Nismo pozvali nijednog stranog lidera na Dan pobede. Činjenica je da ovo nije jubilaran datum. Ovo je naš praznik, ovo je sveti praznik za celu Rusiju, za sve Ruse. Ali nismo pozvali strane lidere - rekao je Peskov i dodao da se 9. maja ne očekuje ni poseta predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

IZVREĐANI GUTERES

RUKOVODSTVO u Kijevu je izvređalo generalnog sekretara OUN Guteresa ne samo što je bio prvo u Moskvi pa zatim u Kijevu, nego i zbog neefikasnosti. Zelenski je kazao da "Ukrajina nije zemlja za tragične selfije". A Mihail Podoljak, savetnik predsednika, bio je još oštriji pa je rekao da je OUN slaba organizacija koja je tek sada progovorila o humanitarnim koridorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili