NEMA RAZLOGA DA SE MENJA SISTEM KONVERTOVANJA U RUBLJE: Oglasila se Centralna banka Rusije

Novosti onlajn

29. 04. 2022. u 16:29

CENTRALNA banka Rusije ne vidi neophodnost da se menja sistem konvertovanja valuta u rublje, koji je uspostavljen u aprilu, u okviru isplate isporuka ruskog gasa „neprijateljskim“ zemljama, izjavila je direktorka Centralne banke Rusije Elvira Nabijulina.

НЕМА РАЗЛОГА ДА СЕ МЕЊА СИСТЕМ КОНВЕРТОВАЊА У РУБЉЕ: Огласила се Централна банка Русије

Foto Shutterstock

- Aktuelni redosled jasno određuje rok tokom kojeg se sredstva od prodaje valute prenose na račune u rubljama kupaca prirodnog gasa. Taj rok je utvrđen kao dva radna dana od dana kada ovlašćena banka dobije inostranu valutu od kupca. Ta pravila su dostupna kupcima gasa, oni jasno razumeju da je sam mehanizam isplate transparentan, izbalansiran. I u ovoj situaciji mi ne vidimo potrebu da se unose izmene u utvrđeni poredak - rekla je Nabijulina.

Foto Shutterstock

Ona je podsetila da je sistem prodaje inostrane valute koja stiže na specijalne račune za isplatu gasa, kao i u celom odnosu kupaca gasa i Gasprom banke kao ovlašćene banke, utvrđen ukazom predsednika Rusije, odlukom saveta direktora i pravilima Gasprom banke koja su doneta u skladu s njima.

Nabijulina je, međutim, navela da do Centralne banke Rusije stižu informacije o zabrinutosti pojedinih kupaca ruskog gasa da postoji rizik od komplikacija prilikom konvertovanja valute koja stiže na specijalne račune Gasprom banke i potencijalne nemogućnosti da se gas plati u rubljama.

- Uveravam vas, ako se utvrđeni poredak saradnje kupaca gasa i ovlašćene banke poštuje i nema nikakvih drugih problema s tačke gledišta prodaje valute na berzi zbog ograničavajućih mera drugih država, ne može doći ni do kakvih prepreka u isplati i dobijanju prirodnog gasa - zaključila je Nabijulina.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

LANSIRANjE "KALIBRA": Rusi objavili snimak udara na ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)