MOSKVA OTVORENA ZA SARADNJU SA VAŠINGTONOM: Pitanje Avganistana od velike važnosti

Srna

29. 04. 2022. u 15:42

MOSKVA je otvorena za saradnju sa Vašingtonom po pitanju Avganistana, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

МОСКВА ОТВОРЕНА ЗА САРАДЊУ СА ВАШИНГТОНОМ: Питање Авганистана од велике важности

Foto: Profimedia

- Otvoreni smo za saradnju sa SAD po ovom pitanju. Postoji trojka koja uključuje SAD, Rusiju i Kinu i postoji proširena trojka u kojoj je uključen Pakistan. Ne blokiramo ovu priliku za dalji rad - rekao je Lavrov.

Prema rečima ruskog diplomate, od ključne je važnosti da se pažnja usmeri na interakciju između onih ljudi koji mogu da olakšaju rešavanje avganistanskih problema u pravom smislu.

Foto: EPA

Nakon što je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena objavila kraj 20 godina duge vojne operacije Vašingtona u Avganistanu i početak povlačenja svojih trupa, talibani su pokrenuli ofanzivu protiv avganistanskih vladinih snaga.

Talibanski borci su 15. avgusta prošle godine upali u Kabul i bez ikakvog otpora stekli punu kontrolu nad avganistanskom prestonicom u roku od nekoliko sati. Predsednik Avganistana Ašraf Gani rekao je da se povukao kako bi sprečio krvoproliće, a potom je pobegao iz zemlje.

Talibani su 6. septembra proglasili potpunu pobedu u Avganistanu i 7. septembra formirali privremenu vladu koju još nijedna država nije zvanično priznala, podseća TASS.

BONUS VIDEO:

LANSIRANjE "KALIBRA": Rusi objavili snimak udara na ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave