RUSKA CRKVA: Nadamo se povoljnijim uslovima za susret pape i patrijarha

Novosti online

22. 04. 2022. u 15:15

RUSKA pravoslavna crkva se nada povoljnijim uslovima za susret patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila i pape rimskog Franje, saopštio je šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion.

РУСКА ЦРКВА: Надамо се повољнијим условима за сусрет папе и патријарха

Foto: Tanjug

- Čekaćemo povoljniji trenutak za taj događaj. Nedavni razgovor pape i patrijarha posredstvom daljinske komunikacije bio je veoma topao i srdačan i pomogao je da se razmotre najkritičnija pitanja. Ostala ćemo ostaviti za kasnije - navedeno je u saopštenju.

Mitropolit je ranije rekao da je susret patrijarha Kirila i pape Franje morao da bude odložen zbog onoga što se dešava tokom poslednja dva meseca, kao i zbog bezbednosnih i logističkih poteškoća u organizovanju takvog susreta i medijskog izveštavanja o njemu.

Ranije je papa Franja u intervjuu za argentinski list „Nasion“ izjavio da je Vatikan odložio njegov susret s poglavarom Ruske pravoslavne crkve, koji je trebalo da bude održan u junu, u Jerusalimu.

Prema rečima pape Franje, susret u ovom trenutku bi mogao da dovede do „velike zabune“.

On je dodao da je uvek radio na razvijanju međureligijskog dijaloga, a svoje odnose s ruskim patrijarhom je ocenio kao „veoma dobre“.

Istorijski susret pape Franje i patrijarha Kirila dogodio se 12. februara 2016. godine u Havani. To je bio prvi takav sastanak u istoriji: poglavari Katoličke i Ruske pravoslavne crkve se nikada nisu sastajali.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati