PAPA: Nije momenat za susret sa patrijarhom Kirilom

Milica Ostojić

22. 04. 2022. u 13:04

ODNOSI sa ruskim patrijarhom Kirilom su „veoma dobri“ i „žalosti me što je Vatikan morao da suspenduje taj susret sa patrijarhom Kirilom koji je bio planiran za jun u Jerusalimu“.

ПАПА: Није моменат за сусрет са патријархом Кирилом

Susret pape Franje i patrijarha Kirila u Havani, Foto RIA.RU

To je izjavio papa Franja u intervjuu za argentinski list „La Nacion“, a prenose italijanske agencije, uz obrazloženje koje je dao papa „vatikanska diplomatija je shvatila da bi susret nas dvojice u ovom momentu mogao da stvori mnogo konfuzije“.

Papa je podvukao da je oduvek promovisao međureligijski dijalog, još od Argentine pa na dalje i to su inicijative na koje je veoma ponosan jer je sporazum uvek nadmoćniji od rata.

A na pitanje novinara zašto nikada u izjavama ne pominje ime Vladimira Putina odgovorio je da „jedan papa nikada ne imenuje šefove država, a još manje kada je jedna zemlja značajnija od njenog šefa“. A da li će otputovati u Kijev odgovorio je da sada ne može da učini bilo šta jer bi tako doprineo riziku viših ciljeva a to su kraj rata, ili primirje, ili u najmanju ruku humanitarni koridori. „Čemu bi služilo da sada papa ode u Kijev ako se rat nastavlja sledećeg dana“.

Svaki rat na ovom svetu je anahron pa i na ovom civilizacijskom nivou. Na pitanje zašto je poljubio javno ukrajinsku zastavu odgovorio je da je „to bio gest solidarnosti zbog mrtvih, sa njihovim porodicama i sa onima koji pate jer su primorani da beže“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024