PRE 239 GODINA KRIM JE POSTAO DEO RUSKOG CARSTVA: Katarina Velika potpisala ukaz kojim je preuzela vlast (FOTO)

M.Đorđević

19. 04. 2022. u 09:43 >> 09:47

NA današnji dan pre 239 godina Krim je postao deo Ruskog carstva, a od 3. avgusta 2018. godine ovaj dan se zvanično obeležava kao Dan prijema Krima, Tamana i Kubana u sastav Ruske imperije.

ПРЕ 239 ГОДИНА КРИМ ЈЕ ПОСТАО ДЕО РУСКОГ ЦАРСТВА: Катарина Велика потписала указ којим је преузела власт (ФОТО)

Novosti

Krim je poluostrvo koje ima bogatu istoriju, a prva država se na njegovom tlu formirala još u starom veku. Pre pripajanja Rusiji, na Krimu je postojao Krimski kanat koji je 1475. postao vazal Osmanskog carstva. Južni delovi Krima tada su direktno uključeni u Osmansko carstvo i organizovani kao Kefski ejalet. 1772. Krimski kanat postaje ponovo nezavisan od Osmanskog carstva, što je bila posledica Rusko-turskih ratova iz 1768—1774.

Novosti

Ruska imperija pripojila je ceo Krim 19. odonosno 8. aprila po starom kalendaru 1783. godine, za vreme vladavine Katarine Velike. U svom ukazu povodom pripajanja, carica Katarina je navela da je „po dužnosti [...] zalažući se za blagostanje i moć Otadžbine i za njenu veću korist i sigurnost, odlučila da preuzme vlast na poluostrvu Krim“.

Ova mera je, po rečima carice, bila iznuđena. U svom manifestu ona je detaljno objasnila šta ju je na to nateralo. Po njenim rečima, političke elite poluostrva nisu razumele prednosti autonomije u okviru Ruske imperije, odnosno statusa „slobodne i nezavisne oblasti“, i prezirale su „slobodu izbora drugog legitimnog hana umesto Sahib-Giraja“. Da bi osigurala slobodu i transparentnost izbora novog kana Šahin-Giraja, Katarina je, po sopstvenim rečima, morala da „pokrene našu vojnu silu, i pošalje značajan korpus na Krim u najtežim vremenima, da ga tamo zadrži dugo vremena i na kraju deluje protiv pobunjenika silom oružja“, zbog čega je umalo izbio novi rat sa Osmanskim carstvom. 

Posle pripajanja Ruskom carstvu, na Krimu je 1784. formirana Tauridska oblast. Nakon toga, Krim 1796. ulazi u sastav Novorosijske gubernije, a potom se 1802. uspostavlja Tauridska gubernija. Sledi dugi niz godina u kome ova oblast ima stabilan razvoj, sve do 1853. godine i Krimskog rata između Rusije i zapadne alijanse.

Novosti

Nakon dolaska komunista na vlast 18. oktobra 1921. obrazovana je Krimska Autonomna Sovjetska Socijalistička Republika u sastavu Ruske SFSR i Sovjetskog Saveza. Godine 1945. se u sastavu sovjetske Rusije formira Krimska oblast, a 19. februara 1954. Nikita Hruščov odvaja Krim od sovjetske Rusije i pripaja ga sovjetskoj republici Ukrajini.

Do marta 2014. godine područje Krima je bilo u sastavu Ukrajine, ali su poslanici u parlamentu Autonomne Republike Krim deklaracijom o nezavisnosti Krima 11. marta 2014. proglasili nezavisnost Krima od Ukrajine (u čemu su učestvovali i predstavnici grada Sevastopolja), dok su na referendumu koji je održan 16. marta 2014. stanovnici Krima glasali za pripajanje Krima Rusiji. Ukrajina nije priznala rezultate ovog referenduma, kao ni njegovu legalnost. 17. marta 2014. godine, Vrhovni sovjet Krima usvojio je rezoluciju o nezavisnosti od Ukrajine i obratio se Rusiji za prijem Republike Krim u sastav Ruske Federacije, da bi 18. marta 2014. Republika Krim ušla u sastav Ruske Federacije. Grad Sevastopolj je istog dana takođe postao deo Ruske Federacije, kao grad sa federalnim statusom.

BONUS VIDEO: NA KRIMU OSVANULI PLAKATI: Simfepolj oblepljen podrškom ruskoj vojsci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić