RAT U UKRAJINI: Burna noć u Ukrajini, artiljerijsiki i raketni napadi; Propao kontranapad kod Izjuma, uništeni tenkovi VSU (FOTO)

Novosti online

19. 04. 2022. u 14:06 >> 01:49

POSLEDNjA 24 časa intenzivirane su borbe u Donbasu. Štaviše, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je to nazvao početkom druge faze ruske specijalne vojne operacije. Za sada, niko sa ruske strane to nije komentarisao.

РАТ У УКРАЈИНИ: Бурна ноћ у Украјини, артиљеријсики и ракетни напади;  Пропао контранапад код Изјума, уништени тенкови ВСУ (ФОТО)

Foto: AP Photo/Vadim Zamirovsky/AP Photo/Vadim Ghirda/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Čečeni čiste Azovstalj (VIDEO)

Šef Čečenije Ramzan Kadirov je na Telegram kanalu govorio o čišćenju Azovstala od ukrajinskih nacionalista, a takođe je pokazao zarobljenu opremu.

-U Mariupolju ne prestaju radovi na čišćenju zgrada industrijske zone. Ovaj video prikazuje jedan od najvećih industrijskih objekata u DNR, koji su Banderovci i nacisti koristili kao jednu od svojih mnogobrojnih baza", rekao je Kadirov.

Prema njegovim rečima, čečenska vojska češlja svaki kvadrat nekada moćnog preduzeća, koje su „azovski gulovi” pretvorili u „pristojno utvrđenje”.

-U toku operacija u jednoj od radionica su zarobljena tri komada nacističke opreme. Ali to je daleko od granice. Broj naoružanja i municije zarobljene od razbojnika odavno je izgubljen. Čak ni svoju municiju ne možete koristiti. i napad sa zarobljenim, dodao je Kadirov.

 

Žestoki artiljerijski dueli

Nastavljaju se žestoke pozicione borbe na liniji fronta Herson-Nikolajev. U Nikolajevu grme snažne eksplozije. Istovremeno, VBR Oružanih snaga Ukrajine gađaju sela Hersonske oblasti. U gradu tutnje sirene za uzbunu.

Gardijski brod „Donbas“ potopljen u luci Mariupolj

Ukrajinska mornarica izgubila je oba „Donbasa”: izgoreli komandni brod „Donbas” br.U500 i sada (potopljeni) granični patrolni br.BG 32.

Brod nije dignut u vazduh i, verovatno, može da se podigne i reparira. U bliskoj budućnosti, trofeji ukrajinske mornarice mogu biti osnova mornarice DNR.

IAEA: Černobilj je na vezi

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je obnovljena direktna telefonska komunikacija izmedu nuklearne elektrane u Černobilju i ukrajinskog nuklearnog regulatornog tela.

Pentagon: Partneri Ukrajine obezbedili vojne avione i delove

Partneri Ukrajine su obezbedili dodatne vojne avione i delove za popravku borbenih letelica ukrajinske vojske koje su oštećene ili neispravne, saopšteno je danas iz Pentagona.

-Dobili su dodatne letelice i delove za avione kako bi im se pomoglo da aktiviraju što više borbenih aviona, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi i dodao da Vašington nije obezbedio avione za Ukrajinu, prenosi Rojters.

 

Ranjeno 13 civila u ukrajinskom granatiranju

Trinaest civila je povređeno danas na ranije oslobođenim teritorijama DNR kao posledica granatiranja ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC).

-Preko operativne linije ZSO DNR dobijene su informacije o ranjavanju 13 civila zbog granatiranja ranije oslobođenih teritorija republike od strane VSU... Dakle, ukupan broj evidentiranih žrtava na oslobođenim teritorijama DNR je 1.192 osobe, uključujući 66 dece, navodi se u saopštenju na telegram kanaul predstavništva.

Mariupolj: Ruske snage pozivaju ukrajinske na predaju

Ruske oružane snage pozivaju ukrajinske trupe koje su i dalje u čeličani Azovstal da se predaju, izjavio je danas Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

-Ovaj poziv na predaju se odmah prenosi ukrajinskoj strani posredstvom zamenice ukrajinskog premijera Irine Vereščuk preko operativnih kanala za komunikacije, rekao je Mizincev, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, ovaj poziv će biti neprekidno upućivan ukrajinskim jedinicama u krugu Azovstala preko radio talasa na svakih 30 minuta počevši od 20. aprila u ponoć po moskovskom vremenu.

Podoljak: Rusija razornim bombama gađa Azovstalj

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, izjavio je danas da Rusija bombama za uništavanje bunkera granatira čeličanu Azovstal, glavno ukrajinsko uporište u gradu Mariupolju.

Foto EPA

-Svet gleda ubistvo dece na društvenim mrežama i ćuti, napisao je Podoljak na Tviteru, prenosi Rojters.

Gradsko veće Mariupolja saopštilo je ranije da se više od 1.000 civila sklonilo u podrumske prostorije čeličane Azovstal, ali Rusija je negirala da su civili meta napada.

 

Gde je nestalo američko oružje u Ukrajini?

Sjedinjene Države imaju malo načina da prate gde tačno završava oružje koje su SAD poslale Ukrajini, izvestio je CNN, pozivajući se na izvore u ministarstvu odbrane zemlje.

-Sjedinjene Države imaju malo načina da prate značajne pošiljke protivtenkovskog, protivvazdušnog i drugog naoružanja koje su poslale preko granice u Ukrajinu, navodi kanal.

 

Raketirana Jasinovataja

Ukrajinske trupe raketirale su Jasinovataju u DNR u 22.40, ispalile 15 raketa iz BM-21 "Grad" - predstavništvo DNR u ZCCC.

Foto: Printskrin Jutjub

Rojters: Mariupolj može u potpunosti da zauzme ruska vojska u narednim danima

Anonimni zvaničnik EU rekao je da Rusija namerava da proglasi grad oslobođenim do 9. maja.

Pored toga, zvaničnik je rekao da je, po njihovom mišljenju, srednjoročni cilj Rusije da kontroliše Lugansk i Donjeck i obezbedi kopneni koridor sa Krimom.

Ovakva operacija će verovatno trajati od 4 do 6 meseci, nakon čega bi sukob mogao da stane, prema EU.

Šolteš: Mađarska neće slati oružje Ukrajini

Mađarska je do sada poslala 1.300 tona pomoći Ukrajini i pomogla stotinama hiljada izbeglica koje su pobegle od rata, ali ostaje pri svojoj odluci da ne šalje oružje ili trupe svom severoistočnom susedu, izjavio je danas visoki zvaničnik mađarske Vlade.

Oslobođena Kremenaja

Grad Kremenaja u potpunosti prešao pod kontrolu LNR, saopštio je zvanični predstavnik narodne policije LNR.

Oborena ukrajinska balistička raketa

Iznad Izjuma, ruski PVO sistemi su oborili Točku-U. Njena kasetna municija je eksplodirala iznad grada.

Foto: Printskrin

Specnaz započeo napad na Azovstalj

Specijalne jedinice su započele juriš na teritoriju fabrike Azovstalj u Marijupolju, rekao je Basurin.

Veliki gubici 54. brigade VSU

Vojni vrh Ukrajine pokušava da sakrije činjenicu o masovnim gubicima i predaji vojnika 2. mehanizovanog bataljona 54. brigade Oružanih snaga Ukrajine. Takođe danas, kao rezultat ciljanih udara, poginuo je komandant 2. bataljona major Sergej Stec.

Foto Tanjug

Propao kontranapad kod Izjuma, Ukrajinci izgubili 4 tenka

Oružane snage Ukrajine spremale su se da krenu u kontranapad na frontu kod Izjuma. Ruska komanda poslala je izviđački odred u „sivu” zonu.

Ceo dan su izviđači tražili artiljerijske položaje i na kraju su uspeli, napravivši pri tome podvig.
U bliskoj borbi, oni su RPG-om uništili ukrajinski tenk i otkrili položaje ostalih neprijateljskih vozila. Ukupno, VSU je izgubio 4 tenka u ovoj bici.

Bajden: SAD će poslati još artiljerije u Ukrajinu

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da će SAD poslati više artiljerijskih sistema u Ukrajinu koja je suočena sa obnovljenom ruskom ofanzivom na istoku, prenosi Bi-Bi-Si.

Navodi se da su od postavljanja Bajdenove administracije, SAD obezbedile 3,2 milijarde dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, ukljućujući i 2,6 milijardi dolara od početka sukoba 24. februara.

 

Poginuo Grk iz nacističkog bataljona Azov

„Grk Mihail“ iz nacističkog bataljona „Azov“ koji je govorio pred grčkim parlamentom zajedno s Zelenskim, ubijen u Mariupolju, javio je TV kanal Skaj.

Prema informacijama, militant iz Azova je poginuo u borbama u Mariupolju“, preneo je TV kanal.

Foto: Printscreen/Telegram

Palo ukrajinsko uporište

Snage Narodne milicije Luganske Narodne Republike u potpunosti kontrolišu strateški važno uzvišenje na 29. uporištu ukrajinskih snaga u Donbasu, izjavio je za Sputnjik vojnik milicije Evgenije.

Litvanija: Zabrana javnog isticanja slova "Z"

Parlament Litvanije izglasao je danas zabranu javnog isticanja slova "Z", crne i narandžaste trake Svetog Đorda (vojni simbol u Rusiji) i drugih simbola za koje se smatra da izražavaju podršku ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Poslanici su takođe odobrili da kazne za kršenje zabrane budu podignute na 900 evra za fizička lica i do 1.500 evra za pravna lica, prenosi agencija Rojters.

 

Donjeck na nišanu Ukrajinaca

Ukrajinske trupe ispalile su u utorak deset granata kalibra 122 milimetra na Kujbiševski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Zabeležena je vatra sa pozicija oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 19.30 – naselje Avdejevka – grad Donjeck (Kujbiševski okrug), ispaljeno je 10 granata kalibra 122 mm“, rekao je predstavnik DNR.

Pobegli i ostavili službene pse

Vojnici ukrajinske nacionalne policije ostavili su svoje službene pse tokom povlačenja iz Primorskog okruga Marijupolja.

Neke pse su jednostavno pustili da lutaju, druge su, iz nepoznatog razloga, ostavili zatvorene u kavezima.

Sa njima sada rade kinolozi, koji traže i odbegle pse.

 

Nastavlja se granatiranje istog reona u Donjecku

Ukrajinske trupe ponovo su u utorak ispalile četiri granate kalibra 122 milimetra na Petrovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Zabeležena je vatra sa strane oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 19.35 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Novomihajlovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljene su četiri granate kalibra 122 mm“, saopštilo je predstavništvo Telegram-kanalu.

 

Zarobljeno 12 ukrajinskih vojnika kod Izjuma

Nova partija zarobljenih ukrajinskih vojnika posle bikte na pravcu Izjuma, gde Rusi napreduju. Danas su ruske snage zarobile 12 "branilaca" iz 95. odšbr. Među njima ima i tetoviranih sa nacističkim simbolima.

Više od 120 civila napustilo je okolinu Azovstalja (VIDEO)


Iskoristivši kratko zatišje, civili Mariupolja, koji su postali taoci neonacističkih militanata, konačno su uspeli da izađu iz podruma kuća koje stoje direktno spram glavnog kontrolno-propusnog punkta u fabrici Azovstalj.

 

Raketiran Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su 10 raketa iz VBR „Grad“ u 19.25 na 2 okruga Donjecka,  navodi predstavništvo DNR u ZSO.

Treći put isti reon Donjecka na meti Ukrajinaca

Ukrajinske trupe su u utorak ispalile četiri granate kalibra 122 mm na Petrovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Zabeležena je vatra Oružanih formacijea Ukrajine u pravcu: 19.15 – selo Novomihajlovka – grad Donjeck (Petrovski okrug), ispaljene su 4 granate kalibra 122 mm, rekao je predstavnik Republičke kancelarije navodi se u saopštenju.

Šolc: Zemlje NATO-a neće učestvovati u neprijateljstvima u Ukrajini

Zemlje NATO-a nastavljaju da se pridržavaju stava da alijansa ne treba da postane strana u neprijateljstvima u Ukrajini, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc posle telefonskog razgovora sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom i liderima G7 i zemalja EU.

Foto: Tanjug/AP

Očekujemo veću rusku ofanzivu u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države vide tekuću rusku aktivnost na istoku Ukrajine kao uvod u mnogo veću ofanzivu, izjavio je danas jedan visoki zvaničnik Pentagona.

Ukrajina koristi zabranjene protivpešadijske mine

Ikako je još par godina posle usvajanja Konvecije o zabrani protivpešadijskih mina iz 1997. godine Kijev trebalo da uništi sve protivpešadijske mine VSU to nije uradila. U čeličani Iljič našeni su sanduci puni protivpešadijskih mina (usmerenog dejstva).

Moravjecki: Ukrajinske trupe bore se za bezbednost Evrope

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da njegova zemlja ne može da ostavi svoje "susede same" i pozvao druge nacije da podrže ukrajinski "borbeni duh".

Poljski premijer je poručio da se ukrajinske trupe bore za bezbednost Evrope, prenosi Bi-Bi-Si.

Ukrajinci granatirali dečiju bolnicu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova LNR saopštilo je da su ukrajinske trupe granatirale bolnicu u Lipci u oblasti Harkova. Granata je pogodila Centar za razvoj dece, gde su bila deca, povređenih srećom nema.

Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug Donjecka, ispalivši četiri granate kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Zabeležena je vatra oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 18.25 (vreme se poklapa sa moskovskim) – naselje Novomihajlovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljene su četiri granate kalibra 122 mm, izvestilo je predstavništvo na svom Telegram kanalu.

Oboren ukrajinski MiG-29

Ruska PVO oborila ukrajinski lovac MiG-29 u vazduhu kod sela Malinovka, u Donjeckoj oblasti. Takođe presretnute su dve ukrajinske rakete „Točka-U“ u oblastima naselja Petropilja i Mala Kamiševaka.

Oborena su i četiri ukrajinske bespilotne letelice u oblastima naselja Mariinka, Kamenka, Semjonovka i Siničino.

Foto: printskrin

Uništen remontni zavod u Kijevu

„Kijevska oklopna tvornica“ u Darnitskom okrugu Kijeva nakon preciznog udara ruske krstareće rakete.

U ovoj radionici KBTO remontovana su oklopna vozila, koja su takođe uništena.

 

Nastavljene borbe za Azovstalj

Primirje kod Azaovstalja je okončano. Nastavljeni su artiljerijski udari na položaje puka Azov u fabrici. Nijedan civil nije izašao, niti ima je zvanićnp od strane Kijeva, omogućen koridor za izlazak.

 

Isporuka teškog naoružanja Kijevu

Holandija zajedno sa saveznicima razmatra mogućnost da Kijevu isporuči dodatno „teško naoružanje“, izjavio je premijer te zemlje Mark Rute.

 

Granatiran deo Donjecka

Ukrajinske trupe granatirale su u utorak Petrovski okrug Donjecka, ispalivši četiri granate kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine u pravcu: 17.40 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Mariinka – grad Donjeck (Petrovski okrug),: Ispaljene su četiri granate kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Telegram-kanalu.

MMF očekuje pad BDP-a Ukrajine od 35 odsto u 2022.

Bruto domaći proizvod Ukrajine će, prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, zabeležiti ove godine pad od 35 posto usled rata koji se vodi u toj zemlji nakon napada Rusije.

Cilj vojne ofanzive na istoku zauzimanje teritorije

Cilj nove ruske vojne ofanzive na istoku Ukrajine je zauzimanje zemlje, uspostavljanje nadzemne veze između teritorija na istoku i Krima i slamanje ukrajinskih oružanih snaga, ocenio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

Foto AP

Tekst potpisa

Loše vestsi za  Kijev

Mađarska neće isporučivati oružje Ukrajini, jer želi da izbegne incidente u blizini svojih granica slične onim u blizini Lavova, kada su ruske trupe uništile kontigent stranog naoružanja poslatog ukrajinskoj vojsci, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Najvažnija stvar za nas je bezbednost Mađarske i mi ćemo učiniti sve što je moguće da sprečimo uvlačenje naše zemlje u rat - saopštio je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Ankari.

On je ponovio da je mađarska vlada odbila da isporuči oružje Ukrajini i nije dozvolila transport oružja ukrajinskoj vojsci preko njene teritorije i tu odluku ocenio kao dobru, pogotovo u svetlu nedavnog događaja u Lavovu.

Ne želimo slične događaje u oblastima u blizini mađarsko-ukrajinske granice naseljenim etničkim Mađarima, naveo je ministar spoljnih poslova.  Ministarstvo odbrane Rusije je 18. aprila izvestilo da su ruske trupe, koristeći visokoprecizne rakete, izvršile udar u blizini Lavova i uništile logistički centar ukrajinske vojske i velike pošiljke stranog oružja koje su stigle u Ukrajinu tokom nekoliko dana iz SAD-a i evropskih zemalja, podseća ruska agencija.

Lavrov objavio početak druge faze specijalne operacije

Sledeća faza specijalne operacije u Ukrajini počinje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za Indija tudej.

- Operacija na istoku Ukrajine ima za cilj - kao što je već najavljeno - potpuno oslobođenje Donjecke i Luganske Republike. Ona će se nastaviti, sada počinje sledeća faza, i kako mi se čini, biće važnih događaja - rekao je ministar.

Zapad je iskoristio Vladimira Zelenskog za svoje ciljeve, ohrabrujući ga da ignoriše sve predloge za pregovarački proces iz Minska, izjavio Lavrov.

- Da je Zelenski sarađivao i nastojao da primeni sporazume iz Minska, onda bi kriza bila odavno rešena. Zapad je izdao Zelenskog. Mislim da su ga jednostavno iskoristili protiv Rusije. Učinili su sve da ga ojačaju u želji da ignoriše bilo kakve predloge - rekao je Lavrov u intervjuu za Indija tudej, prenosi RIA Novosti.

Sergej Lavrov, Foto AP

Ruske snage zauzele grad Kreminu

Ruske snage zauzele su grad Kreminu na istoku Ukrajine, a ukrajinske trupe su se povukle iz grada, saopštio je danas regionalni guverner Sergej Gajdaj.

On je naveo da je po zvaničnoj statistici poginulo oko 200 ljudi, ali da je pravi broj verovatno veći, ne precizirajući koji period obuhvata statistika koju navodi, prenosi Rojters.

Kremina, grad sa više od 18.000 ljudi, oko 100 kilometara jugoistočno od glavnog grada Kijeva je verovatno prvi grad koji je zauzet u novoj ruskoj ofanzivi na istoku Ukrajine, navodi britanska agencija.

Kijev: Opsada Marijupolja dodatno zakomplikovala pregovore

Ruska opsada grada Marijupolja dodatno je zakomplikovala pregovarački proces i teško je reći kada bi direktni pregovori mogli da se nastave, rekao je za Rojters ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak.

On je u pisanom odgovoru na pitanja Rojtersa rekao da veruje da Rusija računa na jačanje svojih pozicija kroz novu ofanzivu koju je pokrenula na istoku Ukrajine.

DNR: Iz Marijupolja juče evakuisano 569 osoba

Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) evakuisale su iz Marijupolja 569 ljudi, uključujući 98 dece, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane DNR.

"U proteklom danu, od osam časova 18. aprila do osam časova 19. aprila, 569 ljudi, uključujući 98 dece, evakuisano je iz Marijupolja u Bezimenoje, u Novoazovskom okrugu," navodi se u saopštenju štaba DNR, prenosi agencija TASS.

Navodi se i da oni trenutno borave u centru za pomoć evakuisanim licima, koji je uspostavilo Ministarstvo za vanredne situacije DNR.

Prema podacima štaba od petog marta do 19. aprila evakuisano je 19.945 ljudi preko punkta u Bezimenoj.

Foto: Profimedia

Šojgu: Rusija sistematski oslobađa DNR i LNR

Ruska vojska sistematski sprovodi plan za oslobođenje samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

- U toku specijalne vojne operacije ruska vojska izvršava zadatke koje je odredio vrhovni komandant. Plan oslobođenja Donjecke i Luganske Narodne Republike se sprovodi sistematski i preduzimaju se mere za obnavljanje normalnog života tamo - rekao je Šojgu, prenosi TASS.

Šojgu je istakao i da su pripadnici ruske vojske koji učestvuju u operaciji u Ukrajini pokazali hrabrost i herojstvo u izvršavanju svoje dužnosti.

Kina nastavlja stratešku saradnju sa Rusijom

Kina će nastaviti da jača stratešku saradnju sa Rusijom i štiti zajedničke interese dve zemlje bez obzira na promene međunarodne situacije, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Kine Le Jučeng.

On je na sastanku sa ruskim ambasadorom u Pekingu Andrejem Denisovim izrazio spremnost kineske strane da zajedno sa Rusijom promoviše izgradnju novog tipa međunarodnih odnosa i, kako je rekao, „zajednice jedinstvene sudbine čovečanstva“, prenosi RIA Novosti.

U bici kod Borove zarobljen i visoki oficir ukrajinske vojske

U toku je 55. dan rusko-ukrajinskog rata. Ruska vojna tehnika, nakon što se povukla ispod Kijeva, stigla je do oslobođenog Izjuma, u Harkovskoj oblasti, gde će uskoro početi da se okružuje najsposobniji deo ukrajinske vojske.

Kako prenose ruske društvene mreže, došlo je do kratkog sukoba ruskih i ukrajinskih specijalnih jedinica.

"Odvojena četa MTR-a bačena je u teško područje za Oružane snage Ukrajine u blizini Izjuma – elitna jedinica iz rezerve štaba Zelenskog. Prema planu, specijalci je trebalo da se probiju u pozadinu ruskih trupa koje su napredovale ka Slavjansku.

Ilja Kiva traži azil u Rusiji

Bivši poslanik ukrajinskog parlamenta iz stranke "Opoziciona platforma - Za život" Ilja Kiva saopštio je da namerava da zatraži zaštitu i politički azil u Rusiji, prenosi TASS.

„Zvanično izjavljujem da danas u Ukrajini vlast masovno iskorenjuje ukrajinski narod, krši sve zakonske, moralne i norme zdravog razuma, vrši terorističke akte nad civilima, fizički uklanja one nepoželjne, gurajući hiljade ljudi koji su podvrgnuti torturi i egzekuciji u podrume Službe bezbednosti Ukrajine bez optužnice i suđenja, otvoreno teroriše stanovništvo, pušta kriminalce iz zatvora da počine ratne zločine", saopštio je na Telegramu bivši poslanik Vrhovne rade.

On je još napisao da u takvom razvoju situacije mora da saopšti da namerava da "zvanično zatraži zaštitu i politički azil u Rusiji“, navodi TASS.

Zaharova: Rusija neće tražiti u UN pokretanje međunarodne istrage događaja u Buči

Rusija neće tražiti u UN pokretanje međunarodne istrage događaja u Ukrajini, između ostalog u Buči, jer sumnja u nepristrasnost istrage, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Mariupolj ovog jutra

UN: 36 država zavisi od izvoza Ukrajine i Rusije

U Ukrajini će ostati ne zasejano više od 30 odsto polja, namenjenih za pšenicu, ječam, suncokret i kukuruz, saopštila je Uprava UN za humanitarna pitanja.

- Nastavak ratnih dejstava može izazvati globalnu prehrambenu katastrofu: 36 država zavisi od izvoza Ukrajine i Rusije- saopštili su u UN.

Novi Zeland je uveo sankcije najvećim ruskim bankama i finansijskim ustanovama

Novi Zeland je uveo sankcije najvećim ruskim bankama i finansijskim ustanovama, uključujući Centralnu banku i Fond nacionalnog blagostanja Rusije, saopštila je šefica diplomatije zemlje Nanaija Mahuta.

Kadirov: Rusija uvek bila za organizaciju humanitarnih koridora, dok "azovski fašisti" koriste stanovništvo kao živi štit

Čečenski lider Ramzan Kadirov, komentarišući na svom telegram-kanalu reči komandira "Azova" da se u "Azovstalju" nalaze civili, istakao je da je Rusija uvek bila za organizaciju humanitarnih koridora, dok "azovski fašisti" koriste stanovništvo kao živi štit.

- Pogledajte to podlo licemerje i laži azovskih zločinaca koji su zaseli u zgradama "Azovstalja". Ruska strana je bila ta koja se uvek zalagala za organizovanje humanitarnih koridora za civile, pružala im zaštitu, sklonište, hranu, medicinsku negu, dok su ih azovski fašisti koristili kao živi štit- napisao je Kadirov na telegramu.

Napad na selo Golovčinu u Belgorodskoj oblasti

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je na svom telegram-kanalu da je selo Golovčino bilo meta napada iz pravca Ukrajine. Tom prilikom jedna osoba je povređena.

Zelenski: Počela ruska ofanziva u Donbasu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je u Donbasu počela aktivna faza borbenih dejstava između Oružanih snaga Rusije i Ukrajine, navodi se na telegram-kanalu ukrajinskog predsednika.

U svom obraĆanju Zelenski je izjavio da je na teritoriji Donbasa grupisan značajan broj ruskih snaga spremnih za ofanzivu. On je saopštio da su ukrajinske snage spremne da se bore i brane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri