OLIVER STOUN O BUČI I LOBISTIČKOJ RUSOFOBIJI: Ako želite da "budete Šerlok Holms" - ne verujte svemu što pročitate u medijima (FOTO)

R.Vratonjić/M.Stevanović

15. 04. 2022. u 11:11

OLIVER STOUN, američki filmski režiser i scenarista, poznat i po planetarno popularnom intervjuu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na svom Tviter profilu komentarisao je nezapamćenu medijsku kampanju koja se od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini vodi protiv Rusije.

ОЛИВЕР СТОУН О БУЧИ И ЛОБИСТИЧКОЈ РУСОФОБИЈИ: Ако желите да будете Шерлок Холмс - не верујте свему што прочитате у медијима (ФОТО)

Foto EPA

Stoun je, naime, komentarisao medijsku sliku koja je stvorena o navodnom "masakru" koji se dogodio u Buči, a koji je od strane američkog predsednika Džoa Bajdena okarakterisan kao "genocid":

- Za neke koji žele da budu Šerlok Holms i istražuju više o tome šta se zaista dešava u Buči, evo nekih drugih pronađenih zapažanja - napisao je Stoun i linkovao tekst sajta "Waronfakes", koji se bavi razotkrivanjem medijskih lažnih navoda o dešavanjima u Ukrajini. 

U tekstu koji je Stoun linkovao komentarisana je autentičnost vesti i slika "masakra" u Buči. 

Članak je nazvan "LAŽ: Tela civila leže na ulicama Buče od 11. marta", a u tekstu se dovodi u pitanje koliko su slike MAKSAR satelita, koje prema tvrdnjama prezentuju događaje u Buči, zaista autentične.

"Pre svega, autentičnost ovih slika postavlja pitanja. Sve slike MAKSAR satelita za mart u otvorenom pristupu imaju veličinu od 50 mb, što ne dozvoljava pouzdano razaznavanje tela na njima – takav detalj je moguć videti tek na slikama veličine od 100 do 110 mb ", navedeno je u tekstu. 

Takođe, kako je istaknuto u pomenutom članku, upitno je to što je kupovina ovih slika korisnicima iz Rusije i Belorusije onemogućena

Foto: Printscreen/waronfakes.com

Stoun je takođe pisao i o bivšem pukovniku švajcarske obaveštajne službe Žaku Bodu, koji je bio deo NATO obuke u Ukrajini. 

Za one od vas koji veruju u ono što čitaju u medijima, evo nečega za razmišljanje: Autor Žak Bod, penzionisani pukovnik švajcarske obaveštajne službe, koji je služio u Ukrajini u NATO operacijama obuke, je nepristrasan izvor - navodi režiser i linkuje tekst pomenutog obaveštajca u kojem je objašnjen koren ukrajinske krize i medijski osvrt na dešavanja u Ukrajini od 2014. godine. 

"Pokušajmo da ispitamo korene ukrajinskog sukoba. Počinje od onih koji poslednjih osam godina govore o „separatistima“ ili „nezavisnicima“ iz Donbasa. Ovo je pogrešan naziv. Referendumi koje su sprovele dve samoproglašene republike Donjeck i Lugansk u maju 2014. nisu bili referendumi o „nezavisnosti“, kako su tvrdili neki beskrupulozni novinari, već referendumi o „samoopredeljenju“ ili „autonomiji“. Kvalifikator „proruski“ sugeriše da je Rusija bila strana u sukobu, što nije bio slučaj. Štaviše, ovi referendumi su sprovedeni protivno savetu Vladimira Putina", navodi švajcarski obaveštajac u tekstu od 2. aprila ove godine

"U stvari, ove republike nisu htele da se odvoje od Ukrajine, već da imaju status autonomije, garantujući im upotrebu ruskog jezika kao zvaničnog — jer je prvi zakonodavni akt nove vlade rezultat svrgavanja, koje je sponzorisala Amerika, [demokratski izabranog] predsednika Janukoviča - bilo je ukidanje, 23. februara 2014, zakona Kivalov-Kolesničenko iz 2012. kojim je ruski jezik postao zvanični jezik u Ukrajini. Pomalo kao da su nemački pučisti odlučili da francuski i italijanski više neće biti službeni jezici u Švajcarskoj. Ova odluka izazvala je buru u ruskom govornom stanovništvu. Rezultat je bila žestoka represija protiv ruskog govornog područja (Odesa, Dnjepropetrovsk, Harkov, Lugansk i Donjeck) koja je sprovedena od februara 2014. godine i koja je dovela do militarizacije situacije i nekih užasnih masakra nad ruskim stanovništvom (u Odesi i Mariupolju, pre svega)", ističe Bod.

Foto: Printscreen/waronfakes.com

Stoun je takođe u svojim objava naveo i primere iz istorije koji su pokazali koliko mogu biti velike posledice krajnje polarizacije sveta i suprotstavljenosti stavova dve velike nuklearne sile poput Rusije i Amerike, kao što su Kuba, Iran, Avganistan, Sirija. 

Odbacivanjem bilo kakve takve informacije pod sveobuhvatnim pogrešnim nazivom „ruske dezinformacije“ za poricanje krivice, zar ne dozvoljavamo da ponovo budemo zavedeni, kao u Iraku, Avganistanu, Siriji, itd.? - napisao je Stoun. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima