LOŠA VEST ZA ORBANA Lajen: Mađarska krši sankcije EU ako plati Rusiji gas u rubljama

Tanjug

08. 04. 2022. u 19:08

MAĐARSKA će prekršiti sankcije Evropske unije ako ostvari najavu da će Moskvi za energente plaćati u rubljama, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

ЛОША ВЕСТ ЗА ОРБАНА Лајен: Мађарска крши санкције ЕУ ако плати Русији гас у рубљама

Ursula fon der Lajen, Foto AP

"Analizirali smo Putinov dekret i pravni slučaj je veoma jasan. Ono što Putin predlaže - menjanje evra u rublje za plaćanje računa za gas - bilo bi kršenje sankcija. Ako to uradite i platite u rubljama, kršite sankcije, zaobilazite sankcije koje smo uveli Rusiji", rekla je Fon der Lajen za Si-En-En.

Američka mreža podseća da je mađarski premijer Viktor Orban najavio da je Mađarska spremna da plati ruski gas i u rubljama pošto je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se od "neprijateljskih zemalja" zahteva da plate gas u toj valuti.

EU razgovara sa Budimpeštom tim povodom, rekla je Fon der Lajen.

"Do sada se Mađarska pridržavala sankcija tako da još ne vidimo suprotno, to je dobro. Nikad pre nismo videli Uniju toliko jedinstvenu, odlučnu. Mislim da će se svaka članica zapitati da li želi da bude prva koja će slomiti to jedinstvo. Mislim da ne", rekla je ona.


BONUS VIDEO:  AKCIJA KOD MARINIKE: FRANCUSKA U KOLAPSU ZBOG SANKCIJA: Redovi na pumpama, kamiondžije u štrajku




 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)