PLANIRANA IZGRADNJA OSAM NUKLEARNIH REAKTORA: Britanija se vraća atomskoj energiji

Srna

07. 04. 2022. u 13:07

VELIKA Britanija planira da izgradi osam novih nuklearnih reaktora i proširi proizvodnju energije vetra, u okviru napora da smanji zavisnost od Rusije i drugih snabdevača kada je reč o nafti i prirodnom tečnom gasu.

ПЛАНИРАНА ИЗГРАДЊА ОСАМ НУКЛЕАРНИХ РЕАКТОРА: Британија се враћа атомској енергији

Foto Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson predstavio je planove u okviru nove strategije za energetsku bezbednost koja će ubrzati razvoj projekata solarne energije i hidrogena.

Vlada Velike Britanije saopštila je da želi da utrostruči kapacitet proizvodnje nuklearne energije do 2050. godine, na 24 gigavata.

- Pravimo hrabre planove da povećamo i ubrzamo dostupnu, čistu i bezbednu energiju proizvedenu u Britaniji, za Britaniju, do kraja decenije koja je pred nama. To će smanjiti našu zavisnost od izvora energije koji su izloženi promenljivim međunarodnim cenama koje ne možemo da kontrolišemo - rekao je Džonson.

Nova strategija pokrenuta je pošto su naglo porasle cene nafte i prirodnog gasa nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, usled strahovanja da bi mogle biti ograničene isporuke energenata iz Rusije, podseća AP. 

BONU VIDEO: AKCIJA KOD MARINIKE: Ruska artiljerija udara po ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)