DA LI ZAISTA ŽELIMO RAT SA PUTINOM? Najdžel Faraž još 2014. kritikovao politiku EU: Činimo sve da se to desi

Novosti online

06. 04. 2022. u 09:40

BRITANSKI političar Najdžel Faraž je još 2014. godine u Evropskom parlamentu pozvao na prekid NATO vežbi u Ukrajini i prekid nepotrebnog provociranje Rusije.

ДА ЛИ ЗАИСТА ЖЕЛИМО РАТ СА ПУТИНОМ? Најџел Фараж још 2014. критиковао политику ЕУ: Чинимо све да се то деси

Najdžel Faraž / Foto AP

Faraž kao da je pre osam godina znao šta će se dogoditi, a njegove reči danas zvuče gotovo proročanski. 

- Duga je lista spoljnopolitičkih neuspeha i kontroverzi poslednjih godina, uključujući, naravno, bombardovanje Libije, naoružavanje pobunjenika u Siriji, a to uključuje i bespotrebno provociranje Vladimira Putina, rekao je Faraž. 


On je kritikovao politiku "imperije Evropske unije", kako ju je nazvao, koja "uvek teži ka ekspanziji".

- Pre nekoliko godina EU je objavila svoje teritorijalne pretenzije na Ukrajinu. Da stvar bude još gora, neke članice NATO-a su saopštile da žele da se Ukrajina pridruži NATO savezu. Direktno smo podsticali ustanak u Ukrajini, koji je doveo do svrgavanja predsednika Janukoviča, što je zauzvrat, naravno, izazvalo reakciju Vladimira Putina. Pouka priče je: ako bocnete ruskog medveda štapom, nemojte se iznenaditi kada reaguje - rekao je Faraž.

- Danas, na tragu svega ovoga, mi neprimereno guramo sporazum o pridruživanju sa Ukrajinom, a dok mi ovde govorimo, vojnici NATO-a izvode vojne vežbe u Ukrajini. Jesmo li se oprostili od razuma? Da li zaista želimo rat sa Putinom? Jer ako je tako, onda definitivno činimo da se to desi - rekao je Faraž.

- Možda treba da priznamo da se Zapad sada suočava sa najvećom pretnjom i najvećom krizom našeg načina života u poslednjih 70 godina. U ratu protiv islamskog ekstremizma, Vladimir Putin, ma šta mislili o njemu kao o ličnosti, zapravo je na našoj strani. Predlažem da odrastemo. Pozivam nas da prepoznamo stvarnu pretnju svim našim zemljama, društvima i zajednicama. Zaustavite ratne igre u Ukrajini. Počnite da pripremate plan da pomognete zemljama poput Sirije, Iraka, Kenije i, da, Nigerije, da pokušate da im pomognete da se izbore sa stvarnom pretnjom sa kojom se suočavamo. Hajde da više ne provociramo Putina, voleli ga ili ne - rekao je tada Faraž.

BONUS VIDEO: PUTIN O GRANATIRANjU DONjECKA: "Bio je to krvavi teroristički napad"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju