RUSKO DIPLOMATSKO OSOBLJE NEPOŽELJNO: Italija, Švedska i Danska proterale ruske diplomate, Francuska najavljuje isti korak

Tanjug

05. 04. 2022. u 13:31

AMBASADOR Rusije u Italiji Sergej Razov pozvan je danas u ministarstvo spoljnih poslova Italije, gde je obavešten o proterivanju 30 ruskih diplomata, potvrdio je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Mađo u emisiji TV kanala RAI-Njuz-24.

РУСКО ДИПЛОМАТСКО ОСОБЉЕ НЕПОЖЕЉНО: Италија, Шведска и Данска протерале руске дипломате, Француска најављује исти корак

Foto: Epa

- Ambasador Rusije Sergej Razov je pozvan jutros u ministarstvo spoljnih poslova, gde je obavešten o odluci da se iz Italije protera 30 ruskih diplomata. Ova mera, preduzeta u konsultaciji sa drugim evropskim i NATO partnerima, bila je neophodna zbog očuvanja naše nacionalne bezbednost u kontekstu aktuelne krizne situacije - rekao je Di Mađo, a preneo TASS.

U međuvremenu, zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško ocenio je da je proterivanje ruskih diplomata iz zemalja Evropske unije "unapred planirana kampanja" koja je štetna za bilateralne odnose.

- Jasno je da je reč o kampanji koja je unapred dogovoreni udar na bilateralne odnose i kanale diplomatske komunikacije. To se namerno radi, ali posledice će se dugo osećati. Mnogo je lakše rušiti nego graditi - poručio je Gruško.


Švedska proteruje troje ruskih diplomata

Švedska će proterati troje ruskih diplomata koji se ne ponašaju u skladu sa međunarodnim pravilima, izjavila je u utorak ministarka inostranih poslova An Linde.

- Ministarstvo spoljnih poslova donelo je danas odluku da deportuje trojicu ruskih diplomata čiji rad u Švedskoj nije u skladu sa Bečkom konvencijom - rekla je Linde na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Još nekoliko zapadnih vlada preduzelo je slične korake nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Danska je odlučila da protera 15 ruskih diplomata nakon izveštaja o pronalaženju masovnih grobnica i ubistvima civila u ukrajinskom gradu Buča, izjavio je danas danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod.

On je istakao da su se proterane ruske diplomate bavile obaveštajnim aktivnostima i potvrdio da moraju da napuste zemlju u narednih 14 dana, preneo je ranije TASS.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je sinoć da namerava da protera nekoliko ruskih diplomata, a u izveštaju TV mreže BFM se navodi da je planirano proterivanje ukupno 35 ruskih diplomata.

Moskva će adekvatno odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata, izjavila je danas za TASS portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Moskva će dati adekvatan odgovor na proterivanje ruskih diplomata - poručila je Zaharova.

BONUS VIDEO: STANOVNIK MARIUPOLjA: Ukrajinska vojska režirala uništenje pozorišta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori