RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe u Donbasu, vojska DNR goni padobrance; Raketni udari na Kramatorsk (VIDEO)

Novosti onlajn

02. 04. 2022. u 08:24 >> 01:43

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini počela je 24. februara. Tokom jučerašnjeg dana su, prema rečima ruske strane, dva ukrajinska helikoptera izvršila udar na skladište nafte u Belgorodu. Ukrajinske vlasti nisu preuzele odgovornost za ovaj napad.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе у Донбасу, војска ДНР гони падобранце; Ракетни удари на Краматорск (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

Najvažniji frontovi

Potpuno povlačenje trupa sa desne obale kod Kijeva i fazno povlačenje sa leve obale. Nastavljene su borbe za aglomeraciju Severodonjeck i u oblasti Avdijevke. Juriš na Mariupolj.

Kako su Ukrajinci po 10. put „oborili” ruski Ka-52


Ukrajinski mediji i blogeri pišu da je „MTR Ukrajine oborio ruski helikopter“ i objavili fotografije  od 2.4.22.

U stvari, kijevski specijalci su jednostavno snimili Ka-52, koji je u februaru prinudno sleteo u blizini Gostomela kod Kijeva (na snimku i fotografiji). To se jasno vidi iz položaja helikoptera u istom polju, položaja otvorenih otvora, suspendovane municije, i što je najvažnije, levog krila koje ima karakteristična oštećenja.

Raketni udar kod Kramatorska: Odjeknula je snažna eksplozija

Kramatorsk je grad heroj u DNR, okupiran od strane Oružanih snaga Ukrajine i nacionalnih bataljona 2014. godine.U bliskoj budućnosti očekuje se početak operacije oslobađanja grada.

Foto: Jutjub/Printskrin/Military Plus

Oboren ukrajinski dron

U blizini Hersona, ruska protivvazdušna odbrana oborila je još jedan bespilotni avion Bairaktar ​​TB-2 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

 

Vatreni položaj u školi

Oružane snage Ukrajine postavile su u Zaporožju pozicije u srednjoj školi broj 24 u Hortickom okrugu. Oko zgrade su stambene zgrade i vrtić.

Pušilin pozvao na evakuaciju pre nego što počnu borbe

Šef DNR je pozvao stanovnike da što pre napuste Slavjansk i Kramatorsk.

-Svakodnevno dobijamo informacije o novim zločinima nad civilnim stanovništvom. Kada se streljaju civili koji pokušavaju da se evakuišu. Ne želimo da se ova lista puni pričama iz Kramatorska, Slavjanska, gde su nacisti već minirali brane i kritičnu infrastrukturu. Pozivamo stanovnike gradova koji još nisu oslobođeni da odu pre nego što se nacistički odredi rasporede u naselja, rekao je Pušilin.

Ranjeno najmanje 18 civila od ukrajinskih granata

Više od 15 civila povređeno je u granatiranju ukrajinskih trupa na teritoriji Donjecke Narodne Republike, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC).

-Na operativnoj liniji JCCC DNR primljene su informacije o ranjavanju 18 civila u posledicama granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine ranije oslobođenih teritorija, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Napominje se da je 13 muškaraca i tri žene povređeno u Mariupolju, još dve osobe su povređene u okrugu Volnovaha.

 

BBC: Britanskim PVO sistemom oboren ruski helikopter

Britanski javni servis Bi-Bi-Si objavio je danas video snimak, za koji tvrdi da je verifikovan, na kojem se, kako navodi Bi-Bi-Si, "čini" da prikazuje ukrajinske snage kako koriste brzi projektil "Starstrik" koji im je isporučila Britanija i obaraju ruski helikopter MI-28 u regionu Luganska na istoku Ukrajine.

Foto: Jutjub/COMBAT APPROVED

Vazdušna uzbuna u brojnim regionima Ukrajine

Sirene zavijaju u Poltavskoj, Zaporoškoj, Kijevskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti, u samom Harkovu, Krivoj Rogu, kao i u Kramatorskoj i Artemovskoj (Bahmutskoj) oblasti.

U vazdušnom napadu uništena pista i skladište goriva

U ruskom vazdušnom napadu, danas je oštećena pista i skladište goriva u blizini grada Mirogorda, naveo je guverner Dmitro Lunjin u onlajn objavi.

Mirogord se nalazi u centralnoistočnoj ukrajinskoj oblasti Poltava, preneo je Rojters.

Foto "Komsomolska pravda"

Arahamia: Mesto sastanka Putin-Zelenski verovatno Turska

Mesto sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog najverovatnije će biti Turska, izjavio je danas ukrajinski pregovarač Dejvid Aramija.

Ruska vojska u Izjumu

Vojnik ruske armije pokazao nam je ekskluzivni snimak iz oslobođenog Izjuma u ​​Harkovskoj oblasti.

Prelazak reke Severski Donec i planine Kremenec, za koje su bitke trajale skoro tri nedelje. Odatle su Oružane snage Ukrajine korigovale artiljerijsku vatru. Sada je Izjum oslobođen, a na Kremencu je podignuta zastava pobede.

Presvlače i gaće da pobegnu iz Mariupolja

Vojnici specijalnih snaga Korpusa marinaca DNR (384 OMRP SpN) pokazali su bačenu odeću, opremu i oružje nacista. U cilju maksimalne kamuflaže kako bi prošli kontrolne punktove DNR, militanti iz Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde kradu čak i gaćice i čarape od civila.

 

Udar na rafineriju ukrajinskog oligarha

Zašto je bio važan udar na rafineriju nafte u Kremenčugu? Prema ruskim društvenim mrežama njen vlasnik je ukrajinski oligarh Kolomojski koji važi za glavnog sponzora Zelenskog, a istovremeno i snabdeva Ukrajinu sa 16 procenata nafte i derivata.

Foto Tanjug/AP

Žestoke borbe u Donbasu

Iz stroja je izbačeno 89 pripadnika VSU, uništeni tenkovi, BVP, oklopna vozila, minobacačka baterije. Stradalo je i petoro vojnika DNR, a 141 je ranjen. Ukrajinska padobranska brigada u DNR u povlačenju, kao i 57. motorizovana brigada u LNR

Litvanija potpuno obustavila uvoz ruskog gasa

Litvanija je potpuno obustavila uvoz ruskog gasa, saopštio je danas predsednik te zemlje Gitanas Nauseda.

-Od ovog meseca više nema ruskog gasa u Litvaniji, napisao je Nauseda na Tviteru.

 

Razaranje ukrajinske vojske

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno 125 ukrajinskih aviona, 88 helikoptera i 381 dron.

Zastava Ukrajine ponovo iznad Černobilja

Ukrajinska zastava podignuta je danas iznad zatvorene nuklearne elektrane u Černobilju, dok su zaposleni pevali nacionalnu himnu i slavili odlazak ruskih trupa koje su nedeljama bile u Černobilju, prenosi BBC.

 

Iskanderima po štabu nacista i plaćenika

Ruska vojska je 31. marta napala “iskanderom” štab odbrane u Harkovu, ubivši više od 100 nacionalista i plaćenika koji su stigli iz zapadnih zemalja.

Foto AP

Granatirano naselje u DNR

Ukrajinska vojska gađala je Donjecku Narodnu Republiku granatama kalibra 122 milimetra, saopštio je Zajednički centar za kontrolu naoružanja.

Kako se navodi, pale su četiri granate na mesto Novotoškovsko, međutim, za sada nije poznato da li ima poginulih ili ranjenih.

Ukrajinci tvrde: Kidnapovan zamenik gradonačelnika u Sumskoj oblasti

Ruske trupe kidnapovale su zamenika gradonačelnika u Sumskoj oblasti na severu Ukrajine, izjavio je za BBC načelnik regiona Dmitro Živicki.

Naveo je da je kidanpovan Aleksij Šibajev, zamenik gradonačelnika okruga Nova Sloboda. On je bio u pratnji prilikom isporuke pomoći koju su u petak zaustavile ruske trupe, na kontrolnom punktu oko 80 kilometara severozapadno od Sumija.

To područje je blizu granice sa Rusijom. Grad Sumi je i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga, ali je izložen napadima ruske artiljerije sa položaja oko grada.

Ruske snage zarobile su određen broj lokalnih ukrajinskih zvaničnika, navodi BBC.

 

Amerika doprema naoružanje u Poljsku

Sjedinjene Države nastavljaju masovno prebacivanje vojnih zaliha iz baze Ramštajn u istočnu Poljsku. Istovremeno, od 39 letova mesečno su samo dva vojno-transportna aviona. Stvarni obim, uključujući i kopneni transport, mnogo je veći.

Foto: Jutjub/The Sun


Raketiran manastir

Ukrajinska vojska namerno gađala pravoslavni manastir u Donjeckoj oblasti iz višecevnog sistema „Grad“, da bi za to optužila rusku vojsku, rekao je bivši mlađi vodnik neonacističkog bataljona „Ajdar“ (zabranjen u Rusiji) koji se predao i prešao na stranu Rusije.

Vojska DNR goni razbijene Ukrajinske padobrance

Jedinice Oružanih snaga Donjecke Narodne Republike zauzele su veći deo Novobahmutovke i vode borbu sa jedinicama ukrajinske 25. posebne vazdušno-desantne brigade u povlačenju. Tokom noći na ovom području uništeno je do 40 ekstremista, tenk i dva motorizovana voda pešadije, kao i jedna minobacačka baterija.

 

Teroristi iz Čečenije ratuju za Kijev

Prema saznanjim ruskih društvenih mreža čečenski ekstremisti iz “Bataljona Šeik Mansur” raspoređeni su u blizini Zaporožja.

-Utvrđena je tačna lokacija rasporeda još jedne jedinice plaćenika čečenskog „Bataljona Šeik Mansur“, preneli su na telegramu.

Militanti deluju u oblasti sela Kamenskoe, 30 kilometara južno od Zaporožja. Naoružani su prenosnim PVO sitemima Stinger i protivtenkovskim raketnim sistemima Džavelin.

Foto Tanjug/AP

Britanski PVO sistemi za ukrajinsku mornaricu

Partija britanskih PVO sistema Starstreak isporučena je u Odesu za opremanje preživelih brodova i čamaca ukrajinske mornarice. Trenutno se vrši izbor na koje brodove će biti postavljeni britanski kompleksi zbog ograničenog snabdevanja za potrebe pomorskih snaga. Nakon toga biće organizovana hitna obuka posade u korišćenju.

LNR: Ukrajinci ponovo granatirali naselja

U 17.30 ukrajinske trupe pucale su na naselje Donjecki u Luganskoj Narodnoj Republici, ispalivši četiri granate kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

-Sa strane oružanih formacija Ukrajine zabeleženo je jedno granatiranje: 17.30 (poklapa se sa moskovskim vremenom) iz pravca naselja Novotoškivske ka naselju Donjeck uz upotrebu artiljerijskih oruđa kalibra 122 mm (četiri granate) , stoji u poruci objavljenoj na Telegram kanalu predstavnika.

Foto: EPA

Evakuisano još 328 ljudi

Još 328 ljudi, uključujući i 72 dece, evakuisano je iz Mariupolja u Bezimeno u DNR, saopštio je štab DNR.

Turska: "Nema pretnje za brodski transport"

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da nema pretnje po brodski transport u Crnom moru nakon otkrića plutajućih mina.

Di Majo: "Negativan uticaj antiruskih sankcija"

Italijanski ministar spoljnih poslova Di Majo govorio je o negativnom uticaju antiruskih sankcija na energetski sektor svih evropskih zemalja.

On je na sastanku sa kolegom Bajramovim rekao i da „Italija već želi da se oslobodi energetske zavisnosti od Rusije. Azerbejdžan je jedan od glavnih prioritetnih partnera“.

Rusija planira formiranje sajber vojske

Zbog hibridnog rata koji zapadne zemlje vode protiv Rusije, medijskog linča, kao i hakerskih napada na ruske internet resurse i baze podataka, ruska država planira da formira sajber vojsku u cilju zaštite podataka, odbrane od digitalnih pretnji i suzbijanja propagande.

Sajber napadi učestali su nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u cilju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Kadirov: Počeo napad na fabriku u Mariupolju

Kadirov je saopštio da je počeo napad na fabriku u Mariupolju, gde se nalaze militanti ukrajinskih ekstremističkih bataljona.

Foto printskrin instagram

Podoljak priznao

Mihail Podoljak, savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine, napisao je na svom Telegram kanalu da neće biti dugog i iscrpljujućeg rata po „avganistanskom scenariju“

On je takođe priznao da Oružane snage Ukrajine nisu u stanju da povrate jug i istok Ukrajine.

Sprečen teroristički napad

Specijalne snage Ruske garde sprečile su teroristički napad na mestu distribucije humanitarne pomoći u Kijevskoj oblasti, saopštila je komanda, prenosi Sputnjik.

"Zapadne sankcije ne funkcionišu"

Zapadne sankcije uvedene Rusiji ne funkcionišu, dokaz za to je kurs rublje, rekao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Foto: Tanju/AP Photo

Veliki gubici Kijeva

Ekonomski savetnik Zelenskog rekao je da ukrajinske vlasti procenjuju da gubici Kijeva zbog ratnih dejstava iznose hiljadu milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti očekuju da od zamrznute ruske imovine dobiju 400 milijardi dolara u fond za obnovu zemlje.

Litvanija ne želi da EU ima put ka ruskim energentima

Gitanas Nauseda je rekao da je kupovina gasa iz Moskve sada „politički neprihvatljiva“.

Zbog toga su, prema njegovim rečima, mnoge zemlje EU već napravile plan kako da što pre napuste ruske energente.

Foto Tanjug/AP

Međutim, i dalje je neophodno sprečiti obnavljanje snabdevanja nakon završetka operacije u Ukrajini, jer bi povratak na ruski gas bio „najveća greška Evrope“ - dodao je Nauseda, prenosi Sputnjik.

DNR. Poginula 72 civila

Tokom 45 dana eskalacije u DNR poginula su 72 civila, 949 je povređeno, među kojima 59 dece, saopštilo je predstavništvo republike.

Habek: "Ne želimo da budemo ruska meta"

Nemački vicekancelar Robert Habek izjasnio se protiv povećanja vojne pomoći Ukrajini

- Uz sve što radimo, veoma smo oprezni da ne preduzmemo ishitrene korake koji bi Nemačku mogli da pretvore u metu napada Rusije - rekao je Habek.

Roskosmos će predložiti kraj saradnje sa SAD

- „Roskosmos“ će u bliskoj budućnosti saopštiti rukovodstvu Ruske Federacije predloge o završetku saradnje na Međunarodnoj svemirskoj stanici sa SAD, Kanadom, Evropom i Japanom - rekao je Rogozin, prenosi Sputnjik.

Medvedev: "Ukrajina u EU odmah posle Turske"

Medvedev je podsetio na Černomirdinovu priču o tome kada će Kijev ući u EU:

- Odmah posle Turske!
- A kada će Turska?
- Turska neće nikada!

Foto Predsedništvo Srbije

Nema ukidanja sankcija ruskim kosmičkim preduzećima

Sjedinjene Države neće ukinuti sankcije ruskim kosmičkim preduzećima, rekao je direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Prema njegovim rečima, Roskosmos će odluku o saradnji sa partnerima na Međunarodnoj svemirskoj stanici doneti nakon analize i izveštaja podnetog političkom rukovodstvu Ruske Federacije.

Foto: EPA/MAXIM SHEMETOV

Orban: "Pojačavanje sankcija Rusiji će nas paralizovati"

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da će se, po njegovom mišljenju, ekonomska situacija u zemlji značajno pogoršati ako se uvedu sankcije protiv uvoza energenata iz Rusije.

Orban je rekao da, ako se uvedu sankcije na uvoz energenata a gasovodi budu blokirani sa ruske strane, Mađarska ne samo da će postati hladnija, već će cela zemlja biti paralizovana. Preduzeća će morati da se zatvore i mnogi ljudi će ostati bez posla.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Depositphotos

LNR: Predalo se 170 ukrajinskih vojnika

170 ukrajinskih vojnika položilo je oružje u Luganskoj Narodnoj Republici, rekla je u intervjuu za RIA Novosti Viktorija Serdjukova, komesar za ljudska prava LNR.

Zarobljeni ukrajinski vojnici koji se nalaze na teritoriji LNR ne žele da se vrate u vojsku, rekla je Serdjukova, komesar za ljudska prava u LNR.

- Prvo što su shvatili, budući da su bili ovde na teritoriji Luganske Narodne Republike, bilo je da vesti, kao i direktna naređenja njihove komande već osam godina, najblaže rečeno, ne odgovaraju realnost - rekla je ona.

Zorn: "Ne šaljemo trupe u Ukrajinu"

Generalni inspektor nemačkih oružanih snaga, general Eberhard Zorn, rekao je dnevniku Velt u intervjuu objavljenom u subotu da njegova zemlja neće slati trupe u Ukrajinu "ni pod kojim okolnostima".

Nemački vojnici / Foto EPA

Pogođene Poltavka i Kremenčuk

Ruski projektili pogodili su dva grada u centralnoj Ukrajini, oštetivši infrastrukturu i stambene zgrade, rekao je guverner regiona Poltava Dmitri Lunjin.

"Rusija sprema nove udare"

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je vojna situacija na istoku zemlje ostala izuzetno teška i da se Rusija priprema za nove udare u regionu Donbasa i gradu Harkovu. 

Vladimir Zelenski, Foto AP

BONUS VIDEO:

"KRASNOPOLj" U AKCIJI: Rusi objavili snimak uništavanja položaja ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)