RAT U UKRAJINI: Donbaski kotao ima da provri, uskoro sledi druga faza specijalne operacije; Rusi probili front u dubini 8 km (VIDEO)

Novosti onlajn

01. 04. 2022. u 08:34 >> 01:26

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini. U Belgorodskoj oblasti dva helikoptera ukrajinskih snaga izvela su napad na skladište nafte, posle čega je izbio požar.

РАТ У УКРАЈИНИ: Донбаски котао има да проври, ускоро следи друга фаза специјалне операције; Руси пробили фронт у дубини 8 км (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

Donbaski kotao ima da provri!

Oružane snage Ukrajine imaju određene rezerve u Dnjepropetrovskoj oblasti: u samom Dnjepropetrovsku, kod Krivog Roga i kod Pavlograda. Ove snage će biti upotrebljene za nadolazeću bitku sa našom vojskom, zatvarajući Donbaski kotao.

Rođaci Kadirova na prvim linijama u Mariupolju


Šef Čečenije Ramzan Kadirov je u Telegramu govorio je o učešću svojih bliskih rođaka u sukobima u Mariupolju u DNR.

-Zajedno sa predstavnicima ruskih agencija za sprovođenje zakona, moji bliski rođaci, predstavnici porodice Kadirov, aktivno su uključeni u suzbijanje džepova otpora banderovskog ološa na teritoriji Mariupolja, napisao je čelnik regiona.

Šef regiona je istakao da članovi njegove porodice prednjače u vojnim sukobima, a takođe učestvuju u zauzimanju važnih strateških tačaka.

- U Čečeniji svaki stanovnik svim srcem brine za naše vojnike, dodao je Kadirov.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nastavljeno granatiranje

Tokom noći nastavljeni su sukobi u Ukrajini. Ruske snage su otvorile vatru na položaje i vatrene tačke ukrajinskih nacista kod Saltovka(kod Harkova).

Iz Dnjepropetrovska javljaju da se grad trese od snažnih eksplozija – krstarećih raketa „Kalibar“ koje uništavaju vojne ciljeve.

Na severu nakon povlačenja ruskih trupa iz Buče, Oružane snage Ukrajine počele su da granatiraju grada.

U ovim artiljerisjkim napadima pobijeni su civili i razvaljene kuće!

Šalenberg: Nema normalizacije sa Rusijom pod Putinom


Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ne računa ni nakon kraja rata u Ukrajini sa mogućnosti normalizacije odnosa sa Rusijom pod Vladimirom Putinom.

Šalenberg, koji je sa kolegama iz Češke i Slovačke, boravio u Kišinjevu, rekao je u izjavi za AP da će rusko rukovodstvo morati da odgovara, navodeći da postoji „snažna sumnja da su počinjeni ratni zločini“.

Neonacisti drže 4,5 miliona Ukrajinaca kao taoce

Ukrajinski neonacisti drže kao taoce više od 4,5 miliona ljudi, uključujući skoro 6.500 stranaca iz 17 zemalja, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

 

London i Vašington o pritisku na Rusiju

Velika Britanija i SAD dogovorile su se da nastave da vrše pritisak na Rusiju zbog njenih dejstava u Ukrajini, saopštila je ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

 

PVO i protivoklopno oružje u rukama razbojnika

Ukrajina je priznala da je nekontrolisana distribucija oružja dovela do naglog porasta kriminala.

Odredi teritorijalne odbrane su dobili i protivoklopne i prenosne PVO sisteme. A savremeni složeni tehnički kompleksi, čija je kupovina svojevremeno bila sponzorisana, uključujući i zapadni porez na bogatstvo, završili su u rukama razbojnika sa magistrale.

AP//Efrem Lukatsky

Amerika obećava pomoć Kijevu

SAD obezbeđuju Ukrajini zalihe i opremu u slučaju da Rusija upotrebi hemijsko ili biološko oružje, saopštila je danas Bela kuća, ističući da to ni u kom obliku neće ugroziti spremnost na domaćem planu.

 

Povređeno 22 civila

U granatiranju ukrajinskih trupa na ranije oslobođenim teritorijama DNR povređena su 22 civila, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC).

-U operativnoj liniji JCCC DNR primljena je informacija o ranjavanju 22 civila u posledicama granatiranja od strane SBU na ranije oslobođenim teritorijama, navodi predstavništvo na Telegramu.

Žrtve su iz Mariupolju, Krasnoj Poljani, Sahanki i Volnovahi. Precizira se da su dopremljeni u medicinske ustanove, gde im se pruža neophodna pomoć.

 

Ukrajinci granatirali selo kod Kijeva, ima poginulih

Ukrajinska artiljerija gađala je selo Nova Basanj kod Kijeva, poginuli su civili, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, general-pukovnik Mihail Mizincev.

-U Kijevskoj oblasti jedinice Oružanih snaga Ukrajine dva i po sata su neprekidno gađale naseljeno mesto Nova Basanj što je dovelo do velikog broja žrtava među civilnim stanovništvom, rekao je on.

Kako je precizirao, pucano je iz artiljerijskih sistema „Pion“ i „Giacint“ velikog kalibra.

 

Granatirano naselje u LNR

Ukrajinske trupe otvorile su vatru na Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici, oštetivši četiri kuće, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

Usled artiljerijskog granatiranja naselja Pervomajsk oštećena su četiri stambena objekta“, rekao je oficir predstavništva LNR.

Foto: EPA

Tri rakete pogodile područje blizu Odese

Tri rakete pogodile su rezidencijalno područje blizu lučkog grada Odese na jugu Ukrajine, saopštio je lokalni guverner Maksim Marčenko u video snimku postavljenom na internetu.

Takođe je naveo da ima žrtava, preneo je Rojters.

Peskov: Rusija će ojačati svoje zapadne granice

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da će Rusija ojačati svoje zapadne granice kako nikome ne bi palo na pamet da je napadne.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je izvestio predsednika Rusije Vladimira Putina da zemlje NATO jačaju svoj vojni potencijal prema ruskim zapadnim granicama, rekao je Peskov, prenela je agencija RIA Novosti.

 

Granatiran aerodrom u Donjecku

Ukrajinske trupe granatirale su aerodrom Donjeck, ispalivši 12 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

PROBIJEN FRONT U DUBINI OD 8 KM

Ruska vojska je preuzela kontrolu u naselju Urožajno u Donjeckoj oblasti, saopštio je portparol ruskog vojnog resora.

Ruske snage su za dan napredovale osam kilometara.

-Uništena je ukrajinska motorizovana četa, ojačana tenkovskim vodom, saopštio je general-major Igor Konašenkov.

Predalo se 513 ukrajinskih vojnika

U ovom trenutku gubici Ukrajine: poginula 32 vojnika, uništen jedan tenk, dva borbena vozila pešadije, dva minobacača 2B11 i jedan kamion. Sedam vojnika dobrovoljno je položilo oružje i prešlo na stranu DNR. Od početka specijalne operacije to je učinilo 513 ljudi.

Na strani DNR poginule su 34 osobe, 141 je povređena.

 

Povlačennje iz oblasti oko Kijeva

Rusi se povukli iz gradova Borođanka i Ivankov, kao i sa aerodroma Gostomel, te delova grada Irpina i grada Buče. Po svemu sudeći, i Slavutič će ostati zajedno sa teritorijom černobiljske zone.

Konvoj Crvenog krsta morao da se vrati iz Mariupolja

Konvoj Crvenog krsta koji je otišao u opkoljeni ukrajinski lučki grad Mariupolj da evakuiše civile morao je da se vrati nazad, jer nije bilo mogućnosti da nastavi put, saopštio je danas Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) sa sedištem u Ženevi.

MKCK je ranije danas saopštio da su njegovi timovi na putu za Mariupolj, a portparol je rekao da se nadaju da bi evakuacija hiljada civila mogla da počne, preneo je Rojters.

Foto Tanjug

Ukrajina negira optužbe Rusije za napad na Belgorod

Ukrajinski najviši bezbednosni zvaničnik negirao je optužbe Rusije da Ukrajina stoji iza napada na skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu.

 

Gubici ukrajinske vojske u DNR

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su ukrajinske trupe od početka današnjeg dana izgubile 32 osobe i jedan tenk u borbama sa snagama DNR.

 

Ukrajinci granatirali naselje u LNR

Ukrajinske trupe granatirale su Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici, ispalivši četiri granate kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Kako je prenelo predstavništvo na svom Telegram kanalu, granatiranje je izvedeno u 18.30 iz naselja Zolote-4.

Uništeno 1.800 tenkova i BVP

Operativno-taktičko vazduhoplovstvo uništilo je 52 vojna cilja u Ukrajini. Među njima: Tri komandna mesta, tri sistema veze, Buk-M1 PVO, radare i PVO sisteme S-300, kao i 32 oblasti gde je koncentrisana vojna oprema i 16 vatrenih i otpornih tačaka oružanih snaga. Ukupno je, od početka posebne vojne operacije, 124 aviona i 82 helikoptera, 353 dronova, 1.854 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila.

Beloruski ministar: Zapad želi da izoluje Moskvu i Minsk

Kolektivni Zapad nastoji da izoluje Minsk i Moskvu na međunarodnoj sceni jer imaju svoje mišljenje, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej na izložbi posvećenoj Danu jedinstva naroda Rusije i Belorusije.

Razmena zarobljenika

Upravo je izvršena razmena zarobljenika u Zaporoškoj oblasti

Ukrajina je primila 86 vojnika, od kojih su 15 žene

 

Ratni zločini nad ruskim vojnicima

NVO Hjuman rajts voč pozvala vlasti u Kijevu da istraži navode o ratnim zločinima nad zarobljenim ruskim vojnicima.

Foto Tanjug

Ubijeni ruski nacisti među ukrajinskim vojnicima

Dva sina ruskog nacističkog oca, Olega Leonidoviča, Romana i Leonida Butusina, koji su došli da ratuju u Ukrajinu, poginuli su u borbama sa ruskom vojskom kod Harkova, objavljeno je na ruskim društvenim mrežama.

Nastavljeno granatiranje Donbasa

Od noći Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa napadima na Donbas: granatirani su Donjeck i Gorlovka u DNR, kao i mesto Donjecki u LNR.

Nastavljene borbe za Mariupolj

U centralnom regionu, linija fronta se pomerila blizu obale. Borbe se već vode iza Italijanske ulice. Grupa zarobljena u gradu i na Azovstalu pokušava da izbije u pravcu Azovmaš lokacija A i B. Na pravcima proboja radi artiljerija savezničkih snaga.

Jurišne grupe su se približile severnom delu Azovstala.
Čišćenje se nastavlja u okrugu Kalmiusski i Levoberežni.

Foto AP

Ukrajinska Rada zabranila isticanje slova z i v

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je nacrt zakona koji zabranjuje isticanje slova V i Z u toj zemlji, a Ruska Federacija je označena kao „teroristička zemlja“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu vladajuće stranke Sluga naroda.

 

"Nekad sa nacistima, danas protiv Rusa"

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je odbijanje francuskog brenda „Šanel“ da proda torbu jednoj Ruskinji u tržnom centru u Dubaiju, podsetivši da je Koko Šanel tokom Drugog svetskog rata bila saradnik i agent Trećeg rajha, prenosi Sputnjik.

Kako je istakla Zaharova, modna kuća koja je pokrenula rusofobnu kampanju, samo se „vratila u normalu” i, kao svojevremeno njen osnivač, podržava nacizam, samo će sada za to svi saznati.

Foto: Profimedia

Erdogan organizuje sastanak?

Predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da bi sastanak Putina i Zelenskog mogao da se održi u Istanbulu.

- Juče smo imali sastanak sa gospodinom Zelenskim. Danas ćemo imati sastanak sa gospodinom Putinom. Mi smo im rekli da možemo da ugostimo lidere na najvišem nivou - naveo je Erdogan.

Foto: EPA

Berlin odobrio isporuku oružja iz bivše istočne Nemačke Ukrajini

Nemačko Ministarstvo odbrane odobrilo je isporuku Ukrajini nekoliko desetina pešadijsko-borbenih vozila, koje su svojevremeno pripadale nekadašnjoj istočnoj Nemačkoj, prenose nemački mediji.

 

Foto: Tanjug/AP

Putin razgovarao sa Lukašenkom

Razmenivši ovom prilikom tople čestitke, lideri su razgovarali o nizu aktuelnih pitanja bilateralne agende i unapređenja sindikalnih integracija.

Vladimir Putin je takođe izvestio o napretku specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa i pohvalio tekuće razgovore između ruskih i ukrajinskih predstavnika. Aleksandar Lukašenko ponavlja svoju podršku akcijama Ruske Federacije.

Putin i Lukašenko / Foto AP

Ukrajinsko ministarstvo se ne oglašava

Ministarstvo odbrane Ukrajine odbilo je da potvrdi ili demantuje umešanost u vanrednu situaciju na naftnom skladištu u Belgorodu.

"Ukrajinci ne kontrolišu Mariupolj"

Ukrajinska vojska ne kontroliše Marijupolj, ali imaju mogućnost da se premeštaju i da pružaju otpor u konkretnim situacijama, izjavio je portparol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

- Oni ne kontrolišu grad, ali imaju mogućnost da se premeštaju, pored toga imaju podzemne kanale kojima beže iz jedne kuću u drugu i pružaju otpor, ali to su pojedinačni slučajevi - rekao je on za televiziju „Rosija 1“.

Putin razgovara sa članovima Saveta bezbednosti

Putin sa članovima Saveta bezbednosti razgovara o merama za sprečavanje pretnji po unutrašnju bezbednost.

Federalna služba izvršitelja Rusije je saopštila da će obustaviti naplatu dugova od vojnih dužnika koji učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Vladimir Putin, Foto AP

Rezervni oficir Bundesvera optužen za špijunažu

Nemačko glavno tužilaštvo optužilo je rezervnog oficira Bundesvera za špijuniranje za Rusiju.

Iran želi da trguje sa Rusijom

Iran želi da trguje sa Rusijom u nacionalnim valutama, o tome postoje dogovori, rekao je za Sputnjik zamenik šefa Centralne banke Irana.

Bez bezbednosnih garancija za Kijev?

„Si-En-En“, pozivajući se na izvore, tvrdi da je malo verovatno da će SAD i njihovi saveznici Ukrajini ponuditi bezbednosne garancije koje Kijev od njih zahteva.

Kobrinec: "NATO se igra vatrom"

Dostavljajući Ukrajini naoružanje, zemlje članice NATO igraju se vatrom, smatra direktor Odeljenja za panevropsku saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Nikolaj Kobrinjec.

Uništeno 15 aerodroma

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da su ruske vojne snage uništile 15 aerodroma u zemlji.

Ruska vojska je od početka rata lansirala ukupno 1.370 projektila u Ukrajinu, navodi se u saopštenju.

Danas razgovor Putina i Erdogana

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće danas telefonom sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, najavio je Kremlj.

Erdogan, koji je razgovarao sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u četvrtak, rekao je da je Turska spremna, "u principu", da bude zemlja garant bezbednosti za Ukrajinu, ali i da detalji takvog formata moraju da budu razrađeni.

Foto: EPA

Nemačka isporučuje Ukrajini oklopne transporete

Nemačka vlada je odobrila isporuku oklopnih transportera Ukrajini, piše list Welt am Sonntag.

Rusija: Do sada uništena 124 ukrajinska aviona i 81 helikopter

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, saopštio je danas da su tokom specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini do sada uništena 124 ukrajinska aviona i 81 helikopter.

Skoro 300.000 izbeglica u Nemačkoj

Ministarstvo je, pozivajući se na podatke federalne policije, saopštilo da je do sada zabeleženo 294.508 izbeglica i da su većina njih žene, deca i stari ljudi.

Kina podržava nezavisan stav

Kina zadržava nezavisan stav o ukrajinskoj krizi, rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

On je to izjavo komentarišući izveštaje o, kako navodi agencija RIA Novosti, planiranom pritisku političara EU na Kinu tokom današnjeg samita EU-Kina.

Ambasada Holandije u Rusiji obustavila deo aktivnosti

Ambasada Holandije u Moskvi i konzulat u Sankt Peterburgu su obustavili deo svojih aktivnosti zbog specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini, navodi se u saopštenju.

 

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo snimak ukrajnskih sistema S-300 koji su uništeni vioko preciznim naoružanjem

Tri rezervoara ugašena

Ugašen je požar u tri rezervoara goriva u skladištu nafte u Belgorodu, saopštile su hitne službe, prenosi Sputnjuk.

Vojska LNR nastavlja ofanzivu

Vojne jedinice Luganske Narodne Republike nastavljaju ofanzivu, stigle su do predgrađa naselja Kremena i Metelkino, a u borbama je preko noći eliminisano oko 40 ukrajinskih ekstremista, dva oklopna vozila i artiljerijska baterija, izjavio je general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane na redovnom brifingu.

Rusi napustili Černobilj

Ruske trupe su danas potpuno napustile visoko kontaminiranu nuklearnu zonu u Černobilju i vratili su kontrolu Ukrajincima, saopštile su lokalne vlasti.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom tvrdi da se povlačenje dogodilo nakon što su vojnici primili "značajne doze" radijacije pošto su kopali rovove u šumi oko ugašene nuklearke, ali AP dodaje da ne postoji nezavisna potvrda ove informacije.

 

Zelenski: "Situacija je teška"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je situacija na jugu i u regionu Donbas i dalje vrlo teška, a otkrio je da je smenio dvojicu članova nacionalne bezbednosne službe zbog optužbi za izdaju.

Skot Morison: "Šaljemo Zelenskom oklopna vozila"

Australija će poslati lokalno proizvedena oklopna vozila Ukrajini nakon molbe predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je australijski premijer Skot Morison.

On nije rekao kada, niti koliko vozila će biti poslato.

Skot Morison, Foto AP

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prikazalo je oklopna vozila zarobljena od ruske vojske iz sastava Oružanih snaga Ukrajine u okolini Černigova.

 

 

Kadirov: "Imate jedan dan da položite oružje"

Čečenski lider Ramzan Kadirov je izjavio u video-obraćanju na svom Telegramu da je militantima u fabrici „Azovstalj“ u Marijupolju dao jedan dan da polože oružje i da se predaju.

- Uveren sam da ako krenete pravim putem, kao mi u Čečeniji, predsednik će možda objaviti amnestiju i možete biti amnestirani. Imate jedan dan, a već naredni ćemo vas sve uništiti - rekao je Kadirov.

Foto: EPA/Depositphotos

Optužena 22 lica za genocid u Donjecku

Ruski istražitelji optužili su za genocid nad stanovništvom Donbasa koje govori ruski jezik 22 lica, među kojima su bivši ministar odbrane Ukrajine Valerij Geletej i načelnik ukrajinskog Generalštaba Viktor Muženko, saopštila je pres služba Istražnog komiteta Rusije.

Medvedev predlaže proširenje liste zabranjenih proizvoda

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev je predložio proširenje liste proizvoda zabranjenih za uvoz u Rusiju iz neprijateljskih zemalja.

- Ruske vlasti će kontrolisati cene hrane u Rusiji i nastaviti veliku sistemsku pomoć poljoprivrednicima - dodao je on.

Foto: Profimedia/Ilustracija

"NATO namerava da se bori do poslednjeg Ukrajinca"

NATO se plaši direktnog sukoba sa Rusijom, ali namerava da se bori „do poslednjeg Ukrajinca“ – ova politika je nehumana i krajnje cinična, izjavio je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Nikolaj Kobrinec.

Zelenski smenio dva ukrajinska generala

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su visoki oficiri SBU koji su izdali svoju domovinu lišeni činova.

- Sada je doneta odluka u vezi sa antiherojima, sada nemam vremena da se bavim svim izdajnicima. Ali postepeno će svi oni dobiti kaznu - naglasio je Zelenski.

Vladimir Zelenski, Foto AP

Ned Prajs: "Napustite Rusiju i Ukrajinu"

Stejt department je pozvao američke državljane da napuste teritoriju Rusije i Ukrajine.

- Ponovo pozivamo sve državljane SAD da napuste Rusiju i Ukrajinu - rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Gori skladište nafte u Belgorodu

U Belgorodu se zapalilo skladište nafte, na mesto požara izašle su hitne službe, rekao je guverner regiona Gladkov.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)