INDIJA PRVA PLAĆA PO NOVOM? Moskva najavila da je spreman mehanizam za prelazak na plaćanje gasa u ruskoj valuti

B. Caranović

01. 04. 2022. u 09:45

ZAHTEV Rusije da kupci gas plaćaju u rubljama, dovela je do skoka njihove nacionalne valute, a gotovo svakodnevno se pronalaze načini uzajamne trgovine sa Rusijom, mimo SVIFT-a iz kog su izbačene ruske banke.

ИНДИЈА ПРВА ПЛАЋА ПО НОВОМ? Москва најавила да је спреман механизам за прелазак на плаћање гаса у руској валути

Foto Shutterstock

Mehanizmi za prelazak na plaćanje ruskog gasa u rubljama su, prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, razrađeni i predstavljeni ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Prvi bi mehanizam mogao da isproba treći najveći svetski potrošač nafte, a konačna odluka o prelasku Indije na ruski platni sistem biće doneta nakon dvodnevne posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Indiji, prenose svetski mediji.

Aranžman bi trebalo da omogući indijskim izvoznicima da nastave da posluju sa Rusijom uprkos najnovijim sankcijama koje zabranjuju korišćenje SVIFT međubankarskog sistema za razmenu poruka. To bi omogućilo Indiji da nastavi da kupuje rusku naftu, oružje i drugu robu. Prema predlogu, rublje bi se deponovale u indijskoj banci i pretvorile u rupije, a isti sistem bi funkcionisao obrnuto. Rusija takođe želi da Indija poveže svoj jedinstveni interfejs za plaćanje sa svojim platnim sistemom MIR za besprekornu upotrebu kartica koje su izdale banke u obe zemlje nakon obustave "visa" i "masterkard" operacija u Rusiji.

Zbog svega toga, zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda smatraju da finansijske sankcije Rusiji prete da postepeno umanje dominaciju američkog dolara u svetskoj trgovini. Kako je u intervjuu za "Fajnenšl tajms" izjavila Gita Gopinat, prva zamenica generalnog direktora MMF, sankcije mogu da dovedu do fragmentiranja međunarodnog monetarnog sistema, pojave malih valutnih blokova zasnovanih na trgovini između zasebnih grupa zemalja.

- Već vidimo da neke zemlje ponovo pregovaraju o valuti u kojoj će plaćati uzajamnu trgovinu - rekla je ona.

- Veća upotreba drugih valuta u globalnoj trgovini dovešće do trenda okretanja ka drugim valutama koje će igrati veću ulogu u deviznim rezervama. Rat će podstaći i usvajanje digitalnog novca, od kriptovaluta do stabilnih koina i digitalnih valuta centralnih banaka, što nameće brzo rešavanje pitanja međunarodne regulative u toj sferi.

PAD REZERVI U DOLARIMA

KAKO iz MMF kažu, udeo američkog dolara u međunarodnim rezervama pao je sa 70 procenata na 60 procenata u poslednje dve decenije, pri čemu se povećava udeo drugih valuta kojima se trguje, na čelu sa australijskim dolarom. Gotovo četvrtina pada udela američkog dolara može se objasniti većom upotrebom kineskog juana, ali je i dalje tri odsto globalnih rezervi centralnih banaka denominovano u kineskoj valuti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)