UDAR IZ VELIKE BRITANIJE: London obustavlja naučnu saradnju sa ruskim univerzitetima i kompanijama

Novosti onlajn

27. 03. 2022. u 21:46

LONDON je u svetlu situacije u Ukrajini doneo odluku da za sada odustane od naučne saradnje sa ruskim univerzitetima i brojnim ruskim kompanijama, kao i istraživanja koja se finansiraju iz britanskog budžeta, saopštio je zamenik britanskog ministra za biznis, energetiku i industrijsku strategiju Džordž Friman.

УДАР ИЗ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ: Лондон обуставља научну сарадњу са руским универзитетима и компанијама

Foto: Free Images Pixabay

- Britanska vlada je odlučila da obustavi finansiranja istraživanja iz budžeta i naučnu saradnju sa ruskim univerzitetima i kompanijama od strateškog značaja za rusku državu - navodi se u saopštenju na sajtu Dauning strita.

Ministar je precizirao da su, između ostalog, pauzirane sve isplate koje je trebalo da budu primljene preko britanskih državnih fondova za pravce vezane za Rusiju.

Osim toga, Britanija odbija da finansira bilo kakve nove istraživačke projekte sa Rusijom preko svojih struktura i obustavlja međuvladin dijalog dve zemlje o nauci i inovacijama.

Friman je dodao da London ne namerava da uvodi sankcije konkretnim ruskim naučnicima i inovatorima.

Podsetimo, Rusija je započela vojnu operaciju u Ukrajini sa ciljem denacifikacije i demilitarizacije te zemlje, te sprečavanja napada na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku. Kao odgovor na tu operaciju, zemlje EU, Velika Britanija i SAD uveli su sankcije Rusiji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKI BOMBARDER RAZNEO UKRAJINSKA VOZILA: Pogledajte dejstva Su-34, na nebu se pojavio moćan znak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)