ZELENSKI I ŠOU U ITALIJANSKOM PARLAMENTU: Predsednik Ukrajine traži dodatne mere protiv Rusije

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

22. 03. 2022. u 13:55

NA poziv italijanskog Parlamenta predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se danas italijanskim poslanicima i senatorima sa serijom kritičkih aspekata koji se odnose na vojnu intervenciju u Ukrajini, ali se nije podrazumevao bilo kakav dijalog ili pitanja od strane deputata, a poziv je usledio nakon njegovog obraćanja nekim evropskim parlamentima, ali i parlamentima SAD i Izraela

ЗЕЛЕНСКИ И ШОУ У ИТАЛИЈАНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Председник Украјине тражи додатне мере против Русије

Foto: Printscreen

Zelenski je pozdravio italijanske zvaničnike, italijanski narod i naglasio da je pre ovog obraćanja razgovarao sa papom Franjom koji je "izgovorio veoma značajne reči", ali nije objasnio koje. Počeo je izlaganje konstatacijom da je grad Mariupolj sravnjen sa zemljom, grad gde nema ničeg više, da on sada govori iz Kijeva, opisujući sirene, granate, napad ruskih trupa, "torturisanje naroda, odnošenje blaga iz zemlje". 

Naglasio je kakve se posledice osećaju ne samo u Evropi, već i u svetu zbog rata, o prometu robe.

- Neprijatelj Rusije uništava naša polja, ne možemo više da izvozimo pšenicu, ulje, vidite da cene rastu. Mi imamo potrebu da nam pomognete, mi smo narod koji nikada nije želeo rat. Ko je doneo rat u Ukrajinu zna se. Mi smo vašu zemlju smatrali mestom za odmor, zato moramo blokirati sve što je rusko, njihove jahte i bogatstvo, treba da se zaustavi sve to radi mira, uvedite embargo za ruske brodove koji bi da uđu u vaše luke.  Zaustavite humanitarnu krizu. Mi moramo sa vama i Evropom ponovo rekonstruisati Ukrajinu, računamo na vašu snagu i na odnose sa vama, želim da se zahvalim za vašu pomoć Ukrajini, našoj deci i prijemu porodica. Ranjena deca već se nalaze u vašim bolnicama i ja sam vam zahvalan za to, od prvog dana rata vi ste podelili sa nama vaš bol i vaše dobročinstvo - rekao je Zelenski.

Na kraju je pozdravio deputate sa „Slava Ukrajini i hvala Italiji“.

Premijer Mario Dragi potom se obratio Zelenskom ne štedeći reči o Rusiji. Govorio je o "izdržljivosti Mariupolja". On tvrdi da je italijanski narod odmah počeo da pomaže Ukrajini sa svim što je potrebno.

- Putinu se moramo odupreti sa čitavom međunarodnom zajednicom. Italija i svi građani su sa vama, predsedniče Zelenski - rekao je Dragi.

Međutim, nisu baš svi građani kao ni političari saglasni sa pozivom za obraćanje Zelenskog italijanskom Parlamentu, poneko iz partije „5 zvezdica“, poneko iz „Lige“ ili partije „Alternativa“ bili su odsutni iz Aule, ne smatraju da je takav šou bio potreban i kažu da on neće doprineti zaustavljanju ratnog konflikta, da bi bilo pametnije da na scenu stupi diplomatija.

BONUS VIDEO: ŠTA KORISTI UKRAJINSKA VOJSKA? Mitraljez iz II svetskog rata dejstvuje po ruskim snagama

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)