OVO SU USLOVI ZA SASTANAK PUTINA I ZELENSKOG: Peskov o pregovorima između Moskve i Kijeva

Tanjug

21. 03. 2022. u 11:50

ZVANIČNI Kremlj je saopštio danas da mirovni pregovori između Moskve i Kijeva tek treba da donesu veći napredak, i pozvao zemlje koje to mogu da utiču na Ukrajinu kako bi Kijev postao konstruktivniji u pregovorima.

ОВО СУ УСЛОВИ ЗА САСТАНАК ПУТИНА И ЗЕЛЕНСКОГ: Песков о преговорима између Москве и Кијева

Foto: Profimedia

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, u obraćanju novinarima preko konferencijskog poziva, izjavio da tek treba da bude ostvaren značajan napredak u razgovorima da bi postojala osnova za mogući sastanak između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, prenosi agencija Rojters.

Peskov je, takođe, naveo da je efikasnost razgovora između Moskve i Kijeva daleko od poželjnog, ali da ruska strana pokazuje mnogo veću spremnost za brže akcije od pregovarača koji zastupaju ukrajinsku stranu, prenosi ruska agencija TASS.

- Za organizovanje sastanka između predsednika Vladimira Putina iz Rusije i Vladimira Zelenskog iz Ukrajine neophodan je dogovor o mogućim rezultatima pregovora, ali dve strane trenutno nemaju šta da dokumentuju u vezi s tim - izjavio je Peskov.

- Prvo je potrebno uraditi domaći zadatak, odnosno održati razgovore i dogovoriti se o rezultatima, pre nego što se bude razgovaralo o sastanku između dvojice predsednika. Do sada nije bilo značajnijeg napretka - ukazao je Peskov.

On je, kako prenosi Interfaks, poručio i da Kremlj ne razmatra pitanje prekida vatre tokom pregovora sa Kijevom.

- Činjenica je da nacionalističke jedinice (Ukrajine) koriste svako zaustavljanje operacije za pregrupisavanje, kako bi nastavile napade na rusku vojsku - rekao je portparol ruskog predsednika.

Peskov je dodao da je ukrajinska strana u više navrata kršila primirje, što je, kako tvrdi, okolnost koja "komplikuje proces".

Prema njegovim rečima, ruska vojska obezbeđuje dostupnost humanitarnih koridora u Ukrajini, a međunarodne strukture bi, kako smatra, trebalo da izvrše pritisak na Kijev kako bi naterao nacionaliste da oslobode ukrajinske građane.

Peskov je i kao "apsolutno lažne" nazvao tvrdnje da se niko ne pušta iz opkoljenih gradova.

Portparol Kremlja je naglasio i da će Moskva negativno reagovati na pokušaje drugih zemalja da intervenišu u ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Peskov je to saopštio u komenataru na izjavu ambasadorke SAD pri UN Linde Tomas Grinfild, koja je rekla da američke snage neće biti poslate u Ukrajinu, ali da „druge zemlje NATO-a mogu da odluče da rasporede svoje trupe unutar Ukrajine“, navodi TASS.

BONUS VIDEO - NESANICA ZA UKRAJINSKU VOJSKU: Čuveni "Smerč" u akciji

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)