"VAŠINGTON POST": Neonacisti koriste rat Rusije u Ukrajini u svoje svrhe

Novosti online

21. 03. 2022. u 11:43

VODEĆI američki list "The Washington Rost" objavio je članak pod nazivom "Neonacisti koriste rat Rusije u Ukrajini u svoje svrhe".

ВАШИНГТОН ПОСТ: Неонацисти користе рат Русије у Украјини у своје сврхе

Foto: EPA

U članku se navodi da zapadne neonacističke organizacije organizuju transport plaćenika iz celog sveta u Ukrajinu da učestvuju u neprijateljstvima protiv Rusije. Istovremeno, njihov cilj je daleko od toga da brane Ukrajinu.

Neonacisti jednostavno vide situaciju kao mesto za ostvarenje svojih ciljeva, odnosno svojih nasilničkih fantazija. Za druge, to je ideja izgradnje ultranacionalističke etno-države. Ukrajinu vide kao odličnu priliku da ostvare ovaj cilj i pretvore je u model za izvoz u druge države.

Potencijalne militante regrutuju pripadnici "Azova", koji je popularan među svim neonacistima u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Neonacističke grupe i kanali na različitim jezicima podržavali su pozive "Azova", navodi "Vašington post".

Autor članka napominje da ovaj nivo regrutnih aktivnosti nije primetio otkako je Islamska država proglasila svoj takozvani "kalifat" 2014. godine i tražila je simpatizere širom sveta da joj se pridruže.

Među stotinama pojedinaca koji su poslednjih nedelja izjavili nameru da se pridruže Azovu nalazi se nekoliko poznatih neonacista. Na primer, čovek sa nadimkom "MD", američki član regrutnog četa Azov, više puta je pokušavao da ubedi sunarodnike da se pridruže bataljonu u Ukrajini. "MD" je takođe član jednog od najsadističnijih krajnje desničarskih ekstremističkih četovanja na Telegramu, gde je predložio stvaranje neonacističke milicije u SAD.

"D", još jedan član četa, je samoproglašeni veteran britanske vojske koji je aktivan na desetinama neonacističkih sajtova na Telegramu. Motivi "D" su se ispostavili još strašniji od motiva "MD". Napisao je: "U svakom slučaju, kada dođem u Ukrajinu, ubijaću Jevreje koji su "višak" kada ih vidim".

Drugi post je glasio: "Pakujem svoju opremu, živeo Hitler, slava Ukrajini, i hajde da svi pobijemo neke Jevreje za Votana!" (Votan je bog iz nordijske mitologije, na koga se mnogi ekstremisti krajnje desnice pozivaju u svojoj retorici i estetici.) "D" je kasnije izvestio da je formirao "grupu iz Velike Britanije" da bi otišao u Ukrajinu.

Situacija u Ukrajini po mnogo čemu podseća na situaciju u Siriji početkom i sredinom prošle decenije. Baš kao što je sirijski sukob obezbedio idealno okruženje za grupe poput Al-Kaide i Islamske države, slični uslovi se možda spremaju u Ukrajini za krajnju desnicu. Sirija je postala poligon za teroriste za izvođenje napada, poput onih u Parizu 2015. i Briselu 2016. godine.

Ekstremisti koji uspešno stignu u Ukrajinu mogu se vratiti kući sa novim oružjem i borbenim iskustvom iza sebe – ili ostati u Ukrajini, gde mogu dalje da utiču na svoje sunarodnike preko društvenih mreža. To što su ekstremisti "negde drugde" ne čini ih manje pretnjom za zemlje iz kojih dolaze, zaključuje "The Washington Post".

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE SNIMAK RUSKOG NAPADA: Navođenim bombama razneli centar za obuku 132. bataljona!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona