CIA TAJNO OBUČAVALA UKRAJINCE: U danu dok ruska armija sve više ulazi u dubinu Ukrajine, stiglo priznanje bivšeg američkog obaveštajca

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

19. 03. 2022. u 20:38

CIA je tajno obučavala ukrajinsku vojsku! Potvrdio je ovo u subotu bivši američki obaveštajac Rajan Hilsberg, naglasivši da američka Centralna obaveštajna agencija nastavlja da obučava vojsku, ne samo iz Ukrajine, već i iz drugih država.

ЦИА ТАЈНО ОБУЧАВАЛА УКРАЈИНЦЕ: У дану док руска армија све више улази у дубину Украјине, стигло признање бившег америчког обавештајца

Foto AP

Hilsberg, koji je nakon službe počeo da se bavi analitikom i pitanjima bezbednosti, za TV kanal Fox News rekao je u subotu da Vašington "ovakvu podršku pruža redovno i u svim delovima sveta":

- Drago mi je da je vest o tome izašla u javnost, da nismo sedeli skrštenih ruku. Delovali smo razborito, predviđali poteze neprijatelja. Značajan deo obuke se odvija iza kulisa.

Bivši operativac CIA otkrio je i "da bi obuka ukrajinskih boraca mogla da se odvija na teritoriji SAD, u vojnoj bazi za obuku američkih obaveštajnih službi u Virdžiniji".

Za to vreme ruska avijacija nastavlja sa napadima na ukrajinska vojna skladišta municije i tehnike. Prvi put avijacija je u subotu, potvrđeno je u Moskvi, koristila hipersonične rakete "kinžal" pogodivši ukrajinska podzemna skladišta avionskih bombi i raketa u mestu Deljatinu u Ivano-frankovskoj oblasti. Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je i da su uništena i tri kompleksa S-300 i jedan "Buk-M1":

- Takođe je pogođena jedna radarska stanica. Oborono je još 12 ukrajinskih bespilotnih letelica, uništena je i stajanka aviona fabrike aviona u Lavovu. Takođe su uništena skladišta municije u blizini gradova Voznesenska i Nikolajeva.

Koliko su žestoke borbe koje se vode na istoku Ukrajine vidi se po tome kakve je posledice ostavila artiljerija na stambenim zgradama. Mada već danima obe strane ne saopštavaju vesti o broju poginulih i ranjenih nesumnjivo je da se gine sa obe strane, a pored vojnika ginu i civili. Žestoko se vodi i propagandni rat u kome na strani Ukrajine učestvuju velike zapadne TV kompanije i agencije, pa se na osnovu njihovih informacija može steći utisak kako Rusi trpe poraz za porazom. Ali sudeći po broju osvojenih gradova i mesta ruska armija sve više ulazi u dubinu Ukrajine.

Novosti

Iako su opkoljeni sa svih strana, ukrajinska vojska i nacionalistički bataljoni "Azov" u lučkom gradu Marijupolju ne žele da se predaju i pružaju žestok otpor. General-pukovnik Ruske armije Mihail Mizincev potvrdio je u subotu da je ukrajinskim vojnicima nuđen koridor da bez oružja napuste grad i slobodno krenu ka teritoriji koja je pod kontrolom Kijeva, ali da su oni to odbili. Dodao je i da su ruske snage zauzele marijupoljski aerodrom i da kontrolišu sve prilazne puteve.

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko tvrdi, međutim, da su se tokom dana u centru tog grada vodile ulične borbe, što je, prema njegovim rečima, ometalo napore da se izvuče nekoliko stotina ljudi koji su bili zarobljeni u podrumu pozorišta za koje ukrajinski zvaničnici kažu da ga je Rusija bombardovala u sredu.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Ukrajine je priznalo "da su izgubili izlaz na Azovsko more", a u saopštenju se kaže "da su okupatori delimično postigli uspeh u Donjeckom operativnom rejonu".

Za to vreme ukrajinske oružane snage granatirale su teritoriju Luganske narodne republike (LNR) dva puta u prethodna 24 sata. Kako navodi centar za kontrolu i koordinaciju misije LNR, u tim napadima ubijena su tri civila, dok su dva ranjena. S druge strane, kancelarija ukrajinskog državnog tužilaštva tvrdi da je 112 dece do sada poginulo u ratu u Ukrajini. U saopštenju, objavljenom na "Telegramu", navodi se da je ranjeno 140 mališana.

Što se tiče rusko-ukrajinskih pregovora, posle optimističkih izjava oko traženja modela buduće neutralne Ukrajine stiglo je otrežnjenje.

- Oko jednog od najvažnijih pitanja, a to je priznavanje da je Krim zauvek ruska teritorija i da su Donjecka i Luganska republika nezavisne države nema nikakvog kompromisa i najverovatnije ga neće ni biti - potvrdio je Mihail Podoljak, ukrajinski pregovarač i savetnik predsednika Zelenskog, rekavši da će pregovori trajati nekoliko nedelja, možda i duže.

Očigledno ohrabren aplauzima koje je dobio dok je govorio preko video-veze u zapadnim parlamentima, Zelenski dodaje "da je došlo vreme da se govori o uspostavljanju teritorijalne celovitosti Ukrajine, dakle vraćanja Krima i Donjecke i Luganske oblasti". Za to vreme, predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk objasnio je svojim građanima preko TV kanala "1+1" da je "put u NATO zapisan u ustavu zemlje".

Za to vreme, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kaže da Amerika pokušava da "drži za ruku" ukrajinsku delegaciju na pregovorima i da im ne dozvoljava da prihvate ruske predloge.

Foto AP

- Ukrajinska kriza je izazvana kada je Zapad video da Rusija ne želi da im bude poslušna. Zapadne zemlje su se pokazale kao nepouzdani partner u ekonomskoj saradnji, kao i njihove banke u kojima se čuvao deo ruskih deviznih rezervi - kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je javno postavio i pitanje Zelenskom da odgovori zašto je Ukrajina izašla iz dogovora o zaštiti spomenika herojima velikog otadžbinskog rata.

- Zelenski je lično pokrovitelj tih tendencija - rekao je Lavrov, naglasivši da je na početku Zelenski govorio da neće dozvoliti diskriminaciju ruskog jezika, ali da reč nije održao.

LOGANOVA: TRAŽE DA MRZIMO PUTINA

SVI vodeći ruski kanali objavili su u subotu snimak razgovora jedne američke TV mreže sa poznatom novinarkom Larom Logan. Ona je rekla da je sada jako mnogo dezinformacija oko situacije sa Ukrajinom.

- Toliko dezinformacija nikada do sada nismo videli. Ja izveštavam sa ratišta 35 godina, ali ovako nikada nije bilo. Naterali su nas u okvire da moramo da mrzimo predsednika Putina i da verujemo u sve loše što o njemu govore, a Ukrajinu moramo obavezno da volimo - kazala je Loganova, koja je svojevremeno bila novinarka Si-Bi-Es njuza, a od 2020. je u Foks njuzu.

Govoreći o ukrajinskim neonacistima i njihovim zlodelima, kazala je da se to "sada prećutkuje".

"ROSKOSMOS": ŽUTO JE SAMO ŽUTO

Foto AP

RUSKA svemirska agencija odbacila je spekulacije zapadnih medija da su ruski kosmonauti, koji su u subotu stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu izabrali da nose žuta odela sa plavim ukrasima u znak podrške Ukrajini.

- Ponekad je žuto samo žuto - saopštila je pres služba "Roskosmosa" na svom Telegram kanalu.

KLAUS NEĆE DA VRATI "PUŠKINA"

BIVŠI predsednik Češke Vaclav Klaus izjavio je da ne želi da vrati rusku medalju "Puškin", koju je dobio 2007. godine. Na njega je, kako je u subotu objavljeno, vršen "pritisak da vrati to visoko rusko priznanje koje se dodeljuje za doprinos za saradnju". Istovremeno, Klaus je kritikovao sadašnju, kako se izrazio, "jeftinu rusofobiju".

EVAKUACIJA

UKRAJINA je, od početka sukoba, kroz humanitarne koridore evakuisala 190.000 civila iz područja gde su ratna dejstva, izjavila je u subotu potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)