RAT U UKRAJINI: Kijev priznao - odsečeni smo od Azovskog mora; Uništeno 1.400 oklopnjaka, borci Azova beže iz Mariupolja (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

18. 03. 2022. u 07:24 >> 03:03

DVADESET treći dan Specijalne operacije ruskih Oružanih snaga u Ukrajini. Prema rečima ukajinskog predsednika, pregovori se za sada "teško odvijaju". Za Rusiju ostaje ključno pitanje statusa Krima i Donbasa, kao i prava stanovništva koji govori ruskim jezikom.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кијев признао - одсечени смо од Азовског мора; Уништено 1.400 оклопњака, борци Азова беже из Мариупоља (ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin telegram topwar_ru

Azovsko more rusko jezero

Ministarstvo odbrane Ukrajine priznalo je u operativnom rezimeu na Fejsbuku da su oružane snage zemlje izgubile pristup Azovskom moru.

 

Prenosni PVO sistemi ne rade!

Šef policije u Mariupolju se obratio Zelenskom i priznao da su Stingeri i drugi prenosni PVO sistemi u suštini beskorisni protiv ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Foto Tanjug/AP

Ulica u čast Žoge

Ukrajinci su u Volnovahi prethodno dekomunizovali Ulicu Prvog maja u Ulicu heroja 51. specijalizovane brigade – u čast ukrajinske brigade. Danas je ponovo, konačno, preimenovana u čast komandanta bataljona Sparte Vladimira Žoge, koji je poginuo prilikom oslobođenja Volnovahe.

Sve vište žrtava raketiranja stranih plaćenika

Prema poslednjim informacijama, sa ruskih društvenih mreža, mnogo je više poginulih i ranjenih plaćenika posle raketiranja poligona u Javorskom.

Na telegram kanalu pominju se brojke od više 270 poginulih i oko 400 ranjenih plaćenika. Ove informacije su navodno dobijene od prisluškivanih razgovora. Takođe ranjeni su navodno upućeni u Poljsku na lečenje.

Granatiarana Makijevka

Ukrajinske trupke ispalile su na Makijevku 5 granata kalibra 122 mm – saopštilo je predstavništvo DNR u ZKCC.

LNR: U granatiranju poginulo troje civila

Tri osobe su poginule, a dve su povređene u posledicama granatiranja grada Irmino u Luganskoj Narodnoj Republici od strane ukrajinskih snaga bezbednosti, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC). reporteri.

Ranije je predstavništvo LNR u ZCCC saopštilo da su ukrajinske trupe granatama kalibra 122 mm gađale selo Irmino u Luganskoj Narodnoj Republici. Prema preliminarnim podacima Tužilaštva LNR, jedna osoba je preminula.

"Usled artiljerijskog granatiranja grada Irmina, tri civila su poginula, a dva su povređena", rekao je predstavnik ZCCC-a.

Foto: Jutjub/The Sun

Raketirano naselje u DNR sa 40 projektila

Ukrajinske trupe gađale su naseljeno mesto Jelenovka u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ispaljeno je 40 raketa iz raketnog lansera „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinska vojska se smestila u škole u tri grada

U Slavutiču (enklava Kijevske oblasti na teritoriji Černigovske oblasti) u podrumu škole broj 3 (51.517533 30.754788) smešten je štab teritorijalne odbrane.

U Kramatorsku, Donjecka oblast, 200 vojnika Oružanih snaga Ukrajine izabralo je školu broj 9 (48.726470 37.609470).
U Torecku su vatreni položaji Oružanih snaga Ukrajine opremljeni u zgradi Centralne gradske bolnice. Lenjin (48,395632 37,876096).

Foto: Profimedia

 

Bitka na Kurahovskom pravcu

Ofanziva na Kurahovskom pravcu. Snage DNR predvodi 11. puk. Ukoliko dođe do proboja postoji mogućnost okruženja cele grupacije OSU kod Avdejevke.

Kijev traži od nacista da se bore do poslednjeg

Kijev poziva nacionaliste blokirane u Marijupolju da postanu „mučenici“ i da u tom cilju 200.000 građana koriste kao živi štit, rekao je na brifingu za novinare načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Iz Mariupolja dezertiralo 200 Ukrajinaca

Osim toga, pouzdano je utvrđeno (ovo su podaci svežih radio presretanja) da je u protekla dva dana deo militanata koji broji od 150 do 200 ljudi, koristeći humanitarne koridore, obučeni u civilnu odeću, dezertirao iz grada i u raštrkanim grupama od 10-15 ljudi kreću se u pravcu Zaporožja duž seoskih puteva.

Večeras su likvidirana njih 93, a lokacije ostalih utvrđene su putem radio veza. Pitanje njihovog uništenja je pitanje kratkog vremena.

Poginuo komandant 25. padobranske brigade VSU

Ukrajinski mediji, a prenose ruske društvene mreže, izveštavaju o pogibiji komandanta 25. samostalne vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine, pukovnika Olega Zenčenka. Brigadom je komandovao od 2015. godine.

Foto: Printskrin

Da bi spasili civile u gradu

Rusija je spremna da garantuje živote ekstremista koji su položili oružje u Mariupolju, saopštava Ministarstvo odbrane Rusije.

Steže se obruč kod Harkova

Selo Cirkuni, koje se nalazi pored obilaznice u Harkovu, pod kontrolom je Narodne milicije, koja je u interakciji sa ruskom vojskom, dok ukrajinske trupe nastavljaju da granatiraju selo iz minobacača.

Uništena kasarna ukrajinskih padobranaca

Raketom “kalibar” pogođena je kasarna u Nikolajevu: U njo je bila smeštena 79. vazdušno-desantna brigada ukrajinske vojske. Tačan broj izbačenih iz stroja (i ako ih ima) nije poznat.

Evakuisano još 43 dece iz Marijupolja

U toku dana iz Marijupolja u selo Bezimeno u Novoazovskom okrugu evakuisana je 171 osoba, uključujući 43 dece, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Narodna milicija javlja da su u napadu ukrajinske vojske u DNR za dan poginula još četiri civila, a pet je povređeno. Gađano je 11 naseljenih mesta.
 

Probijen front, napredak 6 km

Oružane snage Ruske Federacije su, nastavljajući uspešnu ofanzivu, za dan napredovale do dubine od 6 kilometara i stigle do linije Novoukrainka, Šahtjerskoje.

Foto: EPA


Putin razgovarao sa Makronom

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopštio je Kremlj. Glavna tema razgovora, koji je vođen na inicijativu Pariza, bila je situacija u Ukrajini.

SAD: Zatvor za one koji pruže uslugu avionima

SAD su u okviru mera kontrole izvoza zabranili letove avionima koji su nedavno bili u Rusiji. Na udaru sankcija američkog Ministarstva trgovine je 100 aviona. Od toga 33 pripadaju „Aeroflotu“ i jedan u vlasništvu Romana Abramoviča.

Pružanja usluga letelicama pod sankcijama bez specijalne dozvole povlači za sobom zatvorsku i novčanu kaznu, saopštilo je američko Ministarstvo.

 

Ukrajinci minirali bolnicu

U Dnjepropetrovsku su zaposleni u Službi bezbednosti Ukrajine, nakon što su prethodno evakuisali osoblje i medicinske pacijente, minirali jednu od zgrada gradske bolnice broj 2. Ovo je izjavio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Bankarski sistem stabilan

Ruski bankarski sistem u uslovima sankcija Zapada funkcioniše bez prekida, situacija sa likvidnošću se stabilizovala, izjavila je direktorka Ruske banke Elvira Nabiulina.

Kako je istakla, sprovedene su mnoge mere u cilju stabilizacije.
 

Amerika popušta?

Sankcije koje su SAD uvele protiv Rusije zbog događaja u Ukrajini nisu predviđene kao stalne, rekao je novinarima visoko pozicionirani zvaničnik Stejt departmenta.

"Kada budemo videli kraj ruske agresije protiv Ukrajine i ponovno uspostavljanje njene teritorijalne celovitosti, nadamo se da ćemo moći da vidimo i kraj primene tih mera", rekao je on.

Policijski čas u novoslobođenim delovima LNR

Lider LNR Leonid Pasečnik uveo je policijski čas na teritorijama oslobođenim od ukrajinskih snaga. Policijski čas je na snazi od 21 sat do pet sati ujutro.

Još jedna vatrena tačka u Nikolajevu

Još jedan vojni objekat u gradu Nikolajevu: na raskrsnici Bogojavlenskog avenije i ulice Kosmonavtov nalazi se veliki punkt Oružanih snaga Ukrajine. Ima devet vatrenih tačaka odjednom, zaštićenih vrećama peska.

Foto: Narodna milicija DNR

Oboreno 40 balističkih raketa

Ruska protivvazdušna odbrani oborila je više od 40 projektila Točka-U koje su teroristi Zelenskog ispalili na mirni Melitopolj. Rakete su ili oborene ili skrenute sa kursa.

A danas su lanseri ukrajinskih nacista uništeni udarom dve rakete Iskander.

Pao aerodrom u Mariupolju

Prethodno je ovaj aerodrom korišćen kao zatvor gde su vršena mučenja od strane ukrajinskih nacionalista i ukrajinske obaveštajne službe. Istovremeno, borbe se u centru grada nastavljaju, odjekuju eksplozije i čuju se pucnji, a glavni putevi koji vode u grad su pregrađeni barikadama.

Putin se obratio na Lužnjikiju

Pred punim stadionom Lužniki, Putin je, govoreći o Donbasu, citirao Bibliju: Nema veće ljubavi nego ako neko položi život za svoje prijatelje.

- Vojnici pokrivaju, štite jedni druge, dugo nismo imali takvo jedinstvo - rekao je Putin.

Oglasila se ruska ambasada u Bugarskoj

"Ovoga puta neprijatno iznenađuje po svojim razmerama broj naših kolega proglašenih za 'personu non grata'. Sledeći agresivni korak bugarskog rukovodstva smatramo ništa manje nego jasno definisanom namerom da se minimizira čitav spektar rusko-bugarskih odnosa".

Koncert u čast godišnjice ujedinjenja Krima sa Rusijom (VIDEO)

Farbom gađali ruski konzulat u Pragu

I Estonija proteruje ruske diplomate

Estonija proteruje trojicu ruskih diplomata, optužujući ih da "podrivaju bezbednost" i "šire propagandu".

Na isti korak, odlučile su se i Letonija i Litvanija

U Moskvi oko 300 stranih kompanija obustavilo rad

- O njihovoj daljoj sudbini odlučivaće sami vlasnici - rekao je gradonačelnik prestonice Sergej Sobjanjin.

Kako je još dodao, zadatak vlasti u ovom slučaju je da obezbedi zaposlenje za ljude koji rade u tim kompanijama ukoliko ostanu bez posla.

Prema njegovim rečima, uglavnom su to dobro kvalifikovani i dobro plaćeni radnici, koji će, naravno biti traženi u drugim moskovskim kompanijama. Sobjanjin je takođe istakao da je danas stopa nezaposlenosti u Moskvi na istorijski niskom nivou.

UDAR JURIŠNIH DRONOVA: Napad na ukrajinske trupe i opremu

Zelenski "spreman" da razgovara sa Putinom

- Ako ruski lider pokaže spremnost, mogu se sastati već sutra, prekosutra, bukvalno. Zelenski je spreman za taj sastanak. Njegov stav je jasan, formiran oko svih pitanja i Ukrajina je spremna na ove pregovore - rekao je Kuleba za list Ukrajinska Pravda.

Foto: EPA

ŽESTOKE BORBE: Ruski borac protiv ukrajinskog mitraljesca kod Kijeva

Grčka Ukrajini ne šalje S-300

- Razume se, ne razmatra se apsolutno nikakva mogućnost premeštanja ili predaje naoružanja koje bi oslabilo odbrambenu sposobnost zemlje - izjavio je general Konstantinos Floros, načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke.

Foto: Tanjug/AP

Zelenski predložen za Nobela

Više političara iz Evrope smatra da bi Nobelov komitet trebalo da produži proceduru nominacija za Nobelovu nagradu za mir do 31. marta, kako bi se omogućila nominacija predsednika Ukrajine Volodomira Zelenskog i narod Ukrajine.

Procedura nominacije za Nobelovu nagradu istekla je 31. januara. Pismo je potpisalo 36 političara iz Holandije, Velike Britanije, Nemačke, Švedske, Estonije, Bugarske, Rumunije i Slovačke....

Foto: Profimedia

LEVOOBALNI OKRUG MARIUPOLjA: Borci DNR podigli zastavu i promenili tablu na upravnoj zgradi

Bugarska: 10 ruskih ministara "persona non grata"

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je deset ruskih diplomata personama non grata.

"Bajden je zaboravan"

Izjave Džozefa Bajdena o Vladimiru Putinu su lične uvrede, ali Kremlj neće davati oštre ocene rečima američkog predsednika, rekao je Dmitrij Peskov.

- S obzirom na takvu razdražljivost gospodina Bajdena, njegov zamor, ponekad zaborav, umor, koji na kraju dovodi do agresivnih izjava, verovatno nećemo davati oštre ocene da ne bismo izazvali veću agresivnost - rekao je Peskov.

 

Foto: EPA/Sarahbeth Maney

Kremlj komentarisao zabranu "RT-a" - "Ludilo"

Zvanični Kremlj je danas okarakterisao kao “ludilo” odluku Britanije da oduzme dozvolu za emitovanje ruskom televizijskom kanalu RT.

Britanski medijski regulator “Ofkom” je ranije danas saopštio da je RT dobio sredstva od ruske države i smatra da taj TV kanal ne može biti odgovoran emiter, podseća agencija Rojters.

SNIMAK RAKETNOG NAPADA: Pogođena fabrika za remont aviona u Lavovu

Kremlj: Putin danas razgovara sa stalnim članicama SB UN

Taj razgovor dolazi uoči glasanja o ruskoj verziji rezolucije o Ukrajini u toj instituciji.

Putin će takođe danas razgovarati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Foto AP

"Prebacivanje sovjetskih S-300 u Ukrajinu je protivzakonito"

Sergej Lavrov: Prebacivanje sovjetskih S-300 iz drugih zemalja u Ukrajinu je nemoguće i biće protivzakonito, Moskva to neće dozvoliti.

Foto: EPA

Lavrov: Navikli smo na sankcije

Zapad će pooštriti sankcije Rusiji, ali je Moskva na to navikla, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i nabglasio da Rusija više nema iluzija da može da se osloni na Zapad.

- Pritisak sankcija će se nastaviti, oni sada prete i petim talasom sankcija, nakon kojeg će možda biti novog talasa sankcija. Navikli smo na to - rekao je Lavrov za RT, a prenose RIA Novosti.

Foto: Profimedia

OBJAVLjEN SNIMAK UDARA: U Kramatorsku je uništeno gradsko odeljenje ukrajinske Službe bezbednosti

RT-u oduzeta licenca

Britanski medijski regulator "Ofkom" saopštio je danas da je oduzeo dozvolu ruskom televizijskom kanalu RT da emituje program u Ujedinjenom Kraljevstvu, odmah nakon ispitivanja nepristrasnosti izveštavanja o napadu Rusije na Ukrajinu.

U Poljskoj skoro 2 miliona Ukrajinaca

Nešto manje od dva miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine u Poljsku od početka rata, saopštila je u petak poljske granična služba,  prenosi Bi Bi Si.

U četvrtak je 52.500 ljudi prešlo granicu, objavljeno je na zvaničnom tviter nalogu, što je 11 odsto manje nego u sredu.

Zelenski nije pričao o dodatnom paketu pomoći od SAD-a

- Ovo je naša odbrana, kada neprijatelj ne zna šta da očekuje od nas. Pošto nisu ni znali šta ih čeka posle 24. februara, dana kada je Rusija izvršila invaziju - izjavio je Zelenski, a prenosi agencija AP.

- Nisu znali šta imamo za odbranu, niti kako smo se spremili da dočekamo udarac - dodao je Zelenski.

Foto AP

Zelenski išao u posetu povređenim civilima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je pacijente u bolnici u Vorzelu u Kijevskoj oblasti koja je bila pod vatrom tokom evakuacije.

Zelenski je u bolnici razgovarao sa povređenim građanima, kao i vozačem američkog novinara Brenta Renoa koji je ubijen u Irpinu.

Rusko ministarstvo odbrane: Stežemo obruč

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da proruske snage u istočnoj Ukrajini, uz pomoć ruskih oružanih snaga, "stežu obruč" oko ukrajinskog grada Mariupolja, javila je ruska agencija RIA Novosti.

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da su u toku borbe u centru Mariupolja, prenosi agencija Rojters.

Foto: Printscreen/Joutube

Vereščuk: Za danas dogovoreno 9 humanitarnih koridora

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk izjavila je da je za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora. Prema njenim rečima, koridori će biti otvoreni iz Donjeckog okruga: iz Mariupolja u Zaporožje, prenosi Sputnjik.

Iz Sumske oblasti: iz Sumija u Poltavu, iz Trostjanca, Lebedina, Konotopa, sela Krasnopolje, Velika Pisarevka u Poltavu. Vereščuk je dodala da je planirana i isporuka humanitarne pomoći gradovima Balakleja i Izjum u Harkovskom okrugu.

Foto AP

Britanski mediji: Stradao spasilac u Harkovu

Jedan spasilac je stradao u Harkovu usled povreda zadobijenih od eksplozije, javlja britanski list “Gardijan”.

Ukrajinski zvaničnici navode da hitne službe trenutno rade na suzbijanju požara u jednom od najvećih tržnih centara u Harkovu.

Ukrajinske državne službe za vanredne situacije saopštile su da su primile poziv da su se komercijalni paviljoni zapalili, a dve stambene zgrade su delimično oštećene.

Usled granatiranja, dva spasioca su zadobila povrede od eksplozije i ukazana im je medicinska pomoć.

Međutim, jednom od spasilaca nije bilo spasa i preminuo je od zadobijenih povreda.

Foto: Printscreen

U Donjecku ubijena 4 civila

Najmanje četiri civila ubijena su tokom granatiranja Donjecka, koje su izvele ukrajinske snage, saopštile su danas lokalne vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Ministarstvo za vanredne situacije DNR dobilo je preko operativne linije informacije o smrti četiri civila, usled granatiranja ukrajinskih oružanih snaga - navodi se u saopštenju, a prenose RIA Novosti.

Foto: Telegram/RIA Novosti

Rekatirana fabrika za popravku aviona

Nekoliko raketa pogodilo je jutros fabriku za poporavku aviona u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu, saopštio je gradonačelnik Andrij Sadovij.

 


Nema žrtava u napadu, a rad u fabrici je zaustavljen. Zgrada fabrike je uništena, naveo je Sadovilj, prenosi Rojtes.

Rusija uvodi zonu zabrane letova nad Donbasom

Rusija je uspostavila zonu zabrane letenja nad Donbasom, tvrdi zvanični predstavnik Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin. Naime, upitan od strane novinara prilikom intervjua za televiziju "Rusija 24" da li je Rusija uvela zonu zabrane letenja, Basurin je rekao: "Mislim da jeste". On je prokomentarisao i poziv šefa DNR Denisa Pušilina da se pojača protivvazduhoplovni sistem odbrane Donbasa rekavši da to i nije potrebno činiti, već bi dovoljno bilo da Rusija samostalno kontroliše nebo nad Donbasom.

Foto: Depositphotos/Printscreen

LNR: Granatirano naselje

LNR: Ukrajinske snage granatirale su tokom noći naselje Frunze u republici

DNR: Granatirana Jasinovata

DNR: Artiljerija ukrajinske vojske granatirala je Jasinovatu, pri čemu je 48-godišnja meštanka teže ranjena

BONUS VIDEO:

NESANICA ZA UKRAJINSKU VOJSKU: Čuveni "Smerč" u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije